Gå til innhold

Isopropanol


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Quote:


Bensin 16 påstår at det ikke er smøremidler i bensin??!!!? DET er det, bare spør de som jobber med det. Innsprøytningsmotorer har behov for smøring av hovedsaklig tre områder:pumpen, dysene og ventilene (det siste går for alle bensinmotorer). Det er derfor det ikke er så enkelt å bare kutte blybensinen ut, gamle motorer MÅ ha det til ventilene.


 

Jeg er ingen ekspert på motorer, og om de trenger særlig mer smøring enn de litt tyngre hydrokarbonene i bensin skal jeg ikke utale meg om.

 

Du antyder derimot at blybensinens funksjon er/har vært for å smøre ventilene. Dette er feil. Blyet i blybensin er et stoff som heter tetraetyllead (engelsk) = Pb(CH3Ch2)4. Dette stoffet forhindrer såkalt "banking" i motoren, mao. det sørger for en mer effektiv motor.

 

(Pb(CH3Ch2)4 gir høyere oktan tall; hørt om 95oktan, 98oktan før?)

Lenke til kommentar

On 2002-05-02 16:33, slowcooler skrev:

Det er ikke brekkningsmidler i isopropanol, det er i rødsprit. Hvis man drikker isopropanol tror jeg lyset går fort, det er giftig. Men som det er sagt tidligere, det er helt greit å få kjøpt hos bensingaukeren, du kan også kjøpe konsentrert vindusspylerveske, det er samme smørja.

------------------------------------------------

nei nei nei

isopropanol inneholder faktisk brekningsmidler (i mange tillfeller i alle fall) og det er ikke særlig mer giftig en etanol (det som er i feks vodka) men drikker du det vil du være full i 2-3 dager(det er ikke kødd altså).

Hvis du ønsker at lyset skal gå må du drikke metanol

det er i utgangspunket ikke mer giftig en ioprop/etanol men omdannes til maursyre ved forbrenning.

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-05-02 16:33, slowcooler skrev:

Det er ikke brekkningsmidler i isopropanol, det er i rødsprit. Hvis man drikker isopropanol tror jeg lyset går fort, det er giftig. Men som det er sagt tidligere, det er helt greit å få kjøpt hos bensingaukeren, du kan også kjøpe konsentrert vindusspylerveske, det er samme smørja.


 

Hvorvidt det er brekningsmidler i isopropanolen du kjøper på bensinstasjonen/eletrikersjappe kommer sikkert litt an på. Den eneste rene isopropanolen jeg har kommet over er fra KPT Naturfag, og der trenger du tillatelse for å få kjøpe. All annen isopropanol jeg har kommet over på bensinstasjoner og lignende har vært blå eller farget. Dette er en god indikasjon på at det ikke er REN isopropanol, fordi den i likhet med etanol (og alle andre alkanoler) skal være gjennomsiktig. Det er derfor litt bombastisk å påstå at det ikke er brekningsmidler i isopropanol. Blåfargen kommer ikke av seg selv, og jeg tviler på om det dreier seg om konditorfarge. Det er ikke farligere å drikke propanol (ren) enn etanol, effekten blir bare litt annerledes(ikke prøv!). Propanol er en gift på lik linje med etanol.

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-05-06 20:51, Nervevrak skrev:

Det desidert beste rensemiddelet du kan bruke er Metyletylketon som du får kjøpt på Apoteket.

Men husk å teste det på en liten del først, for detta stoffet tar det meste=)



 

Metyletylketon (CH3CH2CHO), populært kalt aceton er en hissig liten djevel, og som du sier, den tar den meste. Grunnen til at andre rensemidler/løsemidler burde brukes istedet er at aceton er veldig veldig flyktig (blir fort til gass), som du puster inn. Aceton løser fett veldig bra, noe som ikke passer for personer med et ønske om å holde hjernen inntakt. (hjernen er 100%fett)

Lenke til kommentar

De ter nok riktig at det er brekkmidler i isopropanol, men om det har betydning for rensing tror jeg ikke. Når det gjelder bly/andre smøremodler i bensin gir jeg mef ikke så lett. Jeg er blitt fortalt at en del motorer, bla. gamle Volvomotorer var/er avh. av bly for å smøre ventil/ventilsetene.

Lenke til kommentar

Hva er det med folk, og denne "angsten" for litt dunst fra et eller annet løsemidel?

Du blir jo ikke hjerneskadd av og puste inn damp fra verken Aceton eller isopropanol, i denne scalaen vi snakker om nå, garantert!

Den eneste reelle risken kraftige løsemidler i hobbyskala utgjør, er hudkontakt, og bare det.(da går det i blodet, fort)

Og selv da, så er faren overvurdert, med meget _moderat_ bruk. F-eks hvis du søler litt aceton, tynner or whatever, på fingertuppen, så betyr ikke det at du blir hjerneskadd før fylte 40...

Jeg har sagt det før og sier det igjen, du er mye mer disponert for mer alvorlige skader av og bo i en by vinterstid...

Lenke til kommentar

Hva med oss gamle skorper på OVER 40? Her henger alt og skrangler etter all løsemiddelbruken. Må gå med støttekrage så det ikke skvulper så mye i knotten.

:smile:

 

Det er nok sant som du sier, det er liten sjanse for mye påvirkning av løsemidler med litt isopropanol på en bommulspinne.

Lenke til kommentar

Hei agitator!

Isopropanol kan du få kjøpt hos kebolab.

Nå vet jeg ikke hva de andre mener med "blå" Isopropanol, men jeg vet at selve vesken skal være fargeløs (som vann). Hvis du ikke greier å få tak i det så er det bare å skrive til meg så skal jeg sende deg litt.

Jeg jobber med å produsere èn krystalinsk silisium

for elektronikk industrien (samsung ram) og vi renser ovnene våre med Isop. så jeg har MASSE. :smile:

lykke til

Lenke til kommentar

Quote:


(NH4)2Cr2O7 skrev (2002-05-07 18:06):

...

Grunnen til at andre rensemidler/løsemidler burde brukes istedet er at aceton er veldig veldig flyktig (blir fort til gass), som du puster inn. Aceton løser fett veldig bra, noe som ikke passer for personer med et ønske om å holde hjernen inntakt. (hjernen er 100%fett)


 

det er jo ikke noe problem den lille stunda man holdet på med CPUen, men det er greit å vite for glemmer man å skru på korken er flaska pluteselig tom. :wink:

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-05-02 17:20, HAG skrev:

Kondensfjerneren inneholder oftest (90% av utvalget) tilsetninger for ikkje å være "aggresiv" innvendig i motorer. Denne tilsetninga er tvilsom som rensemiddel, skal heller motvirke utvasking av smørningen i bensin'en/diesel'en den skal tilsettes. Derfor er kondensfjerner dårlig vare til rensing all den tid den ikkje inneholder 100% blå isopropanol etter mitt syn. Bruker aceton som rensemiddel selv - dårlig egenskap: trenger god ventilasjon/ arbeide ute for å unngå bieffekter...


 

OK, dette er sikkert skikkelig newbie av meg i et såpass seriøst forum, men:

Det finnes jo produkter med fortynnet aceton (f.eks. neglelakkfjerner). Er de farlige, evt. effektive til rensinga?

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-05-08 01:32, Arctic skrev:

Hva er det med folk, og denne "angsten" for litt dunst fra et eller annet løsemidel?

Du blir jo ikke hjerneskadd av og puste inn damp fra verken Aceton eller isopropanol, i denne scalaen vi snakker om nå, garantert!

Den eneste reelle risken kraftige løsemidler i hobbyskala utgjør, er hudkontakt, og bare det.(da går det i blodet, fort)


 

Alle monner drar. Den samme holdningen som du står inne med nå hadde jeg. Nå, fem år etterpå en hendelse med salmiakk"dunst" i et ~25 kubikkmeter stort rom, er det fremdeles tynt med nesehår. Selv om det aldri var fare på ferde, er jeg nå mer utsatt for sykdom, pga. kroppens naturlige forvarsystem er redusert (les:manko på nesehår)

 

 

Du har rett i at løsemidler som propanol, etanol, whitesprit ikke gjør deg hjerneskadd. Dette er derimot alkoholer og petroleumsprodukter, tilsvarende noe så dagligdags som henholdsvis vodka og bensin. Og hvor ofte omgåes vi dette uten alvorlig skade? (utelukker: vondt i hodet etter vodka samt tomme lommebøker i begge tilfeller)

 

 

Jeg kan være enig at med vettug hobby bruk så vil ikke aceton være farlig, en god tommelfinger regel er derimot: forsøk noe annet først. Aceton er et keton, og har ganske forskjellige egenskaper fra propanol, etanol(alkoholer) og petroleumsprodukter(olje).

 

 

Si at du befinner deg på datarommet ditt med en flaske aceton. Du tar litt aceton på en fille, og skal pusse proserssoren din. Du glemmer å skru på lokket på flasken, eller du skumper bort i flasken og den velter. Med litt kjemiinnsikt (?), så hadde du forstått at å hente en fille for å tørke opp acetonet ville vært fåfengt. På sekunder ville gulvet være tørt og acetonet i luften. Luften innhalerer du, og utsetter ditt indre mot fettløselig gass. Og ikke så rent lite heller, siden alt fordamper så og si samtidig. Du vil derfor utsettes for mye aceton i det øyeblikket du innser flasken har veltet og spontant beveger deg mot den for å rette den opp.

 

 

Satt litt på spissen er nok dette, siden aceton i malerbutikker o.l er blandet med vann. Skjønt jeg er ganske sikker apoteket selger 95% ren aceton. Ellers kan man bruke neglelakkfjerner, som logisk nok, ikke skulle være særlig farlig. (muligens litt ineffektiv på "tøffe" flekker?)

 

 

Du nevner også at den eneste reelle risken løsemiddler utgjør er hudkontakt. Resonnementet bak denne utalelsen skulle jeg gjerne likt å høre, siden acetonen ville fordampe vekk fra huden din (og inn i luften du puster), istedet for å bli absorbert i huden din. Dessuten: skulle du bli langtidsutsatt for aceton på huden din, ville dette være bedre enn å bli langtidsutsatt i eks. lunger og luftveier. Dette fordi huden din tåler skader bedre (ytterste hudlaget er dødt, ny hud produseres raskt, lettere å behandle) enn eks. veggen mellom nesegang og hjerne, lungekapilærrør etc.

 

 

White sprit og alkoholer ser jeg liten fare ved å få på huden. Molekylene i whitesprit er ~3 ganger tyngre en etanol/propanol, og dessuten ikke polare slik som i spriten. Dette betyr at å få whitesprit in blodet er usannsynlig. Å få en liten del alkohol-molekyler i blodet er vel ikke krise, særlig med tanke på at mange fyller blodet sitt med alkohol svært så frivillig. (les:konsum av alkohol)

 

 

Pfu.... sånn ja. Da var det sagt. Generelt sett ser det ut til at det er mange missforståelser/generaliseringer her på forumet. Samt mange meningsytelser basert på synsing. Derfor denne leksjonen på "respekt for kjemikalier".

 

[ Denne Melding var redigert av: (NH4)2Cr2O7 på 2002-05-08 18:35 ]

Lenke til kommentar

'key, du har sikkert hørt dette før (NH4)2Cr2O7, men jeg sier det likevel: Jeg får bare den vage følelsen av at du vet hva du snakker om. :wink:

 

Og det har du nok også. Jeg tror du må ha en god utdannelse for det der. Jeg bare lurte på om du kunne fortelle hva du jobber med, eller hva slags utdannelse du tok for det der, du vet...den veldig lange posten... Jeg respekterer om du ikke ønsker å svare på det, dette er jo et forum hvor man har rett til å være anonym.

Lenke til kommentar

Det var veldig mange fine betegnelser og forklaringer her som jeg ikke skjønte bæret av.

 

Men jeg vil fortsatt våge å påstå at samme hva du velger av det som har vært nevnt her så vil ikke de eventuelle restene som ligger igjen på core/kjøleribbe utgjøre mere enn maks 1-2 grader forskjell i temperatur. Dvs. umerkbart med dagens gode temperaturmålere :razz:

 

Ha en god natt hilsen John Kristian

Lenke til kommentar

Quote:


Ramboy skrev (2002-05-08 16:30):

OK, dette er sikkert skikkelig newbie av meg i et såpass seriøst forum, men:

Det finnes jo produkter med fortynnet aceton (f.eks. neglelakkfjerner). Er de farlige, evt. effektive til rensinga?


 

"fortynningen" i neglakksfjerner består i at man har tilsatt mange fuktighetsgivene preparater. Detter er både olje og voks-basert. Neglakkfjernerern som mamma/kjæresten har stående på badet bør derfor ikke brukes til rensing av CPU. En annen ting er at å kjøpe neglakksfjerner på VIta er en del dyrere enn å kjøpe isopropanol eller aceton på byggervaren/bensinstasjonen, så mamma/kjeresten kommer ikke til å bli noe serlig blid hvis du bruker opp denne :wink:

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-05-10 08:34, Xell skrev:

Quote:


Ramboy skrev (2002-05-08 16:30):

OK, dette er sikkert skikkelig newbie av meg i et såpass seriøst forum, men:

Det finnes jo produkter med fortynnet aceton (f.eks. neglelakkfjerner). Er de farlige, evt. effektive til rensinga?


 

"fortynningen" i neglakksfjerner består i at man har tilsatt mange fuktighetsgivene preparater. Detter er både olje og voks-basert. Neglakkfjernerern som mamma/kjæresten har stående på badet bør derfor ikke brukes til rensing av CPU. En annen ting er at å kjøpe neglakksfjerner på VIta er en del dyrere enn å kjøpe isopropanol eller aceton på byggervaren/bensinstasjonen, så mamma/kjeresten kommer ikke til å bli noe serlig blid hvis du bruker opp denne <IMG SRC="

 

 

Det var uansett noe billig 3 for 1 neglelakkfjerner.

Hvis du skjønner 'key. :wink:

Virket uansett ikke noe særlig.

 

_________________

CPU-kjernen knakk! :cry: :cry: :cry:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...