Gå til innhold

Johan Sverdrup er 1 år: Nye digitale løsninger har gitt over to milliarder kroner i økt inntjening [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fra TU-artikkel 2018 rett før Johan Sverdrup kom i drift: "Da konsernsjef Eldar Sætre onsdag la fram Statoils solide resultat for 2017 på en såkalt kapitalmarkedsdag i London, fastslo han at Johan Sverdrup kan lønne seg økonomisk selv med en oljepris på under 15 dollar".

Dette nekter jeg å tro! Stortinget forlangte at Johan Sverdrup skulle elektrifiseres og dette ville ifølge Equinor koste så mye og føre til så mye driftsforstyrrelser at en umulig kunne få økonomi i en feltutbygging! Jeg husker jeg deltok ivrig i debatten om elektrifisering av felt her på TU ca fire til fem år siden. Spesialister på nettutbygging (kabler etc til feltene) påstod en pris og Statoil påstod hardnakket at det ville koste ti ganger mer og gi en svært ustabil tilførsel med energi til plattformene! Jeg tenkte den gang at det var skandaløst at anslagene kunne være så forskjellige, men ingen lot til å bry seg. Heldigvis med det unntak at politikerne stod på sitt med det resultat at de fleste felt nå elektrifiseres. 

Fra denne artikkelen: "Siden oppstart har Johan Sverdrup-feltet hatt en god og stabil produksjon, og brønnene har produsert bedre enn forventet". Dette må også være bløff tatt i betraktning hva Statoil hevdet for noen år siden! Det er da ikke mulig at elektrifisering gir stabil drift? Hvordan er det mulig?

Dagens fakta er følgende:

Utbyggingen av Johan Sverdrup viste seg å koste 88 milliarder (ca 35% under opprinnelig anslag). Feltet produserer olje tilsvarende en verdi på 50 milliarder i dag (ref artikkel). I løpet av ca tre år er altså investeringen tjent inn (på tross av denne ekstremt dyre og upålitelige elektrifiseringen). CO2-utslipp er redusert fra et gjennomsnitt på 9 kg på norsk oljeutvinning per fat til 0,67 kg (mye takket elektrifiseringen). Johan Sverdrup regnes å produsere i 50 år.

Equinor lover nå å redusere CO2-utslipp fra norsk oljeutvinning med ca 50% fram til 2030, i stor grad basert på elektrifisering av nye og gamle felt. Det er godt å se at Equinor har evne til å lære og omstille seg (behovet for det er enormt som en ser i dette tilfellet og ikke minst de skandaløse tap på investeringer i oljeleting i USA (200 milliarder på få år)).

Jeg er utrolig glad for igjen å se at Stortingspolitikerne viser veldig mye mer vett og innsikt enn det "ekspertene" i Statoil kunne stille opp med (med hensyn til elektrifisering). Bare synd Høyre/Frp-regjeringen har til de grader sovet i timen i forhold til Statoils eskapader i USA (aktivt eierskap = søvn i Høyre/Frp?)!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...