Gå til innhold

Analytiker om strømprisen: – Det kan bli en dyr vinter [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er ikke nødvendigvis slik at russerne holder igjen på leveransene. De leverer det de har forpliktet seg til, på langsiktige kontrakter. Eksporten fra Russland til EU er i år rekordhøy, i følge en analyse gjort av DN 22. oktober. Problemet er at vi må betale prisen for gasskraft slik dagens felles elkraftmarked er rigget, og denne modellen skaper jo splid mellom EU-landene også. Hvis det var slik at russerne strupet forsyningen ville det vært overskrifter flere steder enn i TU. Spillet står mellom Tyskland/EU som ikke har bygget opp lager og heller ikke vil binde seg til langsiktige leveranseavtaler med russerne, som vel står for ca. 1/3 av forsyningen? Og så har ikke Tyskerne/EU satt Nordstream2 i drift.

Og prisene på gass bestemmes jo nå av tilbud og etterspørsel på det globale LNG-markedet hvor Asia etterspør mengder. https://www.ft.com/content/72d0ec90-29e3-4e95-9280-6a4ad6b481a3

Den norske elproduksjonen er så forsvinnende liten at eksportandelen kan bidra kun med promiller i EU-sammenheng, så det er et politisk valg at norske husholdninger og næringsliv må betale dyrt for denne fiaskoen. Men norsk gass kan selges til en lavere fastpris til EU, uten at knapt noen i dette landet ville merke det!

Endret av NERVI
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...