Gå til innhold

hva er linux?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Du må partisjonere hardisken din (dele den opp), slik at du kan ha linux på f.eks. den ene partisjonen og windows på den andre.

 

Men for å skifte fra windows til linux eller motsatt, så må du restarte pc`n.

:yes:

 

Man kan da bruke f.eks LiLo eller Grub. Man får da opp når man starter pc'en om man ville starte Linux eller Windows

Endret av Timur
Lenke til kommentar

Linux: (fra Wikipedia, den frie encyklopedi.)

Linux-kjernen er en fri UNIX-lignende operativsystem-kjerne skapt av Linus Torvalds i 1991, og har siden den gang blitt gradvis forbedret med assistanse fra utviklere verden over.

 

Den ble opprinnelig utviklet for Intels 386-prosessor, men har siden blitt portet til mange andre plattformer. Den er skrevet nesten utelukkende i C med noen GNU C-språkutvidelser og AT&T assembly-språk.

 

Linux-kjernen er utviklet under GNU General Public License, og kildekoden er derfor fri programvare.

 

Kjernen er best kjent som «hjertet» av operativsystemet Linux. Programvaresamlinger bestående av Linux-kjernen og andre typer programvare, kalles ofte Linux-distribusjoner. En slik distribusjon består i tillegg til Linux-kjernen av mye programvare for GNU-prosjektet, og mange mener derfor at man bør kalle operativsystemet for GNU/Linux.

 

 

 

GNU: (fra Wikipedia, den frie encyklopedi.)

GNU-prosjektet ble startet av Richard M. Stallman med det formål å skape et helt fritt operativsystem: GNU-systemet. Prosjektet ble annonsert den 27. september 1983 på nyhetsgruppen net.unix-wizards. Den opprinnelige annonseringen ble fulgt av Stallmans GNU-manifest og andre essay som forklarte hans motivasjon for GNU-prosjektet. Et av disse var å bringe tilbake samarbeidsånden som hadde vært fremherskende i datamiljøet i de tidlige tider.

 

GNU står for «GNU's not Unix», som er en rekursiv forkortelse som betyr «GNU er ikke Unix». Unix var navnet på et proprietært operativsystem allerede i utstrakt bruk. Siden teknologien som lå til grunn hadde vist seg å være teknisk god ble GNU-systemet designet til å være kompatibelt med det. Unix-arkitekturen tillot at GNU ble skrevet som individuelle programvarekomponenter; komponenter som allerede var fritt tilgjengelige slik som TeX typesettingssystemet og X Windows grafiske system, kunne bli tilpasset og gjenbrukt, annet ville bli skrevet fra begynnelsen.

 

For å forsikre seg at GNU-programvaren ville forbli fri for alle brukere til å kjøre, kopiere, modifisere og distribuere, ville prosjektet bli sluppet under en lisens som var designet til å gi alle de rettigheter og samtidig forhindre at det ble lagt på ytterligere restriksjoner. Denne idéen ble kalt copyleft, og ble tatt inn i GNU General Public License (GPL).

 

I 1985 stiftet Stallman Free Software Foundation (FSF), en ideell organisasjon med det formål å gi logistisk, juridisk og finansiell støtte til GNU prosjektet. FSF hyret også inn programmerere til å bidra til GNU. En stor andel av utviklingen ble (og blir) gjort av frivillige. Etterhvert ble GNU mer kjent, og interesserte firmaer begynte å bidra til utviklingen eller selge GNU-programvare og gi teknisk støtte.

 

I 1990 hadde GNU-systemet en utvidbar tekstbehandler (Emacs), en svært populær optimaliserende kompilator (GCC), og det meste av kjernebibliotekene og verktøyene til en standard Unix-distribusjon. Hovedkomponenten som fortsatt manglet var kjernen.

 

I GNU-manifestet hadde Stallman nevnt at det fantes en kjerne, men mye mer omfattende enn det trengtes for å emulere Unix. På begynnelsen av 90-tallet startet Linus Torvalds arbeidet på Linux-kjernen, og denne ble etterhvert tatt inn som kjerne til GNU-systemet.

Lenke til kommentar
hva er linux egentlig og hvor kan man eventuelt laste det ned eller kjøpe det?

Linux er en kernel. Kernelen er det som sørger for kontakt mellom deg og din maskinvare.

Det vi tiltaler som Linux i denne forumdelen, er GNU/Linux, ett system med GNU-programmer og Linux-kernel.

 

GNU/Linux er ett fullverdig operativsystem, kjent for stabilitet, sikkerhet (vel og vel, alt er relativt) og frihet. Med frihet menes det ikke at programvaren er gratis, men at den er *fri*. Alle kan gjøre endringer på programvaren. Programvaren er også fri som i gratis, men det finnes projekter som tar betalt for spesielle pakker, da helst for å finansiere projektet.

 

Om å laste ned GNU/Linux : Finn deg først en distribusjon. Hvis jeg må anbefale deg en, vil jeg si Debian, som er meget lett å bruke og har ett ypperlig pakkeprogram. Slackware kan også anbefales, men installasjonen kan bli litt tungvint hvis man ikke kan fdisk.

 

Men jeg ville gått for FreeBSD, som i mitt synspunkt er langt bedre ;)

^

Ihverfall til server.

Lenke til kommentar

Eventuelt kan man henvise til norske linuxguiden:

Informasjon om GNU/Linux: http://www.linuxguiden.no/index.php/GNU/Linux

Informasjon om distribusjoner: http://www.linuxguiden.no/index.php/Distribusjoner

Informasjon om å bruke både GNU/Linux og Windows: http://www.linuxguiden.no/index.php/Linux_og_Windows

 

Du behøver ikke å lese alt det der, men hvis du skummer igjennom dem så finner du nok raskt svar på det du lurer på.

 

(For de som syntes tekstene ovenfor er mangelfulle oppfordres det til at man legger til tekst i artiklene, så kan man enkelt henvise til de artiklene når folk spør om det samme flere ganger.)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...