Gå til innhold

Utdanning etter fagskole automasjon


Anbefalte innlegg

Bestemte meg i tidlig alder for å bli elektriker, med tanker om bachelor i bakhodet. Valgte å gå teknisk fagskole, da jeg fikk vite at teknisk fagskole kvalifiserer til bare 2 år på høyskole for å få den etterlengte tittelen. Dette stemte jo ikke - utdanningen er avsluttende - jeg får ikke bygge videre på denne utdanningen. Angrer hver bidige dag for at jeg var lat og skulle ta den lette veien med tek. fagskole, istedenfor å hoppe rett på y-veien - men nå gjelder det å se framover.

 

Nå tenker jeg på alle andre muligheter jeg har for å bli ettertraktet når jeg skal begynne å søke jobb.

 

Mitt løp;

VGS > Fagbrev Elektriker > 1 år som montør > fagskole retning automasjon.

Under utdanningen på fagskolen, tok jeg et ekstra mattekurs R2 som skulle være godt nok for høyskolene, men det var ingen eksamen på dette kurset.

 

Jeg har idag flere valg, men jeg vet ikke hvilket valg som vil gjøre meg mest attraktiv. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke er intressert i 3 år til på skole for å få en bachelor når jeg har fagskolen som er nogenlunde tilsvarende ... Fyller neste år 25 år og har da studiekompetanse.

 

Mine alternativer;

Påbygg for ingenøir studier > ta bachelor ledelse og økonomi eller Elkraft

Y-vei > bachelor Elkraft

Ta fagbrev > Automatiker/energimontør/skipselektriker > Bachelor for ledelse og økonomi

 

 

Er det noen som har noen kloke innspill? Jeg vet rett og slett ikke hva arbeidsgivere verdsetter, men jeg har en snikende mistanke om at fagbrev og erfaringer er viktig? Sikter meg inn mot landbasert arbeid, men det hadde alltid vært interessant med en jobb på sjøen eller reising ...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter hva jeg har sett er kombinasjonen fagskole og bachelor en positiv ting. Du har da gode kvalifikasjoner på et fundamentalt nivå, og har en ettertraktet kompetanse, spesielt i dag innen elektro/automasjon. Jeg ville valgt Y-vei siden dette gir deg mest mulig på kortest tid. Koster litt ekstra innsats den første tiden, men det vil du ha igjen for senere. Ville ikke bekymret meg mye over at du er 25 år. Jeg er 27, og fullfører bachelor nå i år.

 

Når det kommer til fagområde ville jeg fokusert på faglig kompetanse innen faget ditt. Mitt tips der er å velge elkraft eller automasjon. Begge disse områdene er "lett" å få jobb innen, da det er mange forskjellige aktører som trenger kompetente folk i disse fagene (petroleum, marin, bygg, industri, kraft, etc). Det er heller ikke usannsynlig at en eventuell bedrift senere gir deg mulighet til å ta ledelsesfag i arbeidstiden, men dette er naturligvis ikke en selvfølge.

Lenke til kommentar

... Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke er intressert i 3 år til på skole for å få en bachelor når jeg har fagskolen som er nogenlunde tilsvarende ...

 

Mine alternativer;

Påbygg for ingenøir studier > ta bachelor ledelse og økonomi eller Elkraft

Y-vei > bachelor Elkraft

Ta fagbrev > Automatiker/energimontør/skipselektriker > Bachelor for ledelse og økonomi

Du sier du ikke vil ta 3 år til på skole men 3 år vil det ta om du skal på ingeniørstudier (enten y-vei eller "vanlig" vei).

Lenke til kommentar

Etter det jeg har hørt, både fra lærere og bekjent som tar bachlor, er det ikke så fryktelig forskjellig det vi lærer på teknisk fagskole konta bachelor. Rett meg gjerne om jeg tar feil! Tidligere var det en ordning som gjorde at en tekniker kunne gå 2 år på høyskole for å få en bachelor itilegg. Denne løsningen er på vei ut - det er bare i Bergen denne løsning fortsatt er tilstede. Jeg har hatt samtaler med både Høyskolen og fagskolen i bergen, men siden jeg har fagskole fra en annen del av landet er det ikke mulig å ta de 2 ekstra årene.

Lenke til kommentar

Etter hva jeg har lest selv så er det veldig stor forskjell på hvilken teknisk fagskole du gikk på og hvilket program, med tanke på hvor mye det ligger inntil en bachelor. Det er mulig jeg er en kolossal idiot og derfor syntes elektroing. studium er veldig vanskelig, men jeg blir overasket om det er samme nivå på tekn. fagskole. Men slik som jeg ser det er det to ganske forskjellige retninger, hvor tekn. fagskole legger opp mot en som har fagbrev som ønsker mer, men ikke fult så mye som en bachelor. Og hvor en bachelor er mer rettet mot en teoretisk tyngre vei. Av den grunn vil jeg også påstå at man ikke burde kunne hoppe fra 2 år på tekn. fagskole til 2 året (f.eks.) på bachelor. Litt som epler og appelsiner. Spekulasjoner fra min side, naturligvis.

Lenke til kommentar

Det du lærer på universitet og høyskole kontra fagskole er stort sett det samme, men med forskjellig løsningsmetoder.

 

Det er tung teori på fagskolen, og man har gjerne flere undervisningstimer/forelesningstimer på 2 år enn hva universitet og høyskoler har på 3 år.

 

Ja det er forskjell på hvor tung teori man får, avhengig av hvilken fagskole man velger, samme gjelder universitet og høyskoler.

 

For ditt vedkommende er jeg usikker på hva jeg ville gjort. Men tror ikke jeg hadde valgt noen videre utdanning innenfor samme fagområde. Sjøl jobber jeg som design-/prosjektingeniør innenfor elektro. Og vurderer nå å ta en bachelor innenfor ledelse, mest fordi jeg synes det er gøy å lære :)

 

Hvis du absolutt vil ha mer utdanning ville jeg nok valgt f.eks ledelse og økonomi som du sjøl skriver. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...