Gå til innhold

Erfaring med belg?


Anbefalte innlegg

Jeg har sett litt på nikons belg pb-6 i det siste.

Er det noen her på forumet som har noe erfaring med belger?

 

En belg vil jo som en mellomringikke ikke bestå av noen som helst optikk, men flytte objektivet lenger vekk fra sensoren, noe som vel gir større nærgrense men samme forstørrelse ved bruk der objektivets opprinnelige nærgrense strekker til? eller større forstørrelese uansett nærgrense?

 

Med en belg kan man altså få ganske ekstreme forstørreser. pb-6 kan justeres mellom 48-200mm. Så vidt jeg har forstått vil en forlengelse på like mange mm som objektivets brennvidde fordoble forstørrelsen? eller bare gi bedere nærgrense?

 

Uansett, vil du kunne få mye større forstørrelser med et macroobjektiv(1:1) med kort brennvidde f.eks.50-60mm enn et macroobjektiv med stor brennvidde 100-200mm??

 

Hva ville forskjellen bli med et 50mm (1:1) macro og et 150mm (1:1) med en belg forlenget til 200mm?

 

Nikon sier at man må bruke en automatisk pk-11 mellomring for at belgen skal kunne benytte seg av lysmåling? på F5, D1 eller F100. Hvordan ville da dette fungere med D70 eller D200?

 

Takker for svar

 

Edit: leif

Endret av Mikkle
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har ikke praktisk erfaring med belg enn så lenge (beklager), men er i ferd med å skulle lage en belgløsning, riktignok en til perspektivkontroll. Venter imidlertid på objektiv, et Zeiss 80/2.8 er forhåpentligvis i posten på vei til meg(må ha et som dekker større bildesirkel)

 

Prinsipielt er ikke en belg annerledes enn en mellomring så lenge den brukes rett slik som den nikon-belgen, altså vil større lengde gi større forstørrelse. Forstørrelsen er relativ til brennvidden, et 50 mm-obj. gi 1:1 på 50 mm og en 100 mm på 100 mm. Jeg er ikke helt sikker på nøyaktig forstørrelsesgrad ved lengre forlengelse, men 50 mm vil gi større forstørrelse på 200 mm belg enn en 150 mm. Imidlertid er arbeidsavstanden på 200 mm seriøst kort. Jeg beregnet løst at 1 cm arbeidsavstand med 50 mm (vanlig 50 mm, ikke makro) oppnåddes på ca 13-14 cm forlengelse.

 

Halvkvalifisert gjetning tilsier at 200 mm belg gir deg mellom 2 og 3:1 forstørrelse, og en arbeidsavstand på mellom 10 og 25 cm med 150 mm 1:1. Du kan antakelig komme noe nærmere med en 50 mm.

 

Imidlertid vil du kunne oppnå nesten samme forstørrelse med en 2x teleconverter, da kommer du til 2:1, riktignok med en viss optisk forringelse, samtidig endres ikke arbeidsavstanden med konverter.

 

Ikke helt svar på spørsmålet altså, men håper noe av det er nyttig og ikke misledende :)

Lenke til kommentar

Takk for svar.

Jeg lurer litt på anskaffelse av belg, virker som en fin måte å få virkeliog store forstørrelser på. Hvorda er det med lysstyrke og bildesirkel på en belg? Vet du noe om man vil trenge veldig mye lys...vil man for eksempel kunne bruke relativat raske lukkertider (30-200/sek)med blitz? Visste ikke at nærgrensen forble uforandret med en telekonverter...det er jo også et interessant alternativ eller evntuelt en blanding av alt sammen :D automatisk mellomring, belg, telekonverter og macroobjektiv (1:1) :dribble::dribble:

Lenke til kommentar

Som du sikkert vet er det et betraktelig lystap ved 1:1 med et makroobjektiv, 2 hele trinn. Jeg kjenner ikke det fysiske prinsippet (om noen gjør det, tips meg gjerne om et sted jeg kan lese mer om dette!), men jeg tok en "kvasitest" på det, med et rullet A4-ark (på tvers) og 50 mm, altså tilsvarende ca. 200 mm forskyvning, og lystapet var på 5 trinn. Her er det imidlertid plenty med variabler som kan skape avvik, lørdag kveld og alt, men det er åpenbart et skikkelig lystap. Imidlertid ser jeg av signaturen din at du har blits, og sannsynligvis bør den kunne gi nok lys på såppass kort avstand til tross for at den reelle blenderen vil være absurd høy.

 

For mucho store forstørrelser har du forøvrig valgt feil leir, Canonittene har 5:1 med Canon MP-E 65mm f/2.8 :lol: Imidlertid er jeg helt sikker på at du kommer nær nok med belg, mellomringer, t-con, forsatser og eventuelle reverserte objektiver :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...