Jump to content
NTB - digi

EU-topp takket Støre for norsk gass

Recommended Posts

Det er på tide å lage et nytt gassrør fra Barentshavet til Europa. Det er kritisk for forsyningen av energi i en krise situasjon der Russland rasler med sablene. Det er også god miljøpolitikk fordi norsk gass slipper ut mindre CO2 enn russisk og tapet av transport er mindre fra Barentshavet enn Sibir.

Share this post


Link to post

Enig i at det bør sette fart i planene om en gassrørforbindelse fra nord.  Dette ble også tungt diskutert da Snøhvit/Melkøya konseptet ble utredet.  Men EUs manglende vilje til å garantere pris/volum gjorde at rørledning ikke ble lønnsom.  I stedet forsøkte man å få til kontrakter på salg av LNG til bl.a. Israel, men endte til slutt opp med kontrakter til Nord-Amerika.  Disse ble senere kansellert etter hvert som skifer gassen ble introdusert i Nord-Amerika og USA og Canada ble netto eksportører av naturgass.  LNG fra Melkøya selges nå uten langsiktige kontrakter (når anlegget er i drift).

Poenget er at EU brukte russisk gass som pressmiddel mot Norge for å presse prisen på gass, bl.a med konsekvens at en rørforbindelse fra Snøhvit ikke ble lønnsom.  Det er ganske typisk at de nå kommer løpende og ber om mer gass.  Kanskje litt mer ydmykhet fra EUs side når de insisterer på utfasing av gass ut fra miljøhensyn etc.  Man kan ikke drømme seg bort fra behovet for energi.  Gå sammen med norske interesser og sørg for å få etablert rørforbindelsen ut fra et sikkerhets strategisk synspunkt, og aksepter gassen som en nødvendighet.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...