Gå til innhold

Oversikt over kolonier


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det vil være snakk om tusenvis av landområder, særlig om vi snakker om den tidlige delen av Europeisk kolonihistorie (jeg antar du snakker om Europeiske kolonier her...) altså 1500-1850. Ca 1914, etter det store kolonikappløpet, burde du finne oversiktlige kart hvorsomhelst på internett, som viser de store koloniene (som Fransk Vest-Afrika) som oppsto etter at man limte sammen de gamle, små koloniene med tidligere, lite interessante landområder beliggende mellom dem.

 

Gjennom mesteparten av sin historie var de små, europeiske statene lite interesert i svære imperier a la det man så ellers i verden. Militært var man mer opptatt av å føre krig mot hverandre. Man tok de områdene som hadde økonomisk og/eller militær interesse, gjerne områder så små at de kunne beskyttes av et fort, som vår egen Dansk-Norske koloni på Gullkysten. Jeg husker ikke hva den het. Jeg tror den ligger i dagens Ghana. Derfor blir antallet så stort.

 

Edit

 

Unntak finnes såklart, som spanjolenes kolonier i Amerika, hvor man overtok en ferdigpakke, d.v.s overtok Aztekernes og Inkaens administrative apparat, og kolonier med stor, europeisk innvandring, som østkysten av Nord-Amerika, Sør-Afrika og Australia. Her var/ble koloniene ganske store alt på tidlig tidspunkt.

Endret av baldviking
Lenke til kommentar

Oh, tricky. Jeg har hatt historiske atlas som viser denne utviklingen for utvalgte landområder, men de ble solgt for noen år siden, så i ditt tilfelle ville jeg muligens anbefale en tur innom bibliotek/antikvariat?

 

Sør-Amerika er enkel. Kysten av Brasil var portugisisk visekongedømme med samme navn til de ble selvstendige i kjølvannet av Napoleonskrigene. Resten av Latin-Amerika unntatt øyene utenfor, var under spansk styre fra midten av 1500-tallet, organisert særlig under visekongedømmene Mexico og Peru, men etterhvert med utskillelse av Venezuela og La Platte (nordlige Argentina, Paraguay, Uruguay) som selvstendige, administrative enheter, inntil væpnet frigjøring i 1820 og 30-årene. I tillegg kommer franske, nederlandske og britiske striper med land nord for Brasil. Øyene utenfor Latin-Amerika har sett kolonisasjon fra Spania, England, Frankrike, Danmark-Norge og USA, som jeg husker i farten. Noen av disse øyene er kolonier under USA fortsatt. St Thomas og St Jan var Dansk-Norske, solgt til USA. Jeg lurer på om ikke England også har et par øyer i Karibien fortsatt. På fastlandet var Panama amerikansk koloni en kort periode, tilsvarende grabbet England en bit land fra Spanjolene i samme område. (Belize...?) Noen av øyene i Karibien erklærte seg selvstendige i samme vaset som fastlandet førte frigjøringskrig mot Spania (1820 og 30-årene), men de fleste fikk først selvstendighet mot slutten av århundret, utover 1900-tallet. Den største av dem, Cuba, var spansk koloni inntil USA invaderte i 1898 for å støtte et lokalt opprør.

 

Afrika var i begynnelsen (14 og 1500-tallet) et lappeteppe av arabiske, spanske og portugisiske besittelser langs kysten. Disse ble overtatt av England, Nederland og Frankrike utover 16 og 1700-tallet. Spania tapte så godt som alt. Portugal beholdt bl.a Mozambique og Angola, som de faktisk holdt fast ved helt til militærkuppet tidlig på 1970-tallet fikk slutt på flere tiårs blodig kolonikrig. Nederland mistet sin koloni i Sør-Afrika til England. (Boerne er av nederlandsk/fransk avstamning) England på 1800-tallet ekspanderte nord-syd (protektoratet Egypt i nord, dominionen Sør-Afrika i sør, diverse protektorater og kolonier i mellom) mens Frankrike ekspanderte dels rett sør (Algerie), dels øst-vest, men ble slått av England i dets raske og blodige erobring av Sudan i å opprette sammehengende koloni fra Atlanterhavet til det Indiske hav. I samme periode sikret Belgia seg Kongo og Tyskland Tysk-Vestafrika (Namibia), Tysk-Østafrika (Tanzania), Kamerun og Togo. De tyske områdene gikk tapt etter første verdenskrig. Jeg husker ikke hvem som fikk Togo, men Kamerun gikk til Frankrike, Tanzania til England og Namibia etterhvert til Sør-Afrika. De afrikanske koloniene fikk sin selvstendighet i hovedsak på 1950 og 60-tallet ad fredelig vei (unntatt som tidligere nevnt portugisiske besittelser) samt omfattende uroligheter i Kenya på 50-tallet og langvarig krig i Algerie i samme tidsrom. Frankrike ønsket i prinsippet å avvikle kolonistatusen og innlemme Algerie i Frankrike, da området hadde stor, fransk befolkning. Selvstendig 1962...? Et annet unntak er Rhodesia, som erklærte seg selvstendig for å unngå å gi den svarte befolkningen stemmerett. Her fulgte langvarig (lavintens) krig på 60 og 70-tallet inntil situasjonen stabiliserte seg med svart flertallsstyre ca 1980.

 

Asia er veldig stort og komplisert område. I nord koloniserte Russland Sibir på 16 og 1700-tallet. Sibir er i dag etnisk russisk og vil nok vedvare å være en del av Russland i all fremtid. Ellers førte England og Frankrike krig om India, delvis gjennom lokale stedfortredere gjennom hele 1700-tallet. Tidligere var Portugal også sterkt inne her. Den moderne kolonien (keiserdømmet) India fra midten av 1800-tallet var britisk og besto av dagens India, Pakistan og Bangladesh. Burma var også britisk. Fransk Indokina besto av Vietnam, Laos og Kamputchea. Indonesia var Nederlandsk. Malaysia var britisk. Papua New Guinea er delvis fortsatt Autstralsk. Fillipinene var spansk fra 1500-tallet inntil USA invaderte i 1898, deretter amerikansk til etter andre verdenskrig. Alle europeiske stater og Japan hadde kolonier i Kina fra slutten av 1800-tallet i form av selvstyrte bydeler. Japan tok i tillegg Korea som koloni etter europeisk mønster. Videre følger et hav av øykolonier spredt ut gjennom Stillehavet. De tyske besittelsene gikk her som i Afrika, til andre kolonimakter etter første verdenskrig, bl.a Japan og USA. Noen øyer er fortsatt kolonier, særlig under Frankrike, England og USA.

 

Som sagt bør du oppsøke et bibliotek og spørre etter historisk atlas for å finne nøyaktige årstall og måte et landområde ble koloni, skiftet eier og ble selvstendig.

 

CIA tilbyr også en kort, historisk oppsummering for alle verdens land, inkl under hvilke kolonimakter de lå ->

 

CIA - World Factbook

 

Europeisk kolonisasjon i betydningen innvandring, så vi særlig i Nord-Amerika og Mexico fra 1500-tallet, sørligste Sør-Amerika fra 1800-tallet, ellers spredt innvandring over hele Amerika fra 1500-tallet, Algerie fra 1800-tallet, Sør-Afrika fra 1600-tallet, Mozambique og Angola fra 1500-tallet, Rhodesia og Kenya fra 1800-tallet, Australia og New Zeeland fra 1800-tallet, Sibir fra 1600-tallet. Portugiserne og spanjolene blandet seg i mye større grad med lokalbefolkningen (mulatter og mestiser) enn de senere innvandrerne fra Nordvest-Europa.

 

USA, Canada, Argentina, Israel, Sør-Afrika og Australia er av de landene (av ulike årsaker...) som særlig har lokket europeiske innvandrere helt frem til i dag.

Endret av baldviking
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...