Gå til innhold

Forklaring på filmtyper?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hei.

Det var da et fandens til spørsmål da, hvordan skal en prøve å forklare dette på godt norsk mon tro…

Vel, positiv film, lysbildefilm eller diasfilm er det samme. Det er et positivt bilde på et transparent bæremateriale hvor vi kan betrakte det ferdige bildet hvis vi holder filmen opp mot en lyskilde eller gjennom en lysbildeframviser.

Negativ film, det mest brukte blant hverdagsfotografer, den du får framkalt på fotolabben, etter framkalling må filmen kopieres over på papir. Hold en negativ filmstripe opp mot lyset så forstår du hvorfor.

135mm negativ film er den desidert mest brukte filmtypen gjennom alle tider. Den så dagens lys så langt tilbake som i 1889 og er ikke mye forandre siden da. Den ble opprinnelig brukt i filmkameraer. I 1913 konstruerte og bygde en herre ved navn Oscar Barnack et kamera for denne type film, den første Leica var bygd. Barnack satte også filmstandarden til 24 * 36mm, den samme som i dag. Filmen ble da også lenge kalt for ”Leica-film”.

110 film (13*17mm) kom på markedet i 1972, den kom i kassetter og ble brukt i de berømte Kodak Pocket Instamatic – kameraene.

Dette kameraet var en oppfølger til det berømte Kodak Instamatic kameraet som kom i begynnelsen - eller på midten av 60-tallet hvis jeg ikke husker helt feil. Det brukte 126 film, også i kassett. (28*28mm).

120 /220 kalles også for mellomformatfilm, her er selve filmen mye større. I Hasselblad for eksempel blir bildene kvadratiske og negativet er 6*6cm. Men du kan få forskjellige mellomformat - kameraer som bruker samme film men hvor negativene eller diasene blir for eksempel 6*4,5cm, 6*7 cm (Pentax 67 bl,a.) Og 6*9cm. Forskjellen på 120 og 220 film er at 220-film tar dobbelt så mange eksponeringer i 6*6cm - 24 mot 12 for 120.

 

mvh

s-ki

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...