Gå til innhold

Windows, Linux, politikk og DMCA


Anbefalte innlegg

Dette er noe jeg har undret meg over i lang tid her på hw.no:

Hver dag leser jeg om folk som poster Micro$hit, Windoze, Windass, M$, Bill må dø, Windows suger! og bla bla bla. Alle som har brukt en PC, har en eller annen gang sett slike uttalelser på diverse steder.

 

Men bruker disse personene som kommer med kommentarene noe annet en Windows når det kommer til stykke da? Jeg har selv en kompis som har kritisert windows og Microsoft så lenge jeg har kjent han, men gjett hvilket OS han bruker? Windows selvfølgelig... Og som mange andre fjortiser rundt omkring i Norges land, har også han Mandrake installert - men booter det aldri :smile: Bruker det som show-off (Forresten er han ikke fjortis heller, men nærmere 25 år så dette er vist et utstrakt fenomen)

 

Jeg byttet fra M$ til Linux for over 2 år siden, og har aldri sett meg tilbake - kan med hånda på hjerte si at jeg overhodet ikke savner Windows. Linux passer meg også spesielt godt siden jeg programmerer endel, og miljøet for dette i linux er glimrende! (og ja jeg prøver "nye" versjoner av Windows, så jeg vet hva jeg går "glipp" av)

 

Selvfølgelig er valget av OS også litt politisk motivert, da jeg ikke kan si at jeg har spesielt mye til overs for DMCA og software patenter.

 

Så kanskje på tide med spørsmålene mine:

 

- Er det *noen* Windows brukere der ute som i det hele tatt bekymrer seg når de benytter Windows? (Tenker på "report home" software, Windows update med loggføring, alle sikkerhetshullene som står åpne i månedsvis uten at MS gjør noe etc etc... The list goes on)

 

- Er det noen Windowsbrukere som tenker på hvor stor makt Microsoft egentlig har over deg som forbruker og markedet generelt? Bekymrer dette? Hvorfor? Hvorfor ikke?

 

- Tenker noen av dere over konsekvensene som DMCA kan føre til? En tilsvarende lov her i EU er også foreslått, og skal oppe til høring.

 

Det jeg vil med denne tråden, er vel å høre litt hvor beviste dere egentlig er som forbrukere? Det heter jo at forbrukerne "bestemmer", men i M$ sitt tilfellet er nok ikke det helt sant...eller?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Litt off-topic, men en liten ting jeg tenkte på:

 

Hva hvis MS når sitt "mål" om å totalsikre sine produkter mot piratkopiering? Tror de virkelig at alle vil betale tusener for Windows?

 

Jeg tror, og kanskje håper, at folk da blir tvunget til å se mer på andre alternativer, som er billigere og kanskje bedre. Dette vil i så fall hjelpe Linux ganske mye=)

Lenke til kommentar

Jeg har for noen få dager siden installert Linux på pc'en, riktignok Lycoris, men jeg tenkte å gå over til Mandrake, fordi Lycoris var for lett. BTW så kjører jeg det som single-boot. Jeg har lenge sagt at Microsoft og Wintendo ar noe dritt, selv om jeg brukte det selv. Jeg vet også at det er mange der ute som sier at Microsoft er noe dritt, men for all del, prøv Linux istedet da vel! De som sier at Linux er vanskelig tar helt feil. Det gjelder bare å velge den rette distrb'en, og tørre å spørre folk (her på forumet) om hjelp. En annen positiv ting med Linux annet enn at det er enkelt, er at det har et veldig bra miljø. Spør du folk "dumme" spørsmål så får du ganske bra svar, og jeg føler at n00b-fasen min i Linux nå har gått ganske greit. Nå som jeg har prøvd Linux, føler jeg ingen grunn til å bruke Windows som main O/s, det kommer heller til å ligge som second-boot for å brukes til enkelte spill som ikke går i Linux og VB-programmering. Jeg kan på det sterkeste anbefalle alle andre å prøve Linux, fordi det er ikke så vanskelig som alle skal ha det til. Det eneste problemet mitt nå er at jeg må få til at skriftstørrelsen blir mer "windows-like" i Mozilla....

----------------------------

Hilsen en lykkelig Linux-n00b

 

[ Denne Melding var redigert av: blanc på 2002-05-20 22:51 ]

Lenke til kommentar

Mange har vel tenkt tankene ja...

men er rett og slett late...

 

Ikke alle spill kan brukes på andre OS enn Windows (+program), i hvert fall må det kanskje litt tweak til, og det gidder ikke den vanlig spill entustiasten.

 

Akkurat som du sier om å snakke bad om OS , men bruke det uansett, er akkurat som de som sier de vil ha det bedre i Norge, og ikke stemmer Høyre(?)

Dette henger jo ikke heller på greip.

 

Vi blir drevet av den store populismen. Ikke vil vi ha krig og elendighet, men vi elsker å ha fordommer mot pakkiser, gulinger og degos'er, innavla sognefjordinger, lavpanna samer og rånete idioter fra Drammen.

Vi liker å si at kristne er bedre enn muslimer, til tross for at Norge ble kristnet med et ***** blodig sverd.

 

Det nytter ikke at folk skal gjøre de det sier eller tror de tenker. Du påpeiker kompisen din bra med det eksemplet.

 

Selv har M$ på min hovedmaskin, og *BSD (Free/Net) eller linux(SuSE/Slack) (alt etter måned) på min bærbare. Setter opp både M$ og linux til bedrifter i tillegg, selv om jeg skulle ønske min linux side var mye sterkere :wink:. Tankene mine om M$ er ikke så høye på dette forumet, og det bære det sikkert preg av.

 

Dette begynte å skli så **** ut at jeg nesten vurderte å slette alt å ikke innvolvere meg, men når jeg først har trykket så mange tegn, kan jeg vel trykke på "Send" og. :lol:

 

Til folk som måte føle seg støtet av mitt bidrag

--> ikke ta dere så **** høytidelig, ha litt selvironi :grin:

Lenke til kommentar

Jeg tror at noe av grunnen til at så mange bruker windows er fordi det er så mange programmer som er laget for dette OS'et.

 

Jeg vil tror at det er dette OS'et som det er laget flest programmer til, ikke slå hardt hvis jeg tar feil, og derfor føler folk seg mer "hjemme" fordi de har flere ting å velge mellom.

 

Jeg mener også at Microsoft har et ganske saftig monopol og de har vel på en måte fortjent det (?). Det har vel ikke bare kommet over natta. De har hatt ett konsept som de har lykkes med, og stor applaus for det. Men jeg synes allikevel de utnytter den posisjonen de er i ganske kraftig.

De vil jo helst holde Windows slik som det er og ikke bruke 3. parts programvare fordi de mener at dette kan ødelegge hele systemet (oppbyggningen). Men hvis nå Microsoft er så flinke, at de har bygget opp et slikt selskap som har hatt den suksessen de har hatt burde det ikke være så vanskelig å legge til et og annet program. Det må jo være rimelig flinke(?) mennesker som er med på dette her.

 

Man må jo også tenke på at siden det er et slikt stort selskap og at de driver så stort at det vil være flere feil. Disse vil jo også bli mer kjent fordi det er flere som bruker windows enn f. eks. Linux.

 

For min del bruker jeg Windows. Jeg har vurdert å skifte til Linux, men ikke helt turt det enda. Dette i og med at jeg spiller litt og er ikke sikker på hva Linux støtter og hva det ikke støtter. Det har også litt hva man er vandt til. Er man vandt til Microsoft Office så er det kanskje vanskelig å skifte.

 

Man har sikkert også godt av å skifte en gang i blandt og han som startet dette emnet har jo ikke angret på at han skiftet.

 

Jeg mener at man skal væreåpen for forandringer, man skal ikke være redd for å prøve noe nytt. Linux er vel kommet for å bli (?) og blir vel stadig mer og mer populært..

 

Og dette med alle disse "stygge" ordene mot Microsoft. Hva er vitsen. De går ikke hjem til mammaen sin å sier at noen har kalt dem noe stygt. Det nytter ikke å kalle dem noe stygt, tror neppe de vil endre sin "politikk" på grunn av dette. Hvis dere har så mye i mot Microsoft, skift OS! Det er sikkert mange som har gjort dette også, men resten kan vel bare følge etter.. Man vinner ikke noe med å kalle dem dumme navn, det har ingen hensikt. Gjør noe med det i steden for å bare sitte å klage over hvor dårlig Microsoft sine OS er...

 

Som sagt bør Microsoft respekteres for det de har oppnådd, men det er også på tide for dem å roe seg litt.. Ikke bli for overlegne.. Det tror jeg ikke de vinner noe på i det hele tatt.. Det ser vi jo når folk begynner å kalle dem slike ting..

 

Jaja. det var det fornuftige jeg hadde å komme med for denne gang.. :smile: Takk for meg

Lenke til kommentar

Dette er vel nesten en Windows vs Linux diskusjon?

Det virker som om du prøver å overtale folk til å teste Linux, og det er jo greit nok.

Det er vel litt kjekkere å bruke forumet til hjelp, enn å bare diskutere. Det er vel noe som tilsvarer mIRC på Linux og?

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-05-20 23:04, Grimmy skrev:

Dette er vel nesten en Windows vs Linux diskusjon?

Det virker som om du prøver å overtale folk til å teste Linux, og det er jo greit nok.

Det er vel litt kjekkere å bruke forumet til hjelp, enn å bare diskutere. Det er vel noe som tilsvarer mIRC på Linux og?


 

Diskusjoner kan jo være bla en gang i blant.. La folk si sine meninger.

 

Annet om Data er vel en ganske vid kategori, så dette er vel "annet" (diskusjon) "om data".

 

Ok kan være enig i at det kanskje blir en liten Linux - Windows (Microsoft) diskusjon, men du må tenke på at det finner også andre alternativer til OS...

 

Quote:


Den 2002-05-20 22:36, Linuxguru skrev:

- Tenker noen av dere over konsekvensene som DMCA kan føre til? En tilsvarende lov her i EU er også foreslått, og skal oppe til høring.


 

Hva er DMCA?? Kan noe forklare?

Jaja god natt.. :razz:

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-05-20 23:04, Grimmy skrev:

Dette er vel nesten en Windows vs Linux diskusjon?

Det virker som om du prøver å overtale folk til å teste Linux, og det er jo greit nok.

Det er vel litt kjekkere å bruke forumet til hjelp, enn å bare diskutere. Det er vel noe som tilsvarer mIRC på Linux og?


 

Prøver absolutt ikke å gjøre dette til en Windows vs Linux diskusjon, og heller ikke å "overtale" folk til å velge det ene fremfor det andre. Tanken er heller den at folk burde opplyses, slik at de kan avgjøre selv hva de trenger og hvilke konsekvenser valg av OS på sikt kan få. Som jeg sa tidligere: Hvor bevist er dere som forbrukere mtp valg av OS?

 

Virker som mitt valg av nick "avslører" meg litt her om hvilken side jeg heller mot, men er absolutt ikke ment som noen OS flame war...

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-05-20 23:11, Linuxguru skrev:


Prøver absolutt ikke å gjøre dette til en Windows vs Linux diskusjon, og heller ikke å "overtale" folk til å velge det ene fremfor det andre. Tanken er heller den at folk burde opplyses, slik at de kan avgjøre selv hva de trenger og hvilke konsekvenser valg av OS på sikt kan få. Som jeg sa tidligere: Hvor bevist er dere som forbrukere mtp valg av OS?



 

Er helt enig med deg.. Folk burde opplyses mer om hvilke muligheter som finnes.. Sikkert mange som ikke har hørt at det finnes annet enn windows. Og spør "Hvilket windows har du"...

 

Jaja.. For å kunne opplyse kundene bør vel nettbutikkene gjøre en bedre jobb.. Om ikke bare dem, men også butikker som selger datautstyr. De gir jo ikke tilbud om andre OS enn Windows, noe som er veldig dumt og som hjelper Microsoft langt på vei..!!!

 

Mitt budskap til norkse elektronikk kjeder.. "Gi kunden et valg!"

 

Sier herved ikke at kunden skal velge Linux, eller andre OS som ikke er Microsoft sine, men at de skal få kunne velge selv...

Lenke til kommentar

Da vil jeg si at jeg bevisst brukte penger til å kjøpe Windows XP Professional. Windows er ikke så dyrt hvis du kjøper Akademisk versjon(Student lisens). Jeg betalte ca 700 kr for det, og angrer ikke.

Jeg har ingen til imot Linux, jeg liker konspeptet og har faktisk prøvd det. Det var RedHat 5.2, jeg klarte ikke noe og gav opp. Jeg er klar over at nyere versjoner er mye enklere, men nå som jeg klarer meg så fint med Windows ser jeg ingen grunn til å skifte. Maskinen min har ikke "klikket" en eneste gang, så jeg vil tro Windows XP er stabilt.

Allt dette mot Windows og "middleware" geiene, jeg er med på tanke gangen. Jeg skulle likt at man i det minste under installasjonen kunne fjærnet alle disse "middleware" programmene. Det hadde vært kjekt å hatt muligheten i kontrollpanelet i Legg til/fjærn programmer og. Men jeg liker disse programmene, bruker de ofte, så jeg klager ikke. Men etter som jeg har forstått så skal det komme en ServicePack til Windows XP som gir deg muligheten til å avinstallere noen "middleware" programvare?

Lenke til kommentar

Som Grimmy sier.. Han ga opp fordi det var for vanskelig..

 

Hvorfor? Fordi Windows var enklere?

 

Dette har også Microsoft lykkes med.. Lag et bruker vennlig OS som nesten alle kan forstå. Jeg husker da jeg prøvde Windows for første gang.. Var ikke mye jeg fatta, men det går ut på prøving og feiling, og folk burde ikke være redde for dette..

 

Jeg mener at folk burde prøve flere ting og ikke kritisere før de har prøvd det. Har hørt mange si. Gidder ikke å prøve Linux, høres for komplisert ut.. So, det går jo ann å lære nye ting. Og så komplisert er det da ikke(?).

 

Har man litt insikt og klarer litt logisk tankegang burde vel ikke Linux være store problemet.. Og man kan jo alltids få hjelp, akkurat som med Windows.

Bare at det er flere som har "greie" på dette i og med at det er flere som bruker det..

 

Jeg kan vel også tørre å si at livet er mer komplisert enn Linux (?), ikke vet jeg.. Har ikke levd hele livet enda, men til nå, rimelig komplisert!!!

 

 

*Jeg vil ikke støte noen ved å si at man bare trenger litt logisk tankegang..

 

Nå går jeg å legger meg i alle fall.. Tidlig opp på skolen .. :sad:

Lenke til kommentar

Tre spørsmål, tre svar:

Ein: Ja, da eg brukte Windows var eg bekymra over slike ting. Er ikkje overbegeistra for Hailstorm-tankegang og .Net med Passport. (Ikkje at Sun og Oracle sine initiativ er særleg betre)

 

To: Bekymra over makt i dag? Ja, men makt i dag betyr ikkje makt i morgon. Det som er meir bekymringfullt er at dei har noko slikt som 43 mrd. dollar i kontant-reservar, som er ei enorm brekkstang inn i nye marknader.

 

Tre: Følger delvis med på slashdot sin serie "Your rights online", som bringer opp ein del interessante konsekvensar.

 

Eg har no svart på dette som Linux-brukar, eks. Windows-brukar (dula-boot, starta sist Windows i mars). Dette gjeld sannsynlegvis dei fleste som svarer her, og svara er derfor meiningslause.

 

Eg slenger ut ein påstand (kanskje for å provosere); du vil ikkje få så mange svar frå Windows-only brukarar fordi dei (som var grunnlaget for første post) ikkje er bevisste på dette. Det er ikkje noko dei er opptatte av.

Windows-brukarar er meir opptatt av form, funksjon og her og no, enn politikk.

Og eg klandrar ingen for det, det er fullstendig i tråd med resten av samfunnet, der mange meiner noko om lokalpolitikk, mens dei føler at dei ikkje har grunnlag for å meine noko om storpolitikk.

Lenke til kommentar

Jeg er windows "fan"..

 

Jeg kjøpte Caldera Open Linux for å teste liksom for noen år siden, men det er veldig vanskelig når ingen av nerde kameratene dine bruker dette og kan hjelpe deg. Jeg visste ikke om dette forumet da. Men stabilitets problemene fra win98 har jo stort sett forsvunnet i win2000 og XP. Dessuten lages nesten all software og mye hardware med tanke på "windows only" Jeg kjører win XP og er fornøyd med det liksom, det er ikke noe jeg savner egentlig.(tror jeg) At Microsoft overvåker meg tenker jeg ikke på egentlig. Men jeg tror det er litt paranoya ute og går har også. Og om det er tilfellet at Microsoft vet at jeg ser på porno eller hvilke mp3 jeg spiller... "so be my guest" Sikkerhetshull? Tja de plager ikke meg stort, ihvertfall ikke ennå. Tror nok jeg er en av de mange "late" der ute...

 

Men en ting er sikkert jeg kommer til å få spille GTA3 på min maskin før de fleste linux GEEK'ene "the small things that really matters in life" :razz:

 

[ Denne Melding var redigert av: Hans Erling på 2002-05-21 00:06 ]

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-05-20 22:36, Linuxguru skrev:


Så kanskje på tide med spørsmålene mine:


- Er det *noen* Windows brukere der ute som i det hele tatt bekymrer seg når de benytter Windows? (Tenker på "report home" software, Windows update med loggføring, alle sikkerhetshullene som står åpne i månedsvis uten at MS gjør noe etc etc... The list goes on)


- Er det noen Windowsbrukere som tenker på hvor stor makt Microsoft egentlig har over deg som forbruker og markedet generelt? Bekymrer dette? Hvorfor? Hvorfor ikke?


- Tenker noen av dere over konsekvensene som DMCA kan føre til? En tilsvarende lov her i EU er også foreslått, og skal oppe til høring.


Det jeg vil med denne tråden, er vel å høre litt hvor beviste dere egentlig er som forbrukere? Det heter jo at forbrukerne "bestemmer", men i M$ sitt tilfellet er nok ikke det helt sant...eller?


 

Som svar til spørsmål 1:

Ja, rapporteringen av min bruk i f.eks. Windows Media Player etc. er bekymringsfullt. Sikkerhetshull har jo alle OS/applikasjoner til tider og jeg føler faktisk at M$ gjør et ganske bra forsøk på å reparere, men ikke en fullt så god jobb når de slipper en ny versjon av et produkt.

 

MEN det er en stor fordel med Windows at den faktisk er ganske så enkel i bruk når det kommer til tilkobling av ekstrautstyr som digital kamera, tv-kort etc. samt utvalget av programvare.

(og så lenge man ikke vet at man er hacket så....)

 

Svar på spørsmål 2:

Microsoft har misbrukt sin makt som monopolist flere ganger og har en lei tendens til å kjøpe opp inovative konkurenter i markeder de ønsker å dominerer (ref. deres tilbud om å kjøpe om Nintendo).

 

Etthvert firma i en konkurranse situasjon vil uansett prøve å dominere sine markeder så spørsmålet er hvem som er flinkest til å bruke denne makten til noe positivt for forbrukerene. Er Sony noe bedre ? Det blir som ved Stortingvalget, politikerne vinner uansett.

 

Svar på spørsmål 3:

Litt feigt å koble DMCA mot M$ da de fleste store aktørene innen IT-verdenen støtter denne, ikke minst IBM som med sine patenter vil gjøre det stort.

Med tanke på at forskning innen de aller fleste sektorer gjøres av private bedrifter så vil jo disse gjerne tjene penger på sine investeringer og støtter selvfølgelig en så rigid lov som DMCA. Men for forbrukerne og "de frie" software utviklerne er det selvfølgelig en katatstofe og loven vil bare i enda større grad sikre rettighetene til de store firmaene.

 

Men om Linux er motgiften på alt dette tviler jeg på !

 

Uansett så bekymrer jeg meg ikke for monopolet M$ har idag, som den korte IT-historien har vist så er det ingen som greier å dominere så veldig lenge (IBM, Digital....)

Lenke til kommentar

Her tror jeg linuxguru må skille mellom hjemmebruk og bruk i bedriftsmarkedet, spesielt næringslivet hvor det er få alternativer, hjemme er det kun linux som gjelder, men når jeg jobber så må jeg over på windwos uansett hva jeg syns om politikken forretningsmetoder osv, så de spørsmålene i første post er egentlig sånn som jeg ser det kun rettet mot hjemmebruk, det er selvfølgelig unntak i bedriftsmarkedet også, men sånn generelt sett er det windows produkter det går på (nå snakker jeg ikke om servermarkedet).

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-05-21 00:08, DanDruff skrev:


Sikkerhetshull har jo alle OS/applikasjoner til tider og jeg føler faktisk at M$ gjør et ganske bra forsøk på å reparere, men ikke en fullt så god jobb når de slipper en ny versjon av et produkt.


 

Sikkerhetshull har alle OS/applikasjoner ja, men det er ulike oppfatninger om hvordan de skal behandles:

 

- Holde de hemmelig fra offentligheten (Microsoft m.fl.)

- Offentliggjøre alle detaljer (Open Source)

 

MS har flere ganger latt sikkerhetshull ligge åpne i mange måneder (faktisk opptil 6 mnd!) uten å fikse de. Men det vil være en egen diskusjon om hvilken av de to nevnte metodene som er best, men jeg mener helt klart at å være åpen omkring problemet er den beste løsningen.

 

Quote:


MEN det er en stor fordel med Windows at den faktisk er ganske så enkel i bruk når det kommer til tilkobling av ekstrautstyr som digital kamera, tv-kort etc. samt utvalget av programvare.


 

Ser flere eksempler på at folk tror det eksisterer så mange flere programmer for Windows enn andre OS. Er ikke så sikker på at det er tilfellet, men men...

 

Quote:


Svar på spørsmål 3:

Litt feigt å koble DMCA mot M$ da de fleste store aktørene innen IT-verdenen støtter denne, ikke minst IBM som med sine patenter vil gjøre det stort.


 

Jeg koblet ikke DMCA mot M$ - jeg nevner forøvrig ikke MS i punkt 3 heller. Men når det er sagt, så er vel Microsoft det software selskapet i verden som går i spissen for kopisikring av opphavsbeskyttet materiale, og DMCA vil derfor være en ideel skremselspropaganda mot enhver inntrenger i markedet. IBM er også sterkt innvolvert, som du sier, men det blir igjen på hardwaresiden med kopisikring innebygd i sine harddisker. (IBM trekker seg vel ut av dette markedet nå?)

 

Quote:


Men om Linux er motgiften på alt dette tviler jeg på !


 

Linux er absolutt ikke noe motgift - kanskje med unntak av musesyke :smile:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...