Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

IT-innlevering - tilbakemelding ønskes.


Anbefalte innlegg

Praktisk med eget sted for skolearbeid :)

 

Jeg trenger altså hjelp med et prosjekt. Eller.. Jeg vil ha litt tilbakemelding på det. Dokumentet legger jeg i tillegg på nettstedet mitt her. og vedlagt i innlegget her.

Hvis noen er ekstra greie, kan de få lov å sende meg en redigert utgave av dokumentet. Men kommentarer og kritikk mottas selvfølgelig også her.

 

Takker på forhånd for alle innspill.

 

Og slik begynner det:

 

 

Innleveringsoppgave uke 14 og 15

IT-brukersystemer.

Av Kristoffer.

 

 

 

Innholdsfortegnelse:

 

1. Mål og stikkord for oppgavene.

2. Hva har teknologien gjort for samfunnet?

a. Nanoteknologi.

b. Operativsystemer.

3. Programvare for datakommunikasjon, koble seg opp mot aktuelle tjenester og utnytte disse.

a. En kort oppsummering av tjenestene.

 

 

Mål 1c: kunne vurdere hvordan IT kan forandre arbeidssituasjoner og kunne delta og være med å styre utviklingsprosesser.

 

- Oppsummering av de siste 200 årene.

- Transistoren

- Nanoteknologi

- Operativsystemer

 

 

Mål 3f: Kunne bruke programvare for datakommunikasjon, koble seg opp mot aktuelle tjenester og utnytte disse.

 

- MS Frontpage, Macromedia Homesite 5, med flere

- Internet Explorer med konkurrentene Mozilla Firefox og Opera, (Netscape)

- Epost-programmer som Outlook og Mozilla Thunderbird

- MSN, Yahoo! Messenger, Skype IP-telefoni fra forskjellige (bredbånds)-leverandører og konkurrenter til disse.

- P2P-nettverk.

- Spilling via internett.

- Mobilt internett, EDGE og 3G.

 

2. Hva har teknologien gjort for samfunnet?

 

Når vi snakker om teknologi i dag tenker vi gjerne på datamaskiner og mobiltelefoner. Og ikke misforstå; selv om teknologi er noe nytt, så er det ikke nytt. Nyvinninger går helt tilbake til ildens oppdagelse, om ikke lengre.

 

Det som er nytt eller forbedret er teknologi. Men hvis vi ser på moderne teknologi, og går ikke mer enn ett århundre tilbake, hva finner vi da? Dampmaskiner, som kom enda tidligere, jernbanen, telegrafering og telefoner med mer. For å ramse opp alle større oppfinnelser; bilen, dynamitt, elektrisk lys, elektrisk motor, elektro-generator, film – levende bilder, det moderne skylle-toalettet, gassfyring, interne forbrenningsmotoren, moderne ubåt, LP-plate-spilleren, fotografi, tog, revolver, torpedo og skrivemaskinen med mer. Noen av disse oppfinnelsene skapte et tettere samfunn, globalisering. I stedet for å sende en mann til hest med en beskjed til noen som bodde i nabobyen, kunne man nå sende det via telegrafen, og det gikk jo mye fortere.

 

Kriger har alltid fremskyndet utviklingen, for da blir det bevilget mye til utvikling av nye ting. Det gjelder å være foran fienden. Under Første Verdenskrig var det militære fremkomstmiddel, i hovedsak skip og tanks som ble videreutviklet.

Under andre verdenskrig ble ting som har vist seg viktig i dagens samfunn utviklet; radar og (de)krypteringsmaskiner. Engelskmennenes ’Collossus’ hadde en regnehastighet på nivå med en Pentium II prosessor.

USA utviklet ENIAC i 1943. Den kunne utføre 10000 addisjoner i sekundet.

 

Etter dette begynte utviklingen virkelig å skyte fart! Stormaskiner, som var ganske store, kostbare maskiner ble mest brukt av større bedrifter, spesielt finans, statistikk- og forskningsinstutisjoner.

 

Med transistoren kom muligheten for å lage mindre enheter. Dette ble vel utnyttet av blant annet et norsk firma som kalte seg ’Norsk Data’, enkelt og greit. Disse maskinene var mindre, men etter hvert som teknologien gjorde fremskritt, kunne man lage en enkel CPU på en silisiumsplate.

Mikroprosessoren så dagens lys i 1971. Det var Intel som laget den og de kalte den Intel 4004, 4 bit. Ikke lenge etter kom Intel 8008, en 8 bits CPU, og ikke minst Intel 8068 – hele 16 bit! De fleste datamaskiner i dag er bygget på IBMs standard for PC-er.

 

2a. Nanoteknologi

Nanoteknologiens utvikling vil hjelpe mennesket med videreutviklingen av mer avansert datateknologi enn det vi kjenner til i dag. I tillegg blir det mulig å gjøre alt mindre. Kostnadseffektivt? Kanskje.

 

Men nanoteknologi er et kjempevidt emne, og er uforsvarlig av meg å skrive om det, også grunnet mangel på kunnskap om det.

 

midd.JPG

Bilde 1: En midd utforsker tannhjul laget ved nanoteknologi

 

 

2b. Operativsystemer

 

Operativsystemer har utviklet seg kraftig fra det første UNIX systemet som ble laget ved American Telegraph and Telephone i 1960-årene. Dette var et gjennombrudd i teknologien på høyde med oppfinnelsen av osthøvelen og bindersen.

 

Bill Gates grunnla i samarbeid med kompisen Paul Allen Microsoft i 1975. Men det var ikke før IBM skulle lansere sin personlige PC i 1981 at Microsoft virkelig kom på banen med det kommandobaserte operativsystemet MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). Da ble det fart på sakene. Bill Gates er blant de absolutt rikeste personene i verden med godt over 200 milliarder norske kroner på bok.

 

Linus Torvalds, studerte ved universitet i Helsingfors. Ved dataundervisningen ble det brukt et operativsystem kalt Minix. Torvalds bestemte seg for å videreutvikle dette, og det ble svært vellykket. Linux er et velkjent OS og brukes av store deler av PC-brukerene. Spesielt motstandere av Microsoft (nok av dem) er glad i Linux, fordi Linux har fri tilgang til kildekoden, og man kan da gjøre endringer i systemet hvis en har kunnskapen som trengs.

 

Steve Jobs og Steve Wozniak opprettet 1. april 1976 (forsøk på en aprilspøk som ble alvor?) Apple Computer. Det er blitt en av verdens største forhandlere på datamaskiner, men er spesielt kjent for sine musikkspillere som går under navnet iPod. Apple er også oppfinneren av tilkoblingsstandarden Firewire (også kalt iLink og 1394). Firewire har en maks hastighet på 800 mega bits per sekund, eller 100 mega byte per sekund.

 

3. Kunne bruke programvare for datakommunikasjon, koble seg opp mot aktuelle tjenester og utnytte disse.

 

Med kommunikasjon innen data vil de aller fleste tenke internett. Internett omfatter størsteparten av datakommunikasjon.

 

Utvikling av internett og nye programmer har skapt nye muligheter. Såkalt Instant Messeging (IM) er blitt kjempepopulært og selv i lille Norge er det flere hundre tusen brukere. Men det som bruker absolutt mest båndbredde på internett er e-posten. E-post ble for første gang vist i juli 1970. Ray Tomlinson sto for utviklingen. Haugevis av e-postklienter eksisterer, de fleste er lisensiert, men leseren Mozilla Thunderbird er gratis-programvare, og blant de absolutt beste i klassen. IM kan sies å være en videreutvikling av e-post, men vil aldri kunne overta for e-posten.

 

P2P-nettverk (peer-to-peer hvor peer er engelsk og betyr likemann), eller direkte fildeling har og blitt veldig populært. Dessverre er det mest piratkopiert programvare, film, musikk og lignende som svermer rundt.

P2P fungerer slik:

Nettverket er ikke avhengig av dedikerte servere for at klientene skal kommunisere, men det meste skjer via direkte kontakt. Et rent P2P-nettverk består kun av noder som hver for seg fungerer både som klient og server for de andre nodene i nettverket.

 

Vi vil selvfølgelig ikke glemme selve internettet!

Internet Explorer som er markedsleder Microsofts egen webleser er en enkel applikasjon, dessverre plaget med sikkerhetshull. Som følge av dette har nye og sikrere lesere funnet veien til mange.

 

IP-telefoni som er ganske nytt her til lands ble fort populært. Mange av Norges bredbåndsleverandører tilbyr egen IP-telefonitjeneste. Men også selskaper utenom DSL-leveranse tilbyr, blant dem Telio. IP-telefoni fungerer kort forklart slik: I stedet for å bruke den tradisjonelle telefonlinje, sendes lyden i stedet som små pakker gjennom internettlinjen. Men dette gjelder PC-til-PC-telefoni. Ved Telios løsning, går lyden fra internettlinjen over til telefonlinjen hos mottakeren, og fra telefonlinjen til internett når kommunikasjonen går andre vei. Slik sparer man teleskritt, og betaler dermed bare en fast abonnementsavgift.

 

Etter lanseringen av nye de nye mobile nettene EDGE og 3G, har også mulighetene for mobilt internett blir flere, og det går mye raskere! EDGE har en maks teoretisk hastighet på 384 kilo bit per sekund. UMTS, eller 3G-nettet vil etter hvert bli tilgjengelig med hastigheter opp mot 2 Mbit. Japan var (selvfølgelig) først ute med dette nye nettet.

 

 

 

3a. Ved å ta en liten oppsummering av det hele kommer jeg frem til:

- Internett er for alle. Alle kan gjøre endringer på internett ved å lage sin personlige hjemmeside og publisere den.

- Kommunikasjon via internett er det som brukes mest av alle mulige funksjoner. E-post i ledelsen (på grunn av MYE søppelpost). Personlig tror jeg at IM vil overta for det en god del av e-postens marked.

- Sikkerhetshull, spesielt i MS Windows, er problematisk for alle internett brukere.

- Telefoni over IP, eller Voice Over IP (VoIP) er enkelt, billig og har god lydkvalitet. Hvor blir det av bildetelefonene?

- P2P og fildeling er blitt meget populært, og den velkjente DVD-Jon, spår CD-bransjens undergang i følge ’Dagens næringsliv’ 13. april 2005. Med økte hastigheter på bredbåndsnettet vil mest sannsynlig piratkopiering av filmer også øke og da kan filmbransjen og gå mot nedgangstider.

 

Endret 13.04.05 kl 15:13: Har glemt å ta med kilder. www.wikipedia.org, konpendium og brukersystemboka.

hoveddokumentet.doc

Endret av dofferneo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...