Gå til innhold

Arbeidskrav Bedriften BI 2016


Anbefalte innlegg

Hei! Sitter og jobber med en arbeidsoppgave i Bedriften og har litt problemer med å finne ut hva jeg skal skrive. Håper noen andre BI studenter eller noen som har peiling kan hjelpe og komme med forslag! Vi har fått utdelt denne artikkelen og de to oppgavene som er knyttet til den finner dere nederst. 
 

Hylekoret

Dagsavisen 19.11.2005 Forfatter: Hege Ulstein

I morgen synger Sissel Kyrkjebø for Frelsesarmeen. Ville hun sunget for noen som diskriminerer svarte?

Frelsesarmeens store julekonsert i Oslo Konserthus i morgen mønstrer noen av Nor- ges mest populære artister. Sissel Kyrkjebø synger og Nadia Hasnaoui stiller for NRK som programleder. I tillegg har Kvinner På Randen laget armeens juleplate.

Ingen av dem vil svare på de ubehagelige spørsmålene som har meldt seg om Frel- sesarmeens intoleranse denne uka.

Frelsesarmeen har dimittert en soldat fordi han er homofil. Det er ikke en beslutning de har grunn til å være stolte av. Å diskriminere på grunn av seksuell legning er dumt, gammeldags og slemt.

Ifølge norsk lov har armeen likevel lov til å diskriminere på denne måten. Det er unn- tak for homodiskriminering for trossamfunn i Norge.

Så hvis Frelsesarmeen absolutt ønsker å gå gjennom blod og ild for å opptre som in- tolerante mørkemenn, har de adgang til det. Problemet er bare at armeen ikke ønsker å framstå slik. Siden midten av 90-tallet har de drevet bevisst merkevarebygging der de har framstått som stadig mer moderne og kule, godt hjulpet av flinke markedsføre- re, populære artister og ikke minst den verdiradikale avisen Dagbladet.

Mørkemenn som prøver å være hippe faller aldri heldig ut. Det er hult, ikke kult.

Men de virkelige skurkene i denne historien er ikke Frelsesarmeen. Skurkene er de popvenstreradikale støttespillerne som toer sine hender og støtter opp om organisa- sjonen den ene dagen mens de refser dem for homosynet den neste.

I realiteten smykker de seg med en toleranse de ikke besitter. De sier at det ikke er så farlig med litt homodiskriminering i krokene så lenge uteliggerne får suppe og såpe.

De sier at homodiskriminering ikke er så farlig som annen diskriminering.

Jeg har tidligere lansert det såkalte negerargumentet. Det kler av dem som forsøker å late som de er mer tolerante enn de faktisk er når de diskuterer likestilling mellom homofile og heterofile. Negerargumentet går ut på at du bytter ut ordet «homofil» med ordet «neger» i utsagnene til de liksom-tolerante.

Verken Dagbladet eller hyklerartistene består testen. For hva ville de gjort hvis Frel- sesarmeen hadde sparket en svart soldat og forklart det med at «han er jo neger»?

De ville brutt samarbeidet tvert.

Derfor er det ynkelig når forfatter og Di Derre-vokalist Jo Nesbø sier at «Generelt bør det være mulig å ha to tanker i hodet samtidig; å være mot Frelsesarmeens homofili- syn og samtidig støtte hjelpearbeidet deres».

Ville han sagt at det er mulig å være mot Frelsesarmeens rasisme og samtidig støtte hjelpearbeidet?

Ville rapperen Diaz sagt at saken er uheldig, men at han likevel alltid vil stille opp? Ville Halvdan Sivertsen sagt jo visst er dette trist, men jeg vil foreslå dialog? Ville Vamps Øyvind Staveland sagt at dette var da sørgelig, men vi stiller opp likevel?

Selvsagt ikke.

Kaizers Orchestra-gitarist Geir Zahl er aller mest patetisk når han sukker og utbryter at «jeg forstår ikke helt hvorfor homofile er så ivrige etter å dyrke en martyrstatus».

Det ville han aldri sagt dersom det var en mer «verdig» gruppe som ble diskriminert.

Dagbladet nøyer seg på sin side med å skrive en halvhjertet leder og ta en prat med Frelsesarmeen en gang over jul.

Det finnes nok av organisasjoner som jobber hardt for å hjelpe fattige og forfulgte i Norge og mange andre steder i verden uten at de ser seg nødt til å diskriminere homo- file av den grunn. Og i motsetning til hyklerartistene gjør de det hver dag hele året.

Skal du lette din egen samvittighet i adventstiden, finnes det derfor flust av mulighe- ter til å gjøre det uten at du samtidig sender et signal om at du synes det er greit å dis- kriminere homofile.

Hege Ulstein er fungerende leder av Dagsavisens kulturavdeling.

Oppgaven

Spørsmål 1

Bruk det du har lært i kurset i Bedriften til å begrunne hva du mener om sa- ken, om du støtter eller ikke støtter Hege Ulsteins kritikk? – og om artistene bør boikotte eller ikke boikotte Frelsesarmeen?

Spørsmål 2

Bruk deretter det du har lært i kurset i Bedriften til å argumentere mot ditt opprinnelige standpunkt.

Takk på forhånd! 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette lærer man i forelesninger. Jeg antar du ikke har vært der. Men jeg skal gi deg noen tips.

Slik går du fram: 

Oppg 1: 
Framstilling av problemstilling(er) --> Drøfte for DIN mening da bruker du etiske retninger og prinsipper (Utilitarisme, konsekvens- og nyttetikk samt prinsippene og det der etiske hjulet). Alt av disse finner du i bok og powerpoint. Powerpointen finner du forøvrig på itslearning under "bedriften".

Oppg 2: Du gjør akkurat det samme som i oppg 1 bare at nå skal du drøfte mot din egen personlige mening.

Håper dette fikk deg i gang.

PS: Nå skjønner du kanskje hvorfor det er viktig å stille i timene :) 

Hilsen BI-student 1-år

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...