Gå til innhold

Alle kjente data forkortninger


Anbefalte innlegg

Er mange som spør om forskjellige forkortninger, og dette i sammenheng med kjøp av ny data. Så tenkte jeg kunne lage en tråd med Forkortninger, hadde vært ypperlig om dette kunne blitt "sticky".

 

 

PSU = Power supply unit, Strømforsyning

 

CPU = Central Prossesing unit, prossesor

 

HK/MB = Hovedkort/motherbord

 

GFX = Skjermkort

 

GPU/VPU = Skjermkort Kjernen GPU = nvidia sin VPU = ATI sin

 

LCD = liquid Crystal Display

 

HD/HDD = harddisk/Harddisk drive

 

Kabbis = Kabinett

 

 

 

 

Kom gjerne med ekstra forkortninger, dette var alt jeg kom på i farta :thumbup:

Endret av Troy Henrik
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

ABIT: produsent av blant annet hovedkort og grafikkort. Se abit.com.tw.

 

AC97: Audio Codec 1997 er en standard som skal sikre lydkvalitet.

 

Access: Betyr at man har tilgang til et lagringsmedium som harddisk, RAM, chache osv. Man kan normalt både skrive og lese til mediumet, men i spesielle tilfeller (som CD-ROM, og ROM-brikken i maskinen) kan man kun lese fra enheten.

 

Account Policy: Instillinger forbrukere i et NT nettverk som regulerer rettigheter, passord m.m.

 

Access-time: Den tid det tar fra man har gitt tegn til at man ønsker å skrive/lese informasjon til/fra et lagringsmedium og til man har tilgang på informasjonen.

 

Access Token: Et objekt som lages når en bruker har utført et vellykket logon-forsøk i Windows NT, Windows 2000 eller Windows XP. Tokenet brukes til å identifisere en bruker i en lokale datamaskin eller i et domene, og gir brukeren tilgang til ressurser. Access Token består av brukerens sikkerhetsinnstillinger som inkluderer brukerens sikkerhets ID (SID).

 

ACE: "Access Control Entry" (ACE) er et av innleggene i "Access Control List" (ACL). ACE spesifiserer tilgangen for brukere og grupper til et objekt i "Active Directory", eller til ressurser i et NTFS filsystem.

 

ACL: "Access Control List" (ACL) er en metode for å kontrollere tilgang av brukere til ressurser. ACL er en liste som NTFS filsystemet bruker for å lagre sikkerhets IDer (SID) for brukerkontoer og grupper, og tilgang til objekter i "Active Directory" i Windows 2000. Hvert objekt har sin egen ACL liste som brukes til å kontrollere hvilken bruker eller gruppe som har tilgang til objektet.

 

ACPI: "Advanced Configuration and Power Interface" er en standard, utviklet av Microsoft, Intel og Toshiba som gir datamaskinen avanserte strømsparingsfunksjoner. ACPI er etterfølgeren til APM.

 

Actuator: Armen som beveger lesehodet/lesehodene på harddisker og CD-ROM'er til riktig sektor.

 

Active Desktop: AD gjør at skrivebordet kan få html-funksjonalitet. Eksempelvis kan en legge opp alle linkene en bruker på desktopen.

 

Active Directory: Dette er katalogtjenesten som kommer i Windows 2000 server. AD inneholder informasjon om hele nettverket, både for bruker og for nettverksadministrator. Ved AD får brukere tilgang til nettverksressurser med en påloggingsprosedyre fordi alle ressurser godkjennes gjennom AD.

 

Active Partition: Når en partisjonerer en harddisk (deler den opp logisk) så må en lage en aktiv partisjon som datamaskinen kan starte fra. Dette kan gjøres fra FDISK. Se også vår guide til partisjonering.

 

Active Volume: Volumet som datamaskinen starter opp fra.

 

Active X: ActiveX er utviklet av Microsoft og definerer et sett med regler for kommunikasjon mellom forskjellige typer programvare.

 

Administrator: Dette er den personer som er "sjefer" i nettverket og har det direkte ansvaret for drifting og support. En blir en administrator ved å få tildelt "administrator rettigheter" til sin brukerprofil i et domene.

 

ADSL: "Asymetric Digital Subscribers Line" er en forbedring av ISDN og gir langt høyere hastigheter over det eksisterende kobbernettet. ADSL kan i teorien overføre opptil 10 Mbps. "Asymmetric" betyr at overføringen er rasker til brukere ("downstream") enn til Intenett ("upstream"). Se også vår ADSL-guide.

 

AF: "Anisotropic filtering" er en filtreringsegenskap enkelte grafikkort har. Denne benyttes på 3D objekter slik at disse, når de beveger seg mot horisonten, kan tones ned og forsvinne helt inn i bakgrunnen. Dette gir mykere grafikk, men dette krever nødvendigvis prosessorkraft og kan derfor gå ut over ytelsen til grafikkortet.

 

Advanced Configuration and Power Interface: Se ACPI.

 

AGP: "Accelerated Graphics Port" er et eget spor du putter egne AGP-skjermkort inn i. AGP-sporet kan kun brukes til grafikkort. 2x AGP betyr at en dobler kapasiteten, 4x AGP er en firedobling av kapasiteten og 8x AGP en åttedobling. I praksis er ikke ytelsesforskjellen mellom disse særlig stor.

 

Allocate: Tilordne, angi en ledig plass for en gitt mengde informasjon.

 

Allocation: Prosessen som skjer når enkelte områder av et lagringsmedium reserveres for bestemte data eller instruksjoner.

 

Alpha: En begnelse på en veldig tidlig prøveversjon av en programvare, en alpha-versjon kommer før en beta-versjon.

 

Analog: Analoge signaler er i motsetning til digitale signaler ikke representert med 0 og 1 tall, men med kurver eller ofte sinuskurver. Mennesket kan ikke høre digitale signaler, men kun analoge. Øret vårt omformer lyd (som er "bølger" i luften) til det vi hører.

 

Anti Aliasing: Et teknikk som brukes for å bedre billedkvaliteten spesielt i 3D (spill). Anti Aliasing gjør at f.eks. kanter jevnere og ikke så hakkete.

 

API: "Application Programming Interface" (API) brukes av progammer for at de skal utføre bestemte handlinger.

 

APIPA: "Autmatic Private IP Addressing" (APIPA) en funksjon i Windows 98 og Windows 2000. DHCP-klienter kan få en automatisk IP adresse og subnet maske, når en DHCP-server ikke er tilgjengelig. Da ser DHCP-klienten først etter informasjon fra en DHCP-server. Hvis ikke den er tilgjengelig, brukes APIPA for å konfigurere dette automatisk. IP adresser som kommer via APIPA er reservert av Microsoft. Dette er adresse fra 169.254.0.1 til 254.255.254. DHCP-klienten får også default klasse B subnet masken, 255.255.0.0. APIPA sjekker regelmessig om en DHCP-server er tilgjengelig, og erstatter IP-adressen og subnet masken når dette skjer. APIPA er i utgangspunktet tenkt for små bedrifter som ikke har rutere.

 

Applet: Et program som kjører inne i et annet program. Appletter kan ikke kjøres på egen hånd. Et eksempel er Java-applet som gjerne brukes på websider

 

AppleTalk: En nettverksprotokoll for MAC PC-er.

 

Application Protocols: Protokoller som jobber i den høyeste delen av OSI modellen, direkte med applikasjoner. Eksempler på slike protokoller: FTAM, SMTP, telnet og NCP.

 

Applikasjon: Applikasjoner er alle typer programmer som Outlook, Excel og Word.

 

Archive Bit: Filattributt som indikerer at filen eller mappen er blitt endret siden siste backup. Arkivbiten tas i bruk når filen eller mappen blir lagret eller når den lages, og den fjernes som regel når backup utføres.

 

ARCNET: Denne nettverksstandarden bruker Tokens i en buss-topologi.

 

ARP: "Address Resolution Protocol" (ARP) er en protokoll som brukes for å finne MAC adressen til et nettverkskort.

 

ARPANET: "Advanced Resource Projects Agency Network" (ARPANET) er en nettverkstypen som mange anser som starten på dagens Internett.

 

ASCII: "American Standard Code for Information Interchange" er nummeriske koder som brukes for bokstaver, tall og diverse symboler. Disse kodene er standardiserte slik at så godt som alle datamaskiner forstår dem.

 

ASCII-koder er et standardkodesett for enkelbyte-tegn som brukes for tekstbaserte data på datamaskiner. ASCII bruker tilordnede 7-biters eller 8-biters tallkombinasjoner for å muliggjøre representasjon av enten 128 eller 256 tegn. Standard ASCII bruker 7 biter til å representere alle store og små bokstaver, tallene 0 til 9, skilletegn og spesielle kontrolltegn som brukes i amerikansk engelsk. De fleste gjeldende Intel-baserte systemer støtter bruk av utvidet ASCII. Med utvidet ASCII kan åttende bit i hvert tegn brukes til å identifisere ytterligere 128 spesielle symboltegn, fremmedspråklige bokstaver og grafiske symboler.

 

ASP: ASP har flere betydninger. Når en snakker om en ASP bedrift så menes det "Application Service Provider" som er en bedrift som tilbyr programmer over internett tilbedrifter. En bruker Word direkte fra serveren til ASP-bedriften og en overfører bare skjermbile. Dette er en næring med stor vekst.

 

Den andre betydningen ASP har er "Active Server Pages" som for bruker ser ut som en html side, men som har en mer funksjonalitet da en inkorporerer forskjellige script og annet som kjøres av serveres før en ser sidene.

 

Den siste tolkningen av ASP er "AppleTalk Session Protocol" og er en nettverksprotokoll som brukes av Apple (MAC).

 

ASPI: "Advanced SCSI Programming Interface" (ASPI) er et grensesnitt som er spesifisert av Adaptec Inc, for å sende kommandoer til en SCSI adapter. ASPI gjør det mulig for programmerere å lage programmer og drivere som arbeider sammen med ASPI kompatible SCSI adaptere.

 

Assembler: Assembler er et program for konverterer datainstruksjoner over til bits som CPUen kan bruke til å utføre oppgaver. Noen kaller det også Assembly.

 

ASUS: produsent av ulike elektroniske enheter, blant annet hovedkort. Se Asus.com.

 

Asynkron overføringshastighet: Dette betyr at kapasiteten den ene veien er forskjellig fra den andre. Et eksempel er UPC som tilbyr bredbånd med 300Kbps nedlastning og 64Kbps opplastning.

 

ATA: Se UDMA.

 

ATAPI: "AT Attachment Packet Interface" (ATAPI) er en utvidelse av EIDE, som gir støtte for CD-ROM og tape-stasjoner.

 

Athlon: AMD nyeste prosessor generasjon. En sterk forbedring over den eldre K6-2/III. Athlon har vise seg å være mye raskere enn PII/PIII og ca like rask som Coppermine. Athlonen er hemmet en treg cache (512 KB)som opererer på enten 1/2, 2/5 eller 1/3 av CPU hastighet. Dette er endret i de nyere versjonene Duron og T-bird. Spesielt er Athlon kjent for sin sterke FPU (flyttall).

 

Athlon 64: 64-bit prosessor fra AMD som skal lanseres høsten 2003. Den skal støtte både 32-bit og 64-bit applikasjoner og skal brukes for både mobile enheter og desktop PC-er.

 

Athlon XP: Prosessorer fra AMD som støtter 400 MHz "Front Side Bus".

 

ATI: Produsent av grafikkbriker. Se Ati.com.

 

ATM: "Asynchronous Transfer Mode" er en høyhastighets transportorientert nettverksprotokoll.

 

Attenuation: Betyr at et elektronisk signal mister noe styrke når den beveger seg en viss avstand.

 

Attribute: Attributt er en egenskap av en enhet eller et objekt.

 

ATX: ATX er den siste formfaktoren som er på hjemme-PC-markedet. Den største forskjellen fra sin forgjenger, AT, er at selve toweret et blitt bredere, og man har dermed litt mer plass i bredden. Dette medfører at man kan plassere enhetene nærmere hovedkort og andre komponenter og med dette håper man og kunne spare inn på kostnadene til kabler o.l. Videre har man større mulighet til å styre funksjoner fra tastaturet. Dette gjelder for eksempel når man slår av datamaskinen. I slike tilfeller vil maskinen skru seg av selv når man klikker på "avslutt" i Windows.

 

Auditing: Overvåking av brukeraktivitet. Auditing er prosessen som sporer brukeraktiviteter ved å registrere utvalgte hendelsestyper i sikkerhetsloggen for en server eller arbeidsstasjon.

 

Audit Policy: Overvåkingspolicy er en policy som fastsetter hvilke sikkerhetshendelser som skal rapporteres til nettverksadministratoren.

 

AUI: "Attachment Unit Interface" (AUI) er en nettverksforbindelse som brukes i standard Ethernet.

 

Authentication: Autentisering er godkjenning av brukernavn og passord ved innlogging til en datamaskin eller et nettverk.

 

Average seek time: Den tiden det tar gjennomsnittlig for en enhet å bevege lese/skrive-hodet til riktig sektor.

 

 

 

Resten finner du på hw's egen Ordforklaringer

 

 

Denne er dessuten feilpostet.

 

Denne tråden stenges ;)

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...