Gå til innhold

Vuderer en ibook 12 eller 14, kanskje ?


Anbefalte innlegg

heisann.

 

Vurderer en ny laptop, da min gamle begynner å dra på årene, sliter med å kjøre diverse program osv etterhvert.

 

Har nå en compaq armada m300, p3 600, 192 mb ram, og det beste av alt, 11.3" skjerm.

Dvs, den er bra til å bruke på senga istedet for ei bok?, og er lett nok til å ha liggende på magen når man ligger og skriver :) Ikke det at jeg er så lat at jeg må ligge for å bruke maskinen, men har 2 andre her til seriøse formål, og laptopen til senga :p

 

Har ikke batteri på den heller for tida, da batteritiden bare er 1 time eller noe nå, så er det like greitt å ha strøm i veggen istedet.

 

Men, vurderer nå en ibook / powerbook, eller en pc eventuelt.

Er lei windows, begynner snart å få hat forhold til linux, (at alt skal være så innviklet å få til å virke :(), så ser etter alternativ.

 

Så etter mac os begynte å bruke unix i bunn, så har jeg lurt mer og mer på en mac, både pga designen er lekker, osx er lekkert, og ja, alt er lekkert. Men har aldri brukt en mac, utenom for 10 år siden, og det kan vel ikke sammenlignes med det som er nå, så er spent på om jeg i det hele tatt klarer venne meg til en mac.

 

Vel, så var det valget da.. ibook, powerbook, 12, 14, 15... tenke tenke.

12 er ikke mer en 0.7 tommer mer enn det jeg har, så det er greitt på senga, men kanskje litt lite til "normalt" bruk?, da virker kanskje 14 mer passelig, men det blir jo igjen tyngre, syns 12" var tung nok med 2.2 kg, mot 1.2 kg på denne compaqen jeg har nå.

 

Og hva er det som er forskjell på ibook og powerbook? har forstått det er litt kjappere cpu i powerbook, samt litt annerledes design og noe mer avansert hardware, men forsvarer det en dobbling av prisen ?

 

Er ibook nok til "vanlig" bruk? kan ramse opp det jeg bruker pc mest til her:

film (dvd, divx, mpeg, avi, rm, mov, xvid, ogm)

musikk (cd,mp3, ogg, wav)

web (java, flash og andre saker man finner på web, som iallefall funker i IE..noe som IKKE funker på mac ?)

chat (irc, icq, msn, java baserte chater)

ftp

ssh/telnet

webdesign (dreamweaver, php, asp)

database (mysql, access)

grafikk (photoshop stort sett)

litt video redigering

cd brenning

musikk laging (komponering)

 

har også ett midi keyboard, men skal vel litt til for at det kan kobles til en laptop.

 

Og hvordan er det med å koble til ekstern mus, tastatur, skjerm? har kun pc utgave av alt det nå da

 

Hmm ja var vel bare litt synsing dette, uten så mye spørsmål, ligger vel litt mellom linjene også kanskje :)

 

mvh

al bester

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Er ibook nok til "vanlig" bruk?

Ja.

 

film (dvd, divx, mpeg, avi, rm, mov, xvid, ogm)

Funker fint. (VideoLAN Client)

musikk (cd,mp3, ogg, wav)

Funker fint. (iTunes, evt. Audion)

web (java, flash og andre saker man finner på web, som iallefall funker i IE..noe som IKKE funker på mac ?)

Vet ikke om noe som ikke funker, men det skal nevnes at Flash er merkbart tregere på mac pga. råttent plugin.

chat (irc, icq, msn, java baserte chater)

På mac har man ypperlige klienter for dette.

IRC: Xirc, Colloquy, Conversation

ICQ/MSN: Proteus, Adium

Java-basert chat funker vel også fint. Har ikke hatt noe trøbbel med det, selv om det er fem-seks år siden jeg sist brukte det.

ftp

Funker fint. (Transmit er en flott klient)

ssh/telnet

Funker fint med innebygd programvare.

webdesign (dreamweaver, php, asp)

Dreamweaver og PHP går bra, ASP kan jeg ingenting om.

database (mysql, access)

MySQL får man sikkert til å kjøre, Access gjør man ikke.

grafikk (photoshop stort sett)

Ingen problemer.

litt video redigering

Funker fint. (iMovie, Final Cut Express osv.)

cd  brenning

Funker fint. Innebygd programvare, evt. Toast Titanium.

musikk laging (komponering)

Funker fint. Garageband 2 medfølger, evt. har man Reason, Logic Express, Logic, Cubase osv. Du ønker kanskje noe kraftigere enn en iBook til dette, men det spørs hvor teknisk avansert musikken du lager er.

har også ett midi keyboard, men skal vel litt til for at det kan kobles til en laptop.

Funker fint om det er USB.

Og hvordan er det med å koble til ekstern mus, tastatur, skjerm? har kun pc utgave av alt det nå da

Gitt at det er USB på mus og tastatur går det fint. I verste fall trenger du en utility (uControl) for å snu på alt- og eple-tastene. Skjermen funker godt om den er VGA, ellers trenger du en ekstra overgang. Apple selger en slik, om jeg ikke husker helt feli.

 

Jeg tror du vil klare deg fint med en iBook. Har en slik selv (den forrige modellen, 12") og den gjør jobben fint, alt utenom å komponere musikk. Driver med Reason 2.5 på avansert nivå og merker at iBooken ikke holder løpet ut.

Lenke til kommentar

takker for flott svar!! :)

 

er ikke noe avansert musikk laging nei, har ikke prøvd så mye heller, men vil ha muligheten til det. keyboardet bruker nok midi connector :(

 

ellers er det vel det andre jeg listet opp som blir brukt mest ja

 

har kun ps2 mus/tastatur, dvs tastaturet kan vel brukest som usb mener jeg.

 

men, det jeg ikke fikk helt svar på, var hva som forsvarer dobble priser på en powerbook iforhold til en ibook? det er vel en mer avansert maskin, men forsvarer det så himla prisforskjeller ?

Lenke til kommentar
men, det jeg ikke fikk helt svar på, var hva som forsvarer dobble priser på en powerbook iforhold til en ibook? det er vel en mer avansert maskin, men forsvarer det så himla prisforskjeller ?

 

Skjermen er én ting! LCD-skjermen er en av iBook'ens aller svakeste sider. Har en 12" 800 MHz modell selv, og tror ikke Apple har gjort noen oppgradering av skjermen siden da... Skjermene på PowerBook'ene er betraktelig bedre, bokstavelig talt, helt i toppklasse... PB 12" hadde også en mindre bra skjerm i utgangspunktet, men dette er rettet opp nå såvidt jeg forstår.

 

Men ikke misforstå, skjermen er ikke ille til vanlig bruk, men profesjonell billedbehandling f.eks. er ikke noe særlig å bedrive på en iBook... :p

Svartnivået, f.eks., er ikke noe å skryte av, det merkes når en skal se en widescreen DVD-film...

 

iBook'en har ikke lyd-inn, og ikke DVI-utgang.

 

Jeg hadde en tid en Titanium PB 15" G4 800MHz (Vår 2002), og den var merkbart raskere og smidigere i bruk enn hva min iBook er... Allikevel er jeg enig med deg, skulle gjerne sett PowerBooken litt billigere, spesielt 15"-modellen m/ SuperDrive! :yes:

Lenke til kommentar

En annen av grunnene til at PowerBook er så mye dyrere og tilsynelatende ikke så mye bedre er at iBook fikk sin oppdatering i oktober, mens PowerBook ble oppdatert i april, samtidig som iBook fikk gangen før oktober gang. Så man håper på at det kommer nye PowerBooker veldig snart.

 

Hva slags programvare foretrekker du til musikkomponering? Til keyboardet ditt finnes det MIDI-USB-grensesnitt man kan kjøpe for en varierende sum penger, som gjør jobben for deg. Denne kan kanskje gjøre jobben?

Endret av Zapchud
Lenke til kommentar

Hei, nå har jeg ikke lest igjennom alle postene her. Jeg ville bare si at kjæresten min kjøpte seg en 12"iBook for et par mnd siden, sammen med en 20GB iPod. Dette ble kjøpt hos en Apple-forhandler, og hun benyttet seg av en studentrabatt som gjorde at hun fikk alt sammen for rett under 12 000,- mener jeg.

 

Nå nylig kjøpte jeg en 512MB-brikke av typen Crucial SO-DIMM DDR PC2700. Satte den inn, funket knall. Altså ingen grunn til å betale 3x vanlig pris hos Apple for minneoppgradering. Maskinen er flott, har en god generell ytelse, og vil si den gir mye for pengene, både nyttig og estetisk.

Lenke til kommentar

Hvis du ikke er avhengig av å ha en stor skjerm, går det helt fint an å surfe internett, iTunes og andre programmer med en 12" iBook.

 

For å sette inn RAM gjør du følgende. Skrur en skrue øverst i midten av tastaturet en kvart gang rundt; tar tak i to smålåser på hver sin side av tastaturet langs øverste kant og vipper tastaturet ut. Så må du fjerne dekselet under tastaturet der evt. Airport-kortet ligger. Rett under der ligger RAM-sporet. Sett RAM-brikken riktig vei, på skrå ned først, før du vipper den ned vannrett.

 

Litt knoting, men alt i alt ikke vanskelig nei. Jeg kjøpte et iBook 12" skin til kjæresten min, bare en tynn gummimappe som iBooken ligger i. Veldig liten og praktisk å ha med seg.

Lenke til kommentar

Tucano Second Skin i mørk grå til iBook 12"

 

Det tok noen dager før jeg ble oppringt på mobilen av en fyr som sto ved huset mitt og skulle levere denne pakka. Da var jeg dessverre på jobb sa jeg. Ok, da fikk han komme dit da. En drøy time senere kom han til jobben min uten å være det minste irritert.

 

Vet ikke om det er takket være Apple eller firmaet som leverer for Apple, men så god leveringsservice for en vare til 250,- skal man lete lenge etter!

Lenke til kommentar
Så du anbefaler å kjøpe iBook 12"? Lurer på å kjøpe en jeg og... Er den grei å ha med seg overalt? Var det vanskelig å sette inn RAM selv?

RAM er lett å installere selv. Fjern tastaturet ved å dytte på et par knotter, sett inn RAM, ferdig.

 

Vær også obs på at 14" og 12" iBook har akkurat samme skjermoppløsning -- du får med andre ord ikke MER skjermplass med 14", bare større pixler. For meg gjør det at 12" er et bedre kjøp. Men, som nevnt tidligere, kjøp den med minst mulig preinstallert RAM og kjøp RAM et annet (billigere) sted.

Lenke til kommentar

hvordan er det å skifte disk i ibook selv da? jeg vet dette knerter garantien, men hadde jo kanskje vært kjekt med en kjappere og større disk, uten å måtte betale 5x pris hos apple for dette. tenker da feks når garantien likevel er ute, så kan man vel prøve seg litt på slikt?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...