Gå til innhold

Best mulig kjøling av vannet?


Anbefalte innlegg

Hei jeg sitter å lurer på hvordan jeg skal få best mulig kjøling av vannet mitt. jeg har kobblet 2 x 120mm som blåser inn i radiatoren min, men spørsmålet mitt her er om kjøle effekten blir bedre om jeg kobler på 2 x 80 mm som trekker den varme luften ut av radiatoren på den andre sinden av radiatoren?

 

Altså 2 x 120mm som blåser inn på radiatoren og på baksiden 2 x 80mm som trekker den varme luften ut av radiatoren.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du monterer slik att luften bles inn i kabinette. For på utsiden er luften kaldare. Du treng ikkje dissa 80MM viftene, men du kan godt ha dei. Men det er soklart mer støy.

 

Ellers vannet burde du bruke destilert vatn og tilsete koruksjonsbeskuttende middel.

 

 

edit : skrivefeil

Lenke til kommentar

jeg har riktig "type" vann. det jeg tenkte var 2 x 120mm som blåser inn på radiatoren (radiatoren er koblet i døra) og deretter feste 2 x 80mm på den andre siden for å suge luft ut fra radiatoren og blåse litt inne i kabinettet. har vifte styring så bråk kommer ikke til å bli noe problem.

Lenke til kommentar
Eg hvet ikke om det blir noen bedre effekt, men det kan jo tenkes at 80mmene blir en flaskehals.
Extra vifter blir inte en flaskhals, eftersom de bara hjälper till att skapa en tryckskillnad genom radiatorn.
Har du forresten montert viftene helt inntil radeatoren? Har du det kan det lønne seg å flytte viftene litt ut for å unngå det vindstille området i  midten.
Bra synpunkt! Tumregeln är att avståndet bör vara minst lika stort som viftens tjocklek.

 

Stövfilter till stövsugare hittas enklast på större varuhus...

 

/Olle

Lenke til kommentar
Du monterer slik att luften bles inn i kabinette. For på utsiden er luften kaldare.

Dette kan virke logisk, men det har en stor ulempe. De aller fleste som monterer vannkjøling ønsker å minimere støyen. Man vil som regel fjerne så mange vifter som mulig. Du har rett i at luften utenfor kabinettet er kaldere, men tenk på at når man skla kjøle et system (samme hva det er man kjøler) ønsker man å få varmen ut av systemet. Når du tar luften utenfra og blåser den inn i systemet tar du varmen fra komponentene og overfører den til vannet (akkurat som alle vannkjølinger), men så dytter du denne varmen inn i kabinettet igjenn når du bøåser luften utenfra og inn i kabinettet. CPU og vanntemperatur vil kanskje falle noen grader, men system temperaturen din vil stige drastisk. Det kan få drastike følger for ting som harddisker o.l. spsielt hvis man ikke ønsker å montere ekstra vifter ved disse.

Lenke til kommentar
Du har rett i at luften utenfor kabinettet er kaldere, men tenk på at når man skla kjøle et system (samme hva det er man kjøler) ønsker man å få varmen ut av systemet.

hvis man drytter luft inn i en pc vil den ikke eksplodere etter en stund. det vil derimot dannes overtrykk som gjør at lufta av seg selv vil bli dytta ut av pc'en (gjennom viftehull eller andre hull i kabinettet). dermed vil den nye kalde lufta dytte ut den varme eksiseterende lufta... dette gir derimot ikke noen bra air flow så en vifte til å suge lufta ut er alltig på sin plass :).

 

Du vil ikke oppnå noe bedre luftstrøm gjennom radiisen ved å plasere hverken to 120 mm vifter (eller noen andre størrelser) på en side, eller å sette en på hver side... det eneste måtte isåfall være hvis du har en radiator med veldif små mellomrom mellom finnene, så det dannes høy luftmotstand. dette vil du sansynligvis ikke merke om du sjekker engang...

 

Konklusjon: bruk 1 vifte og trekk lufta fra utsiden for å oppnå lavest temp på vannet. hvis du er redd for at mosfetene (eller andre resistorer) skal overopphetes så kan du eventuellt kjøpe/ lage kjøleribber til disse og sette inn en vifte som du kan kjøre på lav volt som hjelper lufta å finne ut av maskinen igjen.

Lenke til kommentar
hvis man drytter luft inn i en pc vil den ikke eksplodere etter en stund. det vil derimot dannes overtrykk som gjør at lufta av seg selv vil bli dytta ut av pc'en (gjennom viftehull eller andre hull i kabinettet). dermed vil den nye kalde lufta dytte ut den varme eksiseterende lufta... dette gir derimot ikke noen bra air flow så en vifte til å suge lufta ut er alltig på sin plass :)

Selvsagt vil lufta presses ut andre steder i kabinettet, men slik jeg ser det er dette en lite hensiktsmessig måte å kjøle systemet på. Prøvde bare å få fyren til å tenke på at det er et system han skal kjøle. Det er dumt å bare fokusere på vann-temp eller cpu-temp. man har liksom ikke så stor nytte av at cpu og vann er 2 grader kaldere dersom harddisken henger fordi systemtemperaturen har gått 5-10 grader opp.

Lenke til kommentar

Det er da ikke så stort et tap å ha alle PCI slottene åpen... en liten Zalaman på 5~7V som kjører bak kabinettet (spruter ut) er langt fra veldig bråkende...

Evt kjøre 1 * 120mm vifte på lavt turtall... det gjør mirakler for systemet.

Og det med åpne PCI slott gjør at luftrykket blir helt flatt... ettersom du garantert thar 2-3 ledige slots noe som gjør at du får "overtrykk" og de hullene blir meget effektive (antar du har viftene til raddis i toppen av kabinettet)

Lenke til kommentar

Vel, folk gjør som dem vill. Nå er det selvsagt stor forskjell på hvor "tett" folk har det i kabinettet. Ville egetlig bare advare, for jeg har erfart på den grusomme måten hva som skjer når det blir litt for varmt rundt harddiskene. Derfor har jeg tendens til å fokusere vel så mye på denne temperaturen som vann elle cpu temperatur.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...