Gå til innhold

Hva betyr blendertallene?


Anbefalte innlegg

For noen dager siden satt noen kjekke herrer og pludret lettbent om fotografering og fotograferingens begreper.

Og en plass sto diskusjonen høyt og luftig... Hva betyr blendertallene? 2.0-2.8-4.0 osv ...

Vi skjønner jo at det har med størrelsen på blenderåpning å gjøre, påvirker dybdeskarphet , må forholdes til lukkertid osv. Men hva i all verden er tallene et bilde på?

Vi tror det kan være en faktor som forteller noen om lysmengde som slipper gjennom? Eller en faktor som forteller noen om flaten på lysåpningen?

Noen som har et godt svar på hvordan tallene har oppstått, og om det faktisk er en kode/faktor/forholdstall i forhold til noe?

 

Med vitebegjærlig hilsen

Ronny Stavsholt

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Blendertallet forteller noe om diameteren på lysåpningen (blenderen). Dersom et 300mm objektiv har en største blender på 2.0, betyr det at den største blenderåpningen har en diameter på 300mm/2.0, altså 150mm.

 

Hvert blendertrinn halvverer arealet på blenderåpningen, og dermed også lysmengden. Blendertallene er mao. slett ikke tilfeldig valgt. :)

Lenke til kommentar

Håper jeg husker dette riktig nå; Blender skal egentlig skrives F/2 (som eksempel) Dette er en forkortelse for focal lenght (brennvidde)/2. Så du kan regne ut diameter på åpningen ved alle blendere på et objektiv. For de som gidder. :!:

 

Du finner forøvrig neste blendertrinn ved å gange med 1,4 (roten av 2) som gir en halvering av lysmengden som slippes inn.

Lenke til kommentar

Som noen nevnte her, blendertall-serien er ikke tilfeldig. Et tall til et neste i serien er en eksponerings verdi (EV) eller dobling/halvering av lyset. Det betyr at du kan bytte en blender mot dobbel hastighet eller motsatt. f.eks vi skal fotografere sport. kamera mener 125s f/5.6 er rett, du vil ha mere speed og dobbler 125s til 250s. Det du har gjort nå er å halvere lysmengden. Da åpner vi blender for dobbel lysmengde ved å gå fra f/5.6 til f/4.0. Slik holdt jeg på med manuell kamera. To klikk på shutterhjulet betydde at jeg måtte skru to klikk på aperture hjulet andre veien. Trengte ikke kalkulator for å gjøre det? I gamle dager når det var full sol sa man at en hadde (ved iso100) rett eksponering ved 125s f/16. (sunny 16 rule). Så var det bare å bruke metoden over for å få mere speed eller mere skarphet uten å regne ut ny f-verdi. Ble det overskyet regnet en med to-tre EV mindre lyse (2-3 halveringer), ja da tok man utgangspunkt i sunny16 og klikket to tre blendere ned på blendertallserien, eventuelt to tre klikk ned på hastigheten.

 

Ta et ekspempel. Størrelsen på arealet i eksempelet er ikke viktig, men legg merke til forskjellen mellom arealene og at jeg brukt blendertall-serien. Dobbelt areal betyr dobbelt så mye lys fanget inn.

 

fra et 50mm objektiv er arealet ved forskjellige blendere (areal=pi*r^2=pi*(dia/2)^2):

f/2.0: pi*(5cm/(2 * 2.0)^2 = 4.9cm2 ~ 5.00cm2

f/2.8: pi*(5cm/(2 * 2.8)^2 = 2.5cm2 ~ 2.50cm2

f/4.0: pi*(5cm/(2 * 4.0)^2 = 1.2cm2 ~ 1.25cm2

... osv

Endret av sNx
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...