Gå til innhold

Kommunesammenslåing i Norge - Tvangssammenslåing


Anbefalte innlegg

Kommunesammenslåing har vært en av de største sakene de siste fire årene. Resultatet har blitt at noen slår seg sammen til storkommuner, mens andre forblir som de er i dag. 

 

Det var i forkant av kommunesammenslåing folkeavstemninger i flere kommuner. Noen stemte nei til sammenslåing, og andre ja. Det finnes likevel svært mange tilfeller av kommuner hvor folkeavstemningen gav et flertall for å slå seg sammen, men hvor resultatet har blitt ingen endring. Folkeavstemningene har bare vært rådgivende, og kommunestyrene har derfor ikke sett seg nødt til gjennomføre dem.

 

Som vi har sett har Stortinget vedtatt å slå sammen kommuner med tvang - til enkeltes forargelse. Men hva med de kommunene hvor folkeavstemningene pekte mot et ønske om å slå seg sammen med naboene - men hvor forhandlingene til slutt brøt sammen? Et godt eksempel på dette er Sogn og Fjordane hvor flere småkommuner står utenfor nye, planlagte storkommuner - i praksis mot den rådgivende 'folkeviljen'. 

 

Hva mener partiene er løsningen her? Kunne det vært aktuelt å bruke tvang i kommuner hvor innbyggerne ønsker sammenslåing, men hvor forhandlingene har brutt sammen av en eller annen grunn?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hei, Quote!

 

Nesten én av tre innbyggere vil bo i nye kommuner i 2020. Politikere og ansatte er nå godt i gang med det viktige arbeidet det er å bygge nye kommuner som skal sikre folk enda bedre tjenester. Klassekampen varslet over hele sin forside i 2015 at det kun ville bli en håndfull sammenslåinger. Vi har fått til mer i løpet av fire år enn de fleste trodde var mulig, og debatten om hvordan vi styrker velferden i kommunene vil fortsette.

 

Fremdeles er noen kommuner for små for de store oppgavene de har og noen steder går fremdeles kommunegrensen midt i et vekstområde. Men debatten går videre mange steder, så jeg tror at vi vil se flere sammenslåinger fremover så lenge vi har en regjering som spiller på lag med kommunene.

 

Kommunereformen er ikke over og samarbeidspartiene (H, Frp, KrF og Venstre) er enige om at arbeidet skal fortsette, og vi vil ta initiativ til nye samtaler. Vi er også enige om at de beste resultatene kommer med gode lokale prosesser. 

 

- Kristoffer

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Piratpartiet mener at kommune- og fylkessammenslåinger bare kan skje når det er flertall i folkeavstemning for det.

Det forutsetter at velgerne skal være godt og saklig informerte om fordeler og ulemper ved sammenslåing før de stemmer.

 

Størrelse på kommuner er etter vår mening ikke noe argument alene for å slå sammen kommuner fordi avstander til administrasjon også er veldig viktig for at innbyggerne skal føle tilhørighet i kommunen.

Endret av Piratpartiet
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...