Gå til innhold

Minnekortstørrelse til Nikon D70


Anbefalte innlegg

Sjekker og sammenligner priser på Nikon D70 i ett sett nå... Prisen avhenger jo også av minnekort. Jeg skal IKKE spørre om type (har lest utallige innlegg om Lexar, Sandisk og "NoBrand"), men lurer på hvor mange ukomprimerte bilder jeg kan få på en 512 Mb minne (eller sagt enklere: Hva er filstørrelsen på et bilde i "RAW" format?)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Kjøpte først 256 Mb, men fant fort ut at 1Gb er mest praktisk da det gir ca 80 bilder i RAW format.

??? Side 45 i brukermanualen sier at med ett 256Mb kort

så går det 44 bilder i NEF(Raw) og 39 i Nef+JPEG.

 

Ett 1Gb kort burde da klare 176 bilder i Nef(RAW) og 156 i Nef+JPEG.

Lenke til kommentar

Det er mye forvirring rundt dette tema og den måte Nikon har valgt å vise hvor mange bilder det er plass til på minnekortet. Siden NEF filer blir komprimert så vil de variere i filstørrelse. Nikon viser da antall bilder det minimum er plass til, men i praktisk bruk er det plass til langt flere. (Lurer på om dette er en feil hvor de bruker den ukomprimerte billedstørrelsen i beregningen - D100 hadde jo opsjon på ukomprimert NEF også...)

 

Jeg selv har 1GB Sandisk Ultra II kort som jeg er meget fornøyd med. Ved nyformatert kort viser kameraet at det er plass til 96 bilder i NEF format. Hvis jeg tar 10 bilder vil kameraet vise at det er flere enn 86 bilder igjen. Har ikke selv testet hvor mye det faktisk er plass til, med Pingla's estimater virker være i nærheten - jeg får ihvertfall plass til over 150 NEF bilder. Dette nøyaktige taller kan du finne info om på nettet - søk i D70 forum på www.dpreview.com.

 

Når en investerer såpass mye kroner i topp utstyr ville jeg ikke spart på lagringskortet. Velg kjapt kort fra Sandisk eller Lexar i 1GB eller 2 stk.512 KB. Skyt også i NEF for maksimal kvalitet og mulighet for å forbedre utgangspunktet.

 

Nyter å ta flere bilder av samme motiv og i etterkant velge ut det beste. Både for å fange det beste motiv og for å eksperimentere med ulike instillinger m.m. Kameraet er så kjapt (med det rette kortet) at det er en fornøyelse å fyre av en serie med bilder...

Lenke til kommentar

Til alle dere som har d70 og tar bilder i nef.

I siste nummer fotografi var det en omfattende test av d70, og der stod det at det ikke var noe poeng å bruke nef, siden konverteringsprogrammet ga så få mulighet at jpeg var like greit. Stemmer dette eller?

 

Ps: er det foresten nikon viev 6 som følger med, eller er det det nye picture projekt.

Lenke til kommentar

Nei, dette stemmer overhodet ikke, og det var vel ikke det som stod i fotografi heller (jeg leste artikkelen i forrige uke). Hvis du ikke har noen software så er det kanksje liten vits i å fotografere i NEF format, men med Photoshop, Capture eller et annet program har du mye bedre muligheter til å forbedre bildene dine om du fotograferer i NEF. Det som kan ha stått i artikkelen er at om du kun har Nikon View til å editere bildene dine, er det ikke all verdens vits i å fotografere i NEF, men jeg husker ikke ordrett hva som stod der.

 

Til mitt kamera kjøpt i Sverige var det Nikon View som fulgte med, og jeg tror det er det samme i Norge.

Lenke til kommentar

Nikon View kan lastes gratis fra nettet for de som ikke fikk den med kameraet. Utfra tilbakemeldinger i D70 forumet i DPReview som jeg følger med på er Nikon View mye bedre.

 

Utfra svært mange kilder (forumer og bøker om fotografering) er alle samstemt i at RAW anbefales - det gir både vesntlig større fleksibilitet til å justere kamerainnstillingen i etterkant hvis den ikke var optimal og gir generelt en høyere kvalitet på bildene. Særlig D70 har gjort RAW enda mere aktuelt ved meget god hastighet også på RAW og en forbedret komprimering. Eneste ulempe er behovet for noe mere lagringsplass på minnekortet.

 

Selv ved bare å bruke Nikon View's plug-in (som er gratis og også integrert i Adobe Photoshop/ Photoshop Elements hvis du har det) får du muligheten til en enkel justering av hvitbalanse og eksponering. Selv om du bare benytter kameraets defaultverdier her vil jeg anbefale å skyte RAW, fordi du da har et negativ du siden kan gjøre underverker med på et senere tidspunkt.

 

Jeg selv har lagt til 1150,- på toppen, og fryder meg over hvilken muligheter Capture 4.1 gir. Sammen med Photoshop Elements som jeg hadde fra før har ikke programvaren kostet all verden, men du verden hvilke muligheter dette gir!

 

Når bildet er ferdig redigert i Capture lagrer jeg endringene i samme NEF fil. Her har jeg da både master bildet og råbilde fra kameraet i samme fil og ikke større en samme bilde lagret i JPEG med maks kvalitet! På PC'en er derfor ikke dette mere plasskrevende.

 

Eneste ulempen er at det er litt mere tidkrevende å jobbe med NEF da PC'en må beregne endringene når du skal vise bildet eller konvertere til andre filformater. (Samme beregning kameraet ellers gjør når det skal lagre JPEG direkte.) I NEF filen lagrer du endringene du har gjort i tillegg til kameraets opprinnelige innstillinger og bilde slik det ble registrert av chipen (derav RAW) - det ferdige bildet må derfor beregnes av PC'en.

Lenke til kommentar

Du får Capture 4.1 hos en fotohandleren. Da programmet ikke var i hyllene betalte jeg forskudd hos Oslo Kameraservice og fikk en produktkode fra Interfoto. Dessverre ikke mulig å kjøpe via nettet :-(

 

Du henter en 30 dagers evalueringsversjon fra supportsidene til Nikon. Start med den og se om det er noe for deg - det gjorde jeg!

 

Hvis du har installert Photoshop Elements først skal installeringen av Nikon View (og Capture) legge til en plug-in for lesing av NEF filer - det fungerte i hvertfall utmerket hos meg.

Lenke til kommentar
Til Jester:

Hvor mye måtte du betale når du handlet fra Hong Kong da, inkludert porto, MVA og alle avgifter?

Total sum havnet på kr. 10.600,-. Selger sendte pakken med falske reparasjonspapirer, slik at den gikk gjennom tollen uten noen ekstra utgifter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...