Gå til innhold

Fysikk - spesifikk varmekapasitet.


Sexylogic

Anbefalte innlegg

Trenger litt hjelp til denne oppgaven. Jeg vet at man må bruke spesifikk varmekapasitet til gull og etanol, og sammenligne med den varmekapasiteten denne stenen har.. men hvordan går jeg frem? 

 

Du har funnet en stein og lurer på om dette kan være gull. For å undersøke dette, gjør du følgende: Du veier steinen og finner at massen er 45g. Så har du klumpen ei stund i kokende vann, før du slipper den oppi en termos med 1.2dl etanol. Termosen har varmekapasitet 31J/K. Etanol og termos hadde i utgangspunktet temperaturen 18.0°C, og stabiliserer seg på temperaturen 19.5°C. En stund etter at steinen kom oppi.

 

Hvordan kan disse opplysningene brukes for å avgjøre om dette kan være gull?

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter at steinen har vært i kokende vann en stund har den temperatur lik 100°C gjennom hele. Når temperaturen stabiliserer seg etter at du har sluppet steinen oppi termosen betyr det at steinen, etanolen og termosen har oppnådd samme temperatur. Du kan anta at all energi som steinen avgir går med til å varme opp etanol + termos. Dermed er oppgaven din å sette opp følgende energiregnskap

 

   Energi ut av stein = energi inn etanol + energi inn i termos

 

Størrelsen på de ulike energibidragene uttrykker du ved hjelp av varmekapasiteter og masser, og da gjenstår det bare å løse med hensyn på varmekapasiteten til steinen. Svaret du får da sammenligner du med varmekapasiteten til gull.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...