Gå til innhold

EOS 300D og lysmåling


Anbefalte innlegg

Heisan.

 

På dpreview sitt forum har det vært en diskusjon omkring lysmålinger og EOS 300D. Ved å bruke 7 punkts AF og f.eks AV mode så vil 300D'en bruke "evaluative" måling og kameraet setter selv lukkertiden iht det. Ser man på histogrammene på bilder som er tatt med "evaluative" lysmåling, så blir de mer eller mindre "riktig" - dvs de sprer seg fint ut over histogrammet uten å miste hverken mørke eller høylys toner (selfølgelig litt avhengig av hva man fotograferer).

 

I en av Luminous Landscape sine artikler så beskrivere de at man bør "eksponere til høyre" for blant annet å få med mest detaljer i bildet (for etterpå å korrigere for eventuell over eksponering i etterbehandling av bildene).

 

Spørsmålet mitt er hvordan kan man "eksponere til høyre" når man er i AV-mode og bruker "evaluative" lysmåling? bracketing ?

 

thomas

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Videoannonse
Annonse

7-punkts AF har vel strengt tatt ingen ting med lysmålingen å gjøre. Ihvertfall ikke på 10D, og 300D er vel ikke for ulik slik sett. Bruker du evaluert lysmåling, så skal du "eksponere til høyre" for best resulatet. Det betyr at histogrammet ditt skal så langt som mulig til høyre, uten at du blåser ut de lyse detaljene. Gjør du det vil du uansett se en indikasjon på dette, ved at de utblåste feltene blinker på LCD-skjermen din, om du har satt opp kameraet ditt til automatisk å vise bilde og histogram på lcd'en etter det er tatt. (det anbefaler jeg deg å gjøre)

 

Grunnen til at du skal eksponere mot høyre, er fordi det er i skyggene det forekommer mest støy. Derfor er det bedre å presse bildet mot høyre, og heller senge det ned igjen i etterbehandlingen, da dette gir minst støy.

 

Hvordan det gjøres.. Det kan gjøres på mange måter. Å eksponere til høyre betyr egentlig bare å overeksponere litt, f.eks 1/3 - 1/2 stop, avhengig av scenen. Så lenge kameraet ditt står i Av, så vil kameraet justere lukkeren for å forhindre deg i å gjøre dette. på 10D snurrer vi hjulet på baksiden (som 300D ikke har ;) ) når vi skal over/under-eksponere i forhold til hva kameraet ønsker å gjøre. Om dette er mulig på 300D vet jeg ikke. Hvis ikke er alternativet å fotografere i "M", for der kan du over/under-eksponere så mye du ønsker uten at kameraet prøver å rette opp "feilene" dine.

 

Det er dog flere issues med det å eksponere til høyre. Selv om du ikke blåser ut nok detaljer til at kameraet markerer det som overeksponering, så kan du risikere å blåse ut detaljer fra én av fargekanalene. Det vil ikke nødvendigvis trigge den over-eksponerings-advarselen kameraene har bygget inn, siden de to andre fargekanalene er inntakt. Dette kan føre til feil fargeskjær og at farger sprekker opp.. Er du i tvil, så la kameraet eksponere slik det ønsker inntil du føler deg trygg på at du forstår histogrammet korrekt. Og skyt i RAW, der får du best effekt ut av denne teknikken. Bracket vil også gi deg en ekstra trygghet om du føler du har plass til å svi av tre bilder på hvert bilde du skal ta.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...