Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

bygge ny subkasse


Anbefalte innlegg

fra min tidligere bil har jeg stående en subkasse med en Phoenix Gold 12tommer som jeg gjerne skulle ha brukt i mazda'n min. problemet ligger i at gamlekassen er for høy så jeg må bygge ny kasse, men siden jeg tilnærmet null peiling på (bil)audio så lurer jeg litt på hvordan kassen må se ut og hva slags størrelse den må være.

 

bilen jeg har nå er en eldre femdørs Mazda 323 1.5l coupe og med de Infinity Kappa 6x9" hattehøytalerene montert i hattehyllen så kan ikke kassen være mer en 36cm høy, er kassen høyere så vil den ta oppi kappa'ene. gamlekassen er ca 42-45cm høy og vil ikke engang passe nedi bagasjerommet selv om kappa'ene blir fjernet..

 

jeg er ganske nevenyttig og har tilgang til ett vell av verktøy, men når jeg ikke har en fjerneste aning om hvor stor kassen må/bør være, om den må ha lufterør og ikke minst, en tegning over hva jeg skal lage så sitter jeg ganske fast, så er det noen flinke audiobyggere her som kan peke meg i riktig retning og hjelpe meg igang med å bygge en ny kasse?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ganske enkelt fjern 6*9"

Årsakene er mange.

 

1. 6*9" er en forbrytelse mot alt som heter lydbilde.

 

2. 12" vil stå å dytte luft mot membranene til 6*9" ene og således forårsake enda mer forvrengning enn de allerede lager.

 

3. I hattehylla bør det kunn være hull overtrekt med fleece ned til ei lukka kasse, eller rett og slett bassrefleksportene til ei porta kasse.

 

Ville foretrukket lukka kasse da det er både enklere å bygge og gir mer lydkvalitet (SQ). Mister litt lydtrykk (SPL) men du har ikke behov for å miste hørselen heller ikke sant, hehe :D

 

Send en pm til sfh her på forumet med T/S parameterne til suben for å få et tips om volum og portlengde (tuning av kassa). Utregning av portlengde er en liten kunst i seg selv :)

 

Sjøl brukte jeg 28mm MDF til å bugge kassa til suben min (avataren), den får ca 600W og det er helt kokko å kjøre en 25 Hz testtone, synet blir uklart og etter 5 sek begynner jeg å føle direkte ubehag av lydtrykket. I tillegg er lyden klinke ren :D

 

6*9" kan du selge eller ha i en båt eler noe. Kjøp komponentsett og ha fremme.

Diskant på dash eller A-stolpe, mellomtone i kickpanel, dør eller dash, alt avhengig av hvilket sett det er. Spør forhandler.

 

Gjennomfører du dette så vil du få totalt hakeslepp over lydkvaliteten i forhold til det du hadde fra før :yes:

PG lager jo godsaker, så suben er gromgod den :thumbup:

Et soundstram 6.%" VanGogh frontsett ville passa fint sammen med denne.

Lenke til kommentar

nå er de 6x9'ene mine gåen så dem ryker ut uansett, men.. jeg er ingen audiophil og har heller ikke en oljesjeik i familien, så noe spesielt mye penger og tid har jeg ikke tenkt å ofre på den gamle skranglekassen av en bil ;)

 

alt jeg vil få gjort nå er å få bygt meg en kasse til den Phoenix Gold'en min som passer nedi bilen ;)

Lenke til kommentar

Da er det en grei sak :)

Har du navnet på suben? Specs? T/S parametre? Må ha det uansett for å anbefale kassestørrelse. Generelt sett vil jeg anbefale 22 - 28 mm MDF, polyuretan trelim (bruk mengdevis av dette) og 4*60mm selvborende listeskruer hver 5. cm. Husk å forbore med 2.5mm i MDFèn da denne sprekker for et godt ord. Et tips der er å bruke skruklemmer og en plankebit på hver side av plata du skrur in i siden på i tillegg. Mulig du er klar over dette, men skriver det likevel :)

Til demping klasker du inn asfaltplatere i veggene i tillegg til at du stapper kassa 50% full av enten saueull fra husfliden til kr. 50/halvkiloen (= mer enn nok!) eller dissekerer ei gammel kunstfiberdyne/pute.

Bygg kassa slik at bakveggen skråner i samme vinkel som seteryggen, og ha gjerne en vinkel som avviker 10 - 12 grader fra normalen på frontplata/baffelen også. Assymetri er bra, så prøv å ikke monter elementet midt i. Litt på siden og opp/ned er fint.

 

Tipper du trenger ei kasse på ca 50L om elementet er en smule gammelt. Ved fylling av ull mm vil du da få et effektivt volum på ca 58 - 60L. Elementet tar nok ca 3-4L også.

Lenke til kommentar

beklager, ble ett litt sent svar det her da men..

 

den subben jeg har har modellnavn XS 124, denne subben begynner å trekke på årene men den fungerer fint og har tidligere levert mer en nok lyd for min del.

kan ikke si jeg fant så mye info om den subben på nettsiden til PG, men etter litt søking så kom jeg over denne siden som lister en hel drøss med ting og tang om subben, etter om det er rett info er en annen sak ;)

Lenke til kommentar

Etter å ha lekt meg litt i WinISD fant jeg frem til disse parametrene.

Demper du boksen som beskrevet ovenfor og bygger den til å ha et nettovolum på ~100l burdte det låte bra. Her er det ikke tatt hensyn til at du vil få en økning i SPL i selve bilen, så den vil mest sannsynlig spille mer enn høyt nok selv rundt 30Hz. Ikke mye musikk som drar under 30 Hz uansett.

 

Har du lyst til å leke i WinISD selv er WDR - fila her.

 

Husk å stive av kassa! Mer nyttig info om dette her. Videre er det en lur ting å bygge den assymmetrisk med ulik vinkel på bak/forvegg samt å plassere elementet litt opp/ned og/eller til siden for midten av kassa.

 

Lykke til med bygginga :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...