Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Jeg er en feit 16-åring som trenger hjelp


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Basic fakta:

 

Alder: 16

Vekt: 103kg ca.

Høyde: 185cm

 

 

Jeg trenger hjelp kjapt. Jeg sliter med vekten min, som består av masse muskler og masse fett. Fettet MÅ bort, uansett om jeg må ofre mye av musklene mine. Er det en snill sjel her inne på Diskusjon som kunne ha hjulpet meg med en slags tidsplan som jeg kan følge for å gå ned i vekt, nå er det snakk om aktivitet og trening altså. Jeg tar gjerne mot tips om kosthold og, men jeg har ganske mye peiling på det området, og det skal jeg klare å fikse selv, men jeg er NØDT til å ha litt/mye aktivitet inn i hverdagen. Og uten en plan klarer jeg ikke det.

 

Spørsmål; Er jeg overvektig?



Anonymous poster hash: 6bc12...5a7
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

BMI-en sier at du har helseskadelig overvekt. Men nå sier du at du har mye muskler, så da er situasjonen en annen.

 

Noen andre får hjelpe deg med en plan, det har jeg dessverre ikke mulighet til, og ikke kunnskapene om treningsøvelsene heller (holder på å lære dette selv nå).

 

Ang. mat, mer proteiner, mindre karbohydrater og fett. Tren hovedsaklig styrke, dette øker kaloriforbruket mer. Hold hviledagen hellig (dagen etter trening)! Styrketreningen fører til økt kaloriforbruk på hviledagen, så innta nok proteiner hver dag. Proteiner lagres ikke som fett, overflødig inntak gjør derfor ikke noe. Gjør øvelser som ikke diskriminerer de små musklene (kjernemusklatur), gjerne flere muskler på en gang (det er meningen muskler skal jobbe sammen, ikke isolert). Hold trening av kjernemusklatur til slutten av økten, du trenger dem under treningen.

Endret av AdNauseam
Lenke til kommentar

Siden du sier du har kontroll på kosthold skal jeg ikke si noe om det.

trening; kardio... løp,sykling,fotball, alt som får deg til å svette og øker energibehovet til kroppen din.

 

Svømming hjalp meg, så om du kan og har interesse, da det ikke er den mest spennende sporten, meld deg inn i en svømmeklubb, tro meg så fremt du ikke spiser usunt så vil fettet gå ned.

 

Vekt er kun ett tall, det er viktig å skille på hva den består av. så ikke følg vekten så nøye, men heller kroppsbildet/fasong

 

Utenom det... lykke til!

 

 

Anonymous poster hash: 9edb4...233

Lenke til kommentar

Du må også være snill mot deg selv, det er du ikke om du går hurtig ned i vekt. Utålmodighet er slankingens verste fiende. Hurtig ned = hurtig opp, også kalt jojo-slanking. Det medfører større tap av muskelmasse enn rolig slanking. Resultatet når du ubønnhørlig legger på deg igjen er at du ender opp relativt sett feitere enn før (like mye fett, men mindre muskler). Altfor mange bruker et helt liv på slike opp- og nedturer, istedenfor å legge en langsiktig plan som varer. Det skal jeg prøve å hjelpe deg med nå.

 

1. Kartlegg hvorfor du har blitt som du har blitt. Er du inaktiv? Er foreldrene dine feite? Spiser du/dere for mye mat generelt, eller for mye søppelmat? Eller er det en genetisk komponent? Er årsaken mat og kosthold, er det ofte nok å korrigere kosten. Hvis du er genetisk disponert, må du gjøre andre endringer i livsstilen som motvirker dette.

 

2. Uansett årsak er det smart å være aktiv. En halv til en time hver dag. Du trenger ikke gjøre det samme hele tiden, du kan veksle mellom ulike aktiviteter som du har glede av. Finn noe du kan tenke deg å holde på med en stund. Ikke slit deg ut så mye at du mister lysten på å fortsette. Tenk at dette skal du drive med i årevis.

 

Nøkkelen er små livsstilsendringer i kosthold og aktivitetsnivå, da kommer vektreduksjon av seg selv, smått om senn, men på en måte du trives med og som varer livet ut.

Endret av Horten Market
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Skriv logg over hva du spiser i en måneds tid. SÅ kan du begynne med å gjøre noe annerledes. Ingen er motivert nok til å drive med krasj-vektreduksjon så man må se på det man spiser og så finne ut av noe man er motivert til å gjøre annerledes basert på den loggen. Kan også ha logg over hvor mye man beveger seg, altså hvor mye man går osv.

Lenke til kommentar

Som du sikkert vet så har det du spiser veldig mye å si, men siden du har kosthold i boks så skal jeg ikke fortelle noe om dette.

Det beste vil være en kombinasjon av styrketrening, kardio, og kondisjonstrening. Dette er også de beste treningsmetodene for å miste fett. Når det gjelder styrketreningen, så må du starte rolig å bygge det oppover. Ikke starte rett med styrketrening 7 ganger i uka. Dette vil bare slite deg helt ut og du vil miste motivasjonen med en gang. Start med å trene styrke 3 ganger uka. F.eks, mandag, onsdag og fredag. Det som er viktig med styrketrening er å trene alle de forskjellige muskelgruppene, men IKKE samme dager. Du kan f.eks trene biceps, mage, nedre rygg på mandager. Underkroppen(ben, rumpe, lår) på onsdager. Triceps, bryst, skuldere, øvre rygg på fredager. Det sies også at lårøvelser er det beste for å miste fett fordi lår muskelen er så stor at det er den muskelen som tar mest energi fra fettet ditt.

Når det kommer til kardio så ville jeg fått presset det inn i de andre dagene. F.eks tirsdag, torsdag og lørdag. Hvis du har veldig dårlig kondisjon så kan det å starte rett på jogging bli veldig vanskelig så jeg ville startet med å gå turer eller sykle om du har mulighet til det. 40-60 minutter er en grei tid å holde på. Etter 3-4 uker så ville jeg fått inn litt kardio på de samme dagene som du har styrketrening Kardio på morgenen hvis du har mulighet til det og styrke senere på dagen. Treningsforum skrev en artikkel om hvorfor styrke og kardio samme dag kan ha en positiv virkning på det å slanke seg, men klarer ikke å finne artikkel akkurat nå.

Når det kommer til kondisjonstrening så er det hovedsaklig så det kan bli lettere for deg å trene kardio osv, men det forbrenner godt det også. Problemet er at det kan bli veldig vanskelig i starten hvis du har veldig dårlig kondisjon fra før av, men en grei start er å bokse. Hvis du kan få kjøpt deg boksesekk og boksehansker så er det veldig bra. Boksing skal visst være en av de beste kondisjonsøvelsene. En annen bra øvelse er bringe det inn i joggingen. Du jogger i 5-10 minutter så starter du å løpe alt du kan helt til du føler at du ikke klarer å løpe mer så fortsetter du med joggingen også repeterer du dette.

Så en ganske heftig start vil være styrke mandag, onsdag og fredag. Kardio tirsdag, torsdag og lørdag. Å da litt kondisjonstrening samme dager som du har styrke, men husk å ikke push deg helt ut nå i startet. Ta det litt rolig å merk på kroppen og deg selv når du er klar for å pushe mer.

Noe å lese på:
http://www.trening.no/treningstips/er-det-mulig-a-oke-muskelmasse-samtidig-som-man-slanker-seg/

http://www.dn.no/dnaktiv/2012/02/16/-derfor-blir-du-slankere-med-styrketrening

http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=3408

Kilder: Meg selv(treningsnarkoman), og treningsforum.

Endret av danix
Lenke til kommentar

Hei,

Jeg synes du fikk et veldig bra svar av danix; det beste vil være både kondisjons- og styrketrening. Det er fullt mulig å gå ned i vekt med styrketrening også.

 

Det er bra med kondisjonstrening, og det er også der du brenner mye fett. Men, du må være veldig forsiktig med å ikke belaste kroppen for mye. Når man er overvektig er det lett å overbelaste f. eks knærne dersom du driver utelukkende og mye med aktiviteter som løping, jogging. Da er det fare for å få slitasje, og andre plager.

 

Av kondisjonsøkter vil jeg særlig anbefale jogging/løping, svømming og sykling - hver på ulike dager. Variasjon er nøkkelen! Det er moro å prøve forskjellig aktiviteter, og det holder motivasjonen oppe!

 

Siden du veier såpass mye som du gjør, har du den fordelen at du kommer til å gå ned veldig raskt i vekt den første tiden - sett at du holder en god nok trenings- og kostholdsplan. Dette hjelper svært mye på motivasjonen!

 

Du nevner du har mye peiling på kosthold, så skal ikke kommentere dette noe særlig. Men dersom du spiser veldig mye snop og usunn snacks, anbefaler jeg at du begynner å trappe ned på dette. Å kutte helt ned på det er ikke realistisk etter min mening - det er veldig lite motiverende. Det er greit nok å trappe ned; tenk f. eks at du kun skal spise slikt i helgene. Slike små tiltak i hverdagen hjelper også mye på det samlede resultatet overlang tid.

 

Til slutt; jeg vet at personlig trening er veldig dyrt. Men det går f. eks an å ta bare en time eller to med personlig trener. Få denne til å lage et treningsopplegg samt diettplan i samsvar med nærmere opplysninger om din helsesituasjon, timeplan og øvrige forhold. Det er en god investering!

 

Ønsker deg masse lykke til! Håper du oppnår dine mål på en sunn og helseforsvarlig måte :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...