Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Utleier krever depositum for fellesareal i kollektiv


Hanabanana

Anbefalte innlegg

Hei! Jeg bodde i et kollektiv med tre andre, og vi alle sammen flyttet i slutten av februar. Vi har hele tiden hatt en mer eller mindre dårlig kjemi med utleier, og spesielt jeg og en av de andre i kollektivet hadde mye trøbbel med utleier både før og under fraflytting av kollektivet. Så snart vi hade levert nøkler til utleier, sendte vi melding til banken og krevde  å få vårt depositum frigitt. Nå har utleier sendt inn krav på depositum fra meg og min venn, men de andre leietakerne har fått hele depositum utbetalt. Vi gikk igjennom leiligheten med utleier før vi leverte nøklene; og de hade kun anmerkninger på fellesarealene (som vi siden fikset opp i). Mitt spørsmål er nå som følger: siden de kun hade anmerkninger på fellesarealene (som vi også har skriftlig) så antar jeg og min venn at dette kravet gjelder noen ting i fellesarealene. Men kan utleier gjøre krav på depositum fra kun 2 av 4 leietakere, hvis mangelen finnes i en del av leiligheten som er felles? Og kan de gjøre krav på noe som de ikke først har opplyst oss om (som f.eks i våre private rom)? Vennlig hilsen //fattig student som ikke har råd til å få trukket i depositum

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

@Hanabanana

Husleieloven §10-2 andre avsnitt: "Er ikke annet avtalt, skal husrommet med tilbehør være ryddet, rengjort og i samme stand som ved overtakelsen, bortsett fra den forringelse som skyldes alminnelig slit og elde, og de mangler som utleieren selv plikter å utbedre"

Hvis dette er gjort og ikke noe annet er avtalt, så kan ikke utleier kreve erstatning i medhold av husll §10-3. "Er husrommet i dårligere stand enn hva som er avtalt eller fastsatt i § 10-2, kan utleieren kreve dekket nødvendige utgifter til utbedring. Kravet må være framsatt innen rimelig tid etter at utleieren burde ha oppdaget mangelen" 

Hvis dere fikset feilen så kan ikke utleieren kreve betaling for dette. Dere har jo fikset det. Jeg håper dere har bevis på at dere fikset feilen feks bilder, sms, epost. 

Hvis utleieren godkjenner standen ved utflytting (feks med utflyttingsprotokoll) så kan ikke utleieren senere framsette krav om det han kjente til. 

Utleieren kan fremme andre mangelskrav senere hvis de manglene er av en slik art at man ikke kan forvente at utleier kunne ha sett manglene når arealene ble inspisert i forbindelse med utflyttelse. 

Utleieren kan gjøre krav gjeldende mot 1 av dere. Har dere felles kontrakt, så hefter en for alle og alle for en. Hele beløpet kan rettes mot en av dere. 

Har dere egne kontrakter så gjelder et pro rata ansvar. Da svarer man bare for en forholdsmessig del ovenfor kreditor. 

For meg virker det som at dere flyttet ut på forskjellige tidspunkt. Standen til fellesarealene kan dermed være forskjellig fra når de enkelte personene flyttet ut. 

Det er den som har forårsaket skaden som er ansvarlig, men dette kan være vanskelig å bevise. 

Endret av pedr0a
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...