Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Er det mulig med trådløst nettverk på 700meter?


Anbefalte innlegg

Jeg skal sette opp ett nettverk for deling av adsl mellom tre steder.

 

Sted1 base med adsl

Jeg tenkte å montere en slik 2,4GH 14dBi antenne der. -Den har visst N-jack (hva er det) http://www.komplett.no/k/ki.asp?sku=307815&cks=PRL (kr 1000)

eventuelt denne litt billigere 9dBi: http://www.komplett.no/k/ki.asp?sku=304368&cks=PRL Skal være fastmontert (kr 700)

 

Sted2 700m unna tenkte jeg også å motere en av samme type. Skal være fastmontert (kr 700/1000)

 

Sted3 Er en liten konferansesal 50-100m unna. Jeg tenkte kanskje å ha en slik der: http://www.komplett.no/k/ki.asp?sku=304362&cks=PRL med 3/5 dBi antenne. (kr 200)

 

Så er problemet: Hvordan kobles dette videre til datamaskiner? Er det en "overgang". Jeg kan tenke meg at jeg må ha en switch eller lignende alle stedene... -Og på "sted3" skal det helst være 802.11 vanlig trådløst nettverk (for dette jeg har skrevet om er vel noe annet????)

 

Meningen var at dette skal koste mindre enn å ha ett ekstra adsl abonement i ett år....

Endret av Kong Basse
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vanskelig å gi deg noen eksakte svar...

 

700 meter er ikke noen uoverkommelig lengde. Men det medfører ofte litt hodebry, samt en litt romslig lommebok og/eller en del timer med "hjemme-mekk"...

 

Du nevner ikke om du har fri sikt til stedene du skal koble til (helt eller delvis), ei heller om du har strenge krav til hastighet på nettet. Det er letter å få til en stabil linje med lav hastighet når det gjelder lengre avstander.

 

Vet ikke om du planlegger å ha flere nettverksenheter koblet sammen på de to eksterne plasseringene. I såfall bør du vurdere å plassere Accesspunkt (AP) her (Anbefaler Linksys WRT54G - er egentlig en router, men med litt innsats kan den omkonfigureres til å bli et AP - med innebygget 5 ports switch). Da slipper du å ha PC'en med nettverkskortet stående på 24/7 for at andre enheter skal få nett.

 

Mitt personlige tips:

 

Kjøp 3 stk. WRT54G (søk i prisguiden for å finne beste tilbud, i underkant av kr. 600 pr. stk.)

 

1: WRT#1 plasseres ved ADSL modemet, konfigurert som router, eller rent AP om du allerede bruker en annen router.

 

2: WRT#2 plasseres 700 meter unna, konfigurert som bridge. Du kan koble til 5 enheter til de innebygde portene, samt videresende signalene (dog, til halv hastighet - WRT'en må både motta og videresende data = halvert båndbredde).

 

3: WRT#3 plasseres i konferansesalen, konfigurert som AP Client. 5 enheter kan kobles til RJ45 portene I WRT'en her også.

 

Antenner:

 

14 dBi *KAN* være kraftig nok, og du kan sikkert skvise litt ekstra ut av dem om du justerer opp strømmen til antenneutgangene på WRT'ene. Men jeg kan ikke garantere noe. Og så har de feil plugger, du trenger RP-TNC for å koble til Linksys/Cisco produkter. Kan kjøpes på www.elfa.se/no, men du trenger en elektriker med rett utstyr for å få dem koblet på. Eller så må du kjøpe såkalte "pigtails" som er en overgang.

 

Personlig tror jeg at jeg ville kjøpt 2 stk av DENNE antenna fra wlansupply til 894 kroner :) Eller laget dem selv, om du er tålmodig og nevenyttig. Skal plaseres på hver sin side av 700 meters strekket. Ja, og så trenger du to litt svakere antenner på hver sin side av det kortere strekket - altså må du ha 2 antenner som peker i hver sin retning på lokasjon nummer 2.

 

Håper du fikk noen svar, du spør så generelt...

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-t8fn5F

Har en 19 db antenne liggende og den brukte jeg til et trådløst nett som var ca 1 kilometer unna. Hadde maks signalstyrke, så det skal gå med slike antenner. Hadde også kontakt med ei antenne som var 4 km unna, men da hadde jeg bare en strek på signalet.

 

Antennen kobles via kabel direkte på trådløskortet. Denne kabelen må være av god kvalitet. Med god kvalitet så mister man ca 0.2 db pr. meter kabel. Dårlig kabel kan gi 0.5 db tap pr. meter.

Jeg skulle tro at kabelen kan kobles rett på antennen på AP. Bare skru av den antennen som er på og erstatt med kabelen til ektern antenna....

Lenke til kommentar

Takker for hjelp. :)

For å oppklare litt: På "Sted 2" skal det bare være en datamaskin, og så lenge det er rundt 1mbit båndbredde holder det lenge, det kommer ikke til å bli noe fildeling mellom stedene. Derfor har jeg nå undersøkt litt selv og funnet dette nettverkskortet: http://www.komplett.no/k/ki.asp?sku=301248&cks=PRL

CNet Wireless-G PCI 54 Mbps 802.11g, WPA/AES/WPA2, RP-SMA kontakt

Da regner jeg med at jeg bare kan bytte ut antennen med en på f.eks 9db på den.

 

Når det gjelder økonomi, så bør det komme under 4000kr, så det er en del å gå på. Men derimot har jeg ikke så mye tid å bruke på oppkoblingen, slik at jeg tror jeg dropper å lage min egen antenne...

Lenke til kommentar

Den rundstråleantenna du linker til er sikkert bra nok den (selv om du enda ikke har fortalt om det er *HELT* fri sikt mellom stedene...). Men jeg har ikke personlig erfaring på dette, så jeg kan hverken råde eller fraråde deg å prøve den. Ja, antenner er ikke det vakreste som finnes :/

 

Husk at om du kjøper et nettverkskort i stedenfor en router eller accesspoint, må PC'en på sted 2 alltid være på for at sted 3 skal ha internet. Da denne PC'en mest sansynelig skal kjøre et Windows OS vil jeg på det strengeste fraråde dette... Windows henger seg opp og krasjer fortsatt en hel del :/

 

Dersom det ikke er fri sikt til sted 3 fra sted 1 også da... Da kan du jo kanskje treffe sted 2 og 3 samtidig med antenna fra sted 1. Dette ville absolut vært den beste løsningen.

 

4000 ryker fort her - antennekabler er ikke gratis... Håper du ikke trenger lange kabler, da må du fort opp i en slem pris pr. meter!

Lenke til kommentar

Hei.

 

Hvordan er geografien rund der du skal ha dette nettet?

 

Du sier sted1 er ADSL tilkobling, altså base. Og så er sted2 700 meter unna, og sted3 50-100 meter unna.

Men hvordan er retningen til disse stedene i forhold til base? Og er det i samme plan og har fri sikt uten noe busker/trær mellom?

 

Hvor mange maskiner skal du ha på sted 2 og 3, og hvilken tilkobling skal du ha på disse?

Kikket litt mere, det ser ut til at du ønsker bare en maskin på sted2. Da er spørsmålet hvor langt det er fra den maskinen, og ut til veggen som vender mot basen. Lange kabler gir mye tap....

 

Og på sted3 tolker jeg det slik at du vil ha dekning på trådløst nett i det området, men ikke noe fast tilkobling?

 

Fint med litt mere info om dette.

 

Nettulf

Lenke til kommentar

Sted1 og 3 er rett ved siden av hverandre (kanskje 50 meter fri sikt mellom) og hele området er flatt. -Men det er mulig det er noen trær mellom sted 1 og 2

 

Jeg tenkte at basen skulle peke til egge stedene, slik at ikke noen maksiner måtte stå på...

post-61-1118337787_thumb.jpg

Endret av Kong Basse
Lenke til kommentar

Hei igjen.

 

Da var geografien på plass.... det er ganske viktig forskjell på om du kan se stedene antennen skal stå på punkt 1 og 2 eller ikke. Ser du greit mellom de to stedene er det ikke noe stort problem.

 

Og jeg fikk ikke helt avklart hvordan du ønsket nettet på de forskjellige stedene, om du bare skal ha trådløst på sted3 f.eks., eller en eller annen form for faste tilkoblinger i det bygget.

Og ikke hvor langt det er fra der PC/ADSL router står og til dit en evt. antenne kan stå.

 

Siden det er så kort avstand til det ene stedet, bør det holde med en liten retningsbestemt antenne som peker mot det bygget. Så kan man bruke vanlige trådløse kort eller maskiner med innebygget wlan i det området med grei dekning.

 

Problemet er at det andre punktet lengst unna er i en annen retning.....

 

Litt på tynn is, men hvordan er det med de router/basestasjoner som har tilkobling for 2 antenner? Er begge avtagbare slik at man kan hekte på 2 eksterne antenner?

Og da kan peke en antenne mot hvert av stedene og få kontakt med begge?

Har hørt at boksen ved bruk av 2 antenner vil velge det beste signalet, så jeg vet ikke om dette vil virke. Noen andre som vet dette?

 

Nettulf

Lenke til kommentar
Litt på tynn is, men hvordan er det med de router/basestasjoner som har tilkobling for 2 antenner? Er begge avtagbare slik at man kan hekte på 2 eksterne antenner?

Og da kan peke en antenne mot hvert av stedene og få kontakt med begge?

Har hørt at boksen ved bruk av 2 antenner vil velge det beste signalet, så jeg vet ikke om dette vil virke. Noen andre som vet dette?

Dette går helt fint.

Lenke til kommentar
Det er såvidt fri sikt mellom trærne, men det blir for langt fra antenne på sted 2 til å ha kabel rett inn i nettverkskortet. -Derfor blir det ett aksesspunkt på alle stedene :S -Så da spørs det om budsjettet holder...

Lurer på om ikke Linksys WRT54G/GS kan være det du er ute etter. Disse har 2 antenner som er avtagbare og som om nødvendigt kan erstattes med bedre retnings bestemte antenner til prosjektet ditt. Prisen er heller ikke avskrekkende. Jeg har funnet de til 556kr hos stretto (G) og til 688kr hos DinPc (GS). Så tre slike burde vel ikke sprenge budsjettet ditt.

PS. Om jeg har forstått bruken din riktigt, så hadde jeg gått for den rimligere G utgaven var jeg deg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...