Gå til innhold

Ingeniører som måler opp eiendom i dag, er ikke kvalifisert til jobben sin med regjeringens nye forslag


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg tror de bommer grovt her. Selve måleyrket er ikke så fryktelig vanskelig. Problemene dukker opp når ingen vet hva som var tomtemerket da Per og Pål delte dalen mellom seg for to hundre år siden. Eller når den litt vel frimodige knotpeisen mener å ha mer tomt enn han egentlig har, gjerne på bekostning av den naboen han ikke liker.

 

Ellers har jo småkommuner leid inn private til å gjøre dette i årevis allerede, så intet nytt under solen der...

 

Det er litt festlig at man plutselig skal kreve både bachelor og to års praksis for noe som i mange år har blitt utført av folk med toårig teknisk fagskole uten at verden har gått under...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Her skytes spurv med kanon. Innmåling og utstikking trenger man ikke 5 års utdanning for å beherske. Enig med Carpe sin kommentar - dette er sannsynligvis snakk om usikkerhet rundt gamle grenser. Man skal ikke langt utenfor bykjernen før eiendomsgrensen ikke ligger "logisk" for den som eier tomten.

Endret av Sovehest
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Norge har et veldig høyt antall eiendomstvister sammenlikner med nabolandene sier Arve Leiknes. Ja det kan nok stemme det, men hvorfor. Litt enkel løsning å skylde på dårlig kompetanse i kommunene. Mange av de som jobber med oppmåling har sin bakgrunn i fra studier som var forløpet eiendomsdesign studiet som Leiknes er lærer på. Mange kommunale landmålere har også Tingsrett for landmålere (30 studiepoeng), et etterutdanningskurs på NMBU på Ås. Bergsholm mente at det nå var omlag 620 stykker som hadde tatt dette kurset og 95% av dem jobbet i kommuner.

Når det gjelder antall tvister i Norge, så er det vel andre grunner. Hva er matrikkelen. Jo i mange tilfeller en samling av mye dårlige data og litt landmålte. Hovedtyngden av dataene kommer fra økonomisk kartverksom har hadde en nøyaktighet på i bestefall ca. 2 meter- Disse er så kjørt gjennom en kvern og kommet ut igjen som sannheter. Mener nok at både Tekna og kanskje Kartverket burde innrømme det at det er ikke kommunen sin feil at matrikkelen er så dårlig som den er. Kartverket hadde ansvaret for registering av målebrev og jordskiftesaker frem til 2007 da kommunene overtok matrikkel/eiendomskartet. En del kritiske røster i forkanten den gangen advarte mot måten matrikkelen ble samlet sammen på. Kartverket hadde nok mer fokus på kvantitet en på kvaliteten, og nå er kommunene blitt syndebukken. I tillegg så er det store arealer på Vestlandet og sikker andre deler av landet som aldri har hatt flyfotografering av grensene slik øk er. Veldig mye av 0/0 teigene har aldri hatt besøk av en landmåler. Eiendomshistoriene i disse finne kun som gamle skylddelinger. Og det er ikke den kommunale landmåleren sin feil. Et annet problem er også at folk ikke vet hva de eier. Mye tro og lite fakta. Far min sa hører vi landmålere mye av. Vi må forholde oss til fakta og ikke tro. Dermed får vi mye konflikter for folk både tror og mener mye-

Så jeg mene, både Kartverket og den selvoppnevnte ekspertgruppen i Bergen/Tekna kanskje burde lese litt om etableringen av ØK, eiendommer i Norge. Ta inn over seg det at vi ikke vil få en bedre matrikkel med å skylde på en enkelt gruppe, som tross alt sitter inne med masse eiendomsfaglig kompetanse, og må jobbe med et regelsett som gjør det veldig vanskelig og rette opp i åpenbare feil som har oppstått i forbindelsen med etableringen av matrikkelen og ikke i ettertid. Tror nok en felles dugnad mellom KMD, Kartverket, kommunene og private er en bedre løsning. Og Sanner, du må putte noen skillinger i potten, slik at vi kan få betalt de ekstra resursene som må på plass.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...