Gå til innhold

Volum på vanntank


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Varmen kvitter du deg med i radiatoren (ikke gjennom veggene på vanntanken, selv om dette er mulig med en stor tank). Uansett om du har en vanntank på 1 dl eller 3 liter, så vil vanntemperaturen stabilisere seg på et nivå noe over romtemperatur. Dersom vanntanken er på 3 liter vil dette bare ta lengre tid.

Lenke til kommentar

:?: Er det bare jeg som er treg her eller :?:

 

Dersom du har et vannkjølt system med radiator, så skal varmen fjernes i radiatoren. Derfor har ikke volumet på tanken noen betydning.

 

De fleste ønske å bygge tanken inn i kabinettet, og da er ikke store vanntanker noe å satse på.

Lenke til kommentar

Har vannkjølt system med radiator.

Skal kvitte meg med radiatoren og bruke en tank på 200 liter som står ute.

Har vanntank på 3 liter i dag og den står inne i maskinen.

Den tanken produserer mye varme så jeg sliter med å få ned kabinett temperaturen.

Jeg har 3x80 kabinettvifter og 2x120 til radiatoren som står i toppen av kabinettet.

Jag har muligheten til å bruke en tank på 200 liter,

og det skal jeg :smile:

Da slipper jeg viftestøy fra de 5 kabinettviftene,

det som står igjen da er nb og gpu som også skal vannkjøles.

Da er det hd og cdrom som bråker mest,

hva jeg gjør med dem vil tiden vise :wink:

Psu bråker ikke, da det er et enermax på 431w med variabel vifte.

Lenke til kommentar

Som sagt vil vannet stabilisere seg på en temperatur, forskjellen vil bare være tiden det tar å "varme" opp vannet på.

Det er ikke størrelsen på tanken som har noe å si, men hva tanken er laget av..... en tank laget i kobber vil jo avgi mer varme enn en plastbøtte..

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-04-03 17:08, Journeyer skrev:

Ærlig talt... dette er da såre enkelt;


dessto større tank = dessto mer vann til systemet = mer vann å varme opp = gjevnt over kjøligere vann



 

Beklager Jorneyer, men påstanden holder nok ikke vann(!), under _normale_ omstendigheter.

 

Normale omstendigheter oppfatter jeg da som et system hvor man f.eks. har en tank av en håndterbar størrelse, og som fortrinnsvis får plass i maskinen.

Konkrét vil dette si en tankstørrelse på fra et par desiliter opp til en liter.

Selvsagt finnes det andre (og upraktiske!) løsninger med større tanker på utsiden av av maskinen, endatil finnes det eksempler på at folk graver ned 20-30 liter´s tanker i hagen sin også, men jeg velger å tro at de fleste som tenker på vannkjøling faller innunder kategorien "normale".

Én ting skal jeg gi deg rett i, det tar lengre tid å varme opp én liter vann, enn en desiliter vann. Men varmen forsvinner uansett ikke av seg selv, den må på en eller annen måte ledes vekk fra vannet. De aller fleste bruker en radiator til dette, og det er utelukkende den som sørger for at vannet holder seg "kaldt", i et normalt system!

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Man oppnår IKKE bedre kjøling med en tank på én liter kontra en på 1 desiliter!! Tanken i seg selv vil avgi svært lite varme, og vil derfor ikke i vesentlig grad bidra til lavere temperatur på vannet.

 

Om man derimot tenker seg en "unormal" situasjon og øker tankstørrelsen til f.eks. 10-20 liter, vil situasjonen stille seg noe annerledes, og da vil påstanden din kunne nærme seg å bli riktig. Da vil tanken´s overflate bli såpass stor at denne faktisk kan bidra til å kjøle ned vannet, men våger å tro at du egentlig ikke har kalkulért med tanken som en kjølende faktor? Så egentlig har du litt flaks i påstanden, og blir reddet av det faktum at det er tanken´s overflate, og ikke vannmengden i seg selv, som vil bidra til en avkjøling av vannet. Men fortrinnsvis om materialet i tanken er av metall. Metall leder som kjent varme bedre enn plast.

Men uansett er man også her avhengig av omgivelsestemperaturen. Hvor stor tanken må være for at man helt skal utelukke radiatoren har jeg ikke noe regnestykke på, men velger å tro at dette for de aller fleste er uinteressant.

 

NO-TECH snakker om å koble seg til en utendørs vanntank på 200(!) liter. Vinterstid vil dette selvsagt gi glimrende resultater, (regner med at han har en god porsjon frostvæske i vannet), men gir samtidig (uventede?) problemer med kondens i maskinen.

Men han vil nesten garantert få visse problemer på en varm sommerdag, spesielt om tanken står i solsteika!

Forhåpentligvis gjør den ikke det? Da kan dette faktisk fungere i den varme årstiden også. Døgnmiddeltemperaturen i de fleste steder i landet vårt ligger vel rundt 15 til 20 grader, og vanntemperaturen i 200-liter´s tanken vil antagelig svinge rundt samme temperatur. Men også her vil det være en viss fare for kondensering, spesielt om vanntemperaturen havner rundt 15 grader.

Grunnen til at jeg trekker inn kondensproblematikken, er at man i farten fort kan overse dette.

Men ærlig talt: Jeg tror at de færreste vil gå for sistnevnte løsning, og vil velge et "normalt" vannkjølingssystem.

 

NO-TECH: Du sliter med at din treliter´s(!) tank avgir for mye varme i maskinen. Hvorfor i himmelens navn reduserer du ikke vannmengden da??

Sett inn en tank på 1 desiliter, så er du kvitt hele problemet! Om du kjører med pumpa i tanken, så må denne antagelig gjøres litt større, men pass allikevel på å gjøre denne så liten som mulig!

Antagelig kan du også fjerne et par kabinettvifter også, om du gjennomfører dette.

Det optimale er å montere pumpa "inline" dvs. helt uten tank, da kan du helt se bort fra evnt. varme fra vanntanken.

Har for få dager siden montért mitt første inline-system i maskinen til en kompis, og faktum er at hans CPU-temperatur faktisk lå én grad lavere en hva tilfelle er i mitt eget system, som foreløpig er utstyrt med en tank på 1,5 desiliter.

Som et lite eksempel på at vannmengden i en "normal" tank er helt uten betydning.

 

 

Ha meg unnskyldt for et snev av caps og doble tegnsettinger her og der, disse er kun brukt for å markere litt ekstra! :grin:

 

 

 

 

 

[ Denne Melding var redigert av: Skrue på 2002-04-03 23:21 ]

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-04-06 11:32, shebban skrev:

Hvis man hadde laga en tank som er liten men som har stort areal? Laga en slags ribbe innveldig og utvendig i tanken. Hadde vel fungert det?


 

Joda, teoretisk sett vil man kunne kunne oppnå en temperaturreduksjon, men stor vil den neppe bli!

Arealet i en slik løsning vil bli langt mindre enn kjøleflaten i en radiator, og er vel neppe verdt jobben.

I det store og hele ville jeg uansett valgt å se bort fra tanken som et kjøleelement, og heller satset på en skikkelig radiator.

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-04-03 21:47, Skrue skrev:

Selvsagt finnes det andre (og upraktiske!) løsninger med større tanker på utsiden av av maskinen, endatil finnes det eksempler på at folk graver ned 20-30 liter´s tanker i hagen sin også, men jeg velger å tro at de fleste som tenker på vannkjøling faller innunder kategorien "normale".


 

Dammit! Don't call me freak! :grin:

 

011.jpg

 

Funker fett!

Lenke til kommentar

Tja, smak og behag? :grin: Systemet mitt er selvfølgelig en ulempe hvis man skal flytte PC-en... :wink: men ellers så er det både enkelt - ingen hull og modifiseringer i kabinett, og rimelig - ingen vifter, radiatorer osv.

Hvis jeg ser bort fra det elementære, pumpe og vannblokk, så betalte jeg bare for litt slanger på Biltema ca 40,-...(+ noe småtteri, men det er jo valgfritt) Dunken var som du kanskje gjettet, en gammel varmtvannstank i kobber. Støynivået er jo en drøm (null lyd) og vanntemp er 15 grader, stabilt.

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-04-07 14:44, Arctic skrev:

Tja, smak og behag?
:grin:
Systemet mitt er selvfølgelig en ulempe hvis man skal flytte PC-en... :wink: men ellers så er det både enkelt - ingen hull og modifiseringer i kabinett, og rimelig - ingen vifter, radiatorer osv.

Hvis jeg ser bort fra det elementære, pumpe og vannblokk, så betalte jeg bare for litt slanger på Biltema ca 40,-...(+ noe småtteri, men det er jo valgfritt) Dunken var som du kanskje gjettet, en gammel varmtvannstank i kobber. Støynivået er jo en drøm (null lyd) og vanntemp er 15 grader, stabilt.


 

Smak og behag ja? Selvsagt! Og et mer stillegående system får du antagelig ikke? :smile:

Men sjøl er jeg (litt for?) fiksért på å få plassért "alt" i kabinettet, uten at jeg dermed ser ned på slike løsninger som dine!

Men som allerede sagt.....

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-04-07 15:43, shebban skrev:

Hva gjør du på vinteren når det kommer tele i bakken å sånt da? vannet ligger vel på ganske mange minus grader da!!? Har du problemer med kondens inne i PC-en?


 

Nope, ingen kondens. Hvis temperaturen hadde vært 3-4 grader lavere, så kanskje. Men nå er slangene kunsktørre.

Og det er aldri tele under huset her. Skjekk bildet, og du ser deler av husmuren :smile:

Luften er forresten veldig kjølig der om sommeren også.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...