Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan borettslag øke Felleskostnader med 50 000kr?


Gjest db19e...f4d

Anbefalte innlegg

Gjest db19e...f4d skrev (På 26.4.2024 den 1:58 AM):

Jeg mottok denne e-posten i kveld fra styreleder i borettslaget. Pengene skal gå til utvendig renovering av bygget. Renoveringen er allerede påbegynt til tross for at borettslaget har fått avslag på alle lånesøknadene de har sendt. Jeg har fått en dag frist til å overføre pengene til borettslaget sin felles konto, begrunnet med at jobben skal betales i morgen.

Har et borettslag rett til å kreve dette?

"Andelshaverne X og X har uttalt at de har begrenset med oppsparte midler, og at de ønsker at arbeidet finansieres med felleslån. Dette har som nevnt vist seg krevende, og da gjenstår i utgangspunktet kun alternativet med individuell finansiering. I så fall vil generalforsamling vedta en engangsinnbetaling på ca. 50.000 kr i felleskostnader per andel til borettslaget. Det gjøres for ordens skyld oppmerksom på at borettslaget i henhold til vedtektenes paragraf 7-2 har panterett i andelen før alle andre heftelser, begrenset oppad til to ganger folketrygdens grunnbeløp på tidspunktet en eventuell tvangsinndekning besluttes gjennomført."

Anonymous poster hash: db19e...f4d

Det der var snodig.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
On 2.5.2024 at 6:43 PM, nor.jorgen said:

Et borettslag har normalt tre finansieringskilder: 1) Det opprinnelig innskuddet som andelseierne betalte når borettslaget ble etablert (pengene er brukt for lenge siden) 2) Felleskostnader 3) Lån

Borettslagsloven har ingen begrensning på hvor store felleskostnadene kan være, men det å midlertidig øke på denne måten er ekstremt sjeldent og virker uproft. Et borettslag som har så store finansielle problemer at de ikke klarer å ta opp et nytt lån til nødvendig vedlikehold hører til sjeldenhetene. Kan det være at dette er et lite borettslag hvor styret ikke har giddet å gjøre jobben sikkerlig med å hente inn lån? Eller at noen i styret er kritiske til lån, fordi lån vil være dyrere enn selvfinansiering fra andelseierene, at de virkelig heller velger å være så kyniske å kreve inn en høy innbetaling fra andelseiere som de vet vil slite med det?

I borettslovkommentaren, en håndbok som gir mye bakgrunnsinfo om reglene i borettslagsloven, står det følgende om dette teamet i forbindelse om endring av felleskostnader:

 

Noe av tanken bak dette er at tiltak som varer i mange, mange år som renovering av fasaden, er noe som andelseierne kommer til å ha fordel av i mange år fremover. Da er det ikke bare de som bor her nå som skal betale for det, men også de som skal bo her de neste årene. Det er av grunnene til at når man tar opp lån i borettslag så har lånet ofte lang nedbetalingstid, fordi tiltaket gir fordeler over mange år.

Generalforsamling har lov til å vedta å endre felleskostnadene midlertidig. Så blir det et tolkningsspørsmål om hva som er en så stor økning at det ikke er lov.

 

Det stemmer at dette er et lite borettslag. Det er en firemannsbolig hvor eierne av tre av enhetene ønsker individuell finansiering for å unngå renter, og vi som eier den siste enheten ønsker felles lån. Ifølge styreleder har borettslaget fått avslag på lånesøknadene på grunn av at det er for få enheter i borettslaget, og at slike borettslag er spesielt utsatt dersom en av enhetene ikke klarer å betale felleskostnadene.

Endret av cesug
Lenke til kommentar

Med tanke på det bare er fire andelseiere vil det være naturlig alle er medlem av styret?

Hvilke behov for vedlikehold som kommer bør avklares, og legges plan for hva som skal gjøres fremover for å unngå overraskelser.

Lenke til kommentar
7 minutes ago, toralfb said:

Med tanke på det bare er fire andelseiere vil det være naturlig alle er medlem av styret?

Hvilke behov for vedlikehold som kommer bør avklares, og legges plan for hva som skal gjøres fremover for å unngå overraskelser.

Det stemmer ja, jeg er også medlem av styret. Vedlikeholdsarbeidet har vært planlagt over lang tid og kom ikke som en overraskelse.

Det som kom som en overraskelse var at de signerte kontrakt for arbeidet uten å ha finansieringen klar, og deretter krevde individuell finansiering via felleskostnadene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...