Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Hjelp! Flyttet epletre


Anbefalte innlegg

Hei

 

Vi har kjøpt nytt hus og solgt det gamle. Rett etter vi kjøpte det nye avtalte vi med selger at vi kunne komme å plante epletreet vårt, siden vi måtte fjerne det før visning og bildetaking for å være sikker på at vi fikk det med oss. Treet er 2 år gammelt og grunnen for at vi ville ha det med er at det ble plantet rett før sønnen vår ble født, og det er litt artig å ha de videre slik at det kan "vokse sammens med han" :-)

 

Vi flyttet det første uken i september, det fikk med seg en stor klump med jord slik at det fylte en stor trillebår. Så burde være med en del røtter. Vi vannet det også godt etter planting på nytt sted.

 

Men nå ser det ut til at treet har begynt å visne, og vi er redd før at det dør, eller eventuelt allerede er det .. De andre epletreene i nabolaget har ikke startet å visne enda. Hva tror dere, er det noe sannsynlighet for at det kan komme til liv neste år?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det krever mye energi for å sette røtter og røttene kan også ta skade av kulde og det kalde vannet, ikke det at man skal helle på lunkent vann. Det bør pakkes inn i bark og halm så det er beskyttet. At det begyner å visne er ikke nødvendigvis et tegn på at det dør, det kan være at det heller bruker energi på å overleve og beskytte seg/sette røtter. Det krever en del energi å lage blader og ha blader.

 

Du bør ringe en gartner og høre om "vinterlagring". Det beste hadde vært å få satt det i et oppvarmet drivhus og helst med vekstlys. Går sikkert an å betale et gartneri for det.

Lenke til kommentar

Tusen takk for godt svar. Blir nok vanskelig å få det på vinterlagring, jeg skal heller prøve å isolere røttene godt med bark og halm. Det er vel sikket greit å pakke på litt sne på bakken når vinteren kommer for å unngå mest mulig frost i bakken under treet?

 

Så får jeg håpe det våkner opp til våren :) Da når våren kommer, er det lurt å gi deg godt med gjødsel og vann?

Lenke til kommentar

Det blir nok bra. Det er for at røttene ikke skal fryse og "sprenge" så bruk mer enn du tror er nødvendig :) Pakke på snø er lurt, snø isolerer veldig godt mot kulde/tæle.  Liten link;

https://www.starkbros.com/growing-guide/article/fruit-tree-care-winterizing

 

Jeg ville vært noe forsiktig med gjødsel. Gi kanskje en femtedel av det som står på pakka. Man kan risikere å brenne røttene med for mye nitrogen og planten kan også bli "forgiftet". Er litt usikker på hvor ofte du bør gjødsle med svak blanding før du trapper opp, men tommelregelen er heller litt for lite enn litt for mye.

 

Søk litt på "nitrogen root burd", "root burn", "fertilizer burn". Hvis planten får for mye næring så blir tuppene på bladene gule, men hvis du er passe rask og skyller med mye vann så går det stort sett fint, men som sagt så heller litt for lite enn litt for mye.

 

Etter hva jeg husker så bør du bytte ut halm og bark med jord på våren fordi det ikke rekker/klarer å bli jord over vinteren.

 

Søk også på NKP-verdier for epletrær så du får riktig mengde med ting/riktig gjødsel. Liten link;

https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/fertilizer-numbers-npk.htm

Endret av Soseks
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...