Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Globalisering i Russland


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det meste er likt. Men Russland har sine egne prioriteter og nasjonal stolthet. De tillalter ikke hvem som helst å komme inn på markedene deres, det er mye korrupsjon og svarte penger involvert, og den russiske middelklassen har det ille om dagen på grunn av sanksjoner og rubelkurs, men oligarkene og statlige ansatte som er lojale til Putin tjener fett.

Lenke til kommentar

En hovedforskjell er jo at Russland var styrt av den kommunistiske ideologien fra 1917 til 1991. Kommunismen var som kjent et autarkisk (basert på selvforsyning) system som ble styrt av planøkonomi (bytte av varer fremfor valuta). For å opprettholde dette og stå imot kapitalismen lukket de seg ut fra omverdenen. Det gjorde at Sovjetunionen, som Russland het, var utenfor globaliseringen som svøpte verden i løpet av denne perioden. 

 

Du kan også se på hvordan Norge ble globalisert. Globaliseringen begynte egentlig med merkantilismen og ble bare sterkere og sterkere etterhvert som den industrielle revolusjonen vokste frem og de teknologiske virkemidlene ble sterkere. Det eneste stadiet globaliseringen hadde et stopp var i mellomkrigstiden hvor også Norge forsøkte å skjerme seg fra tumultene i verden.

 

Man kan si at Norges forhold til globalisering har omtrent vært som resten av den vestlige verden, med introduksjon av massemedier og fri flyt av kapital, gods og tanker. I motsetning var Russland i nesten 80 år i en tilstand hvor dette ikke var mulig. Det eneste man godtok bytte med vesten var noen gods. Etter denne perioden, fra 1991 og til idag, har russerne forsøkt å involvere seg mer i verden og bli en del av globaliseringsprosessen. De er med i WTO (verdens handelsorganisasjon), har internett og tillater medier (selv om de er kontrollerte av Kremlin, så er ikke alle internett-sider blokkert for eksempel). Norge derimot har valgt å forhindre flyten av noen varer fordi de ønsker å kontrollere sine subsidierte bedrifter og landbruk. Men tanker og kapital kan bevege seg fritt og Norge er mer globalisert enn ved noen periode tidligere. 

 

Det er ihvertfall noen av tankene jeg har rundt dette. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...