Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Deling av filer i Windows XP


Anbefalte innlegg

Hei,

 

på skolen har vi installert Windows XP på noen maskiner (IT klasse). Da jeg skulle dele en katalog på denne, fikk jeg endel problemer..

 

Først delte jeg mappen uten å endre rettighetene til noe spesielt. Når noen da prøvde å komme inn på den, ble de bedt om å oppgi brukernavn og passord. Dette betyr vel at de er nødt til å ha en lokal bruker på maskinen, noe som ikke er ønskelig.

 

Så ga jeg 'alle' og 'gjest' leserettigheter (husker ikke helt hvordan standardinnstillingene så ut, men har hvertfall prøvd å gi forskjellige brukere leserettighet). Dette hjalp ikke.

 

Så aktiverte jeg gjestkontoen, og da fikk man "Påloggingsfeil! ...". Dette betyr vel at maskiner utenfra først forsøker å logge seg på som gjest.

 

Spørsmålet er: Hvordan kan jeg dele filer til "alle" som ønsker å komme inn på dem? Må jeg ha en gjestekonto, og hvordan kan jeg gi denne rettigheter til å hente filer fra nettverket?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du har ikke opplyst hvorvidt dere bruker Windows XP Home eller XP Pro. Der er det en vesentlig forskjell.

 

Jeg går ut i fra at dere kjører maskinene i arbeidsgruppe (Workgroup) og ikke domene. Dersom dere bruker XP Pro, skal man ikke behøve å kjøre nettverksveiviseren først, samt dobbeltbekrefte at man er villig til å ta risikoen med å dele ut mapper.

 

 

Vi tenker oss et scenario der bruker A på PC1 deler ut en mappe. Bruker B på PC2 skal koble seg til. Dersom brukernavn B/passord B på PC2 er helt identisk med brukernavn A/passord A på PC1, vil Windows gjenkjenne dette som samme bruker, og automatisk gi rettighet. Dersom dette ikke er tilfellet, vil det likevel gå dersom bruker B har et brukernavn/passord identisk med en lokal bruker på PC1. Når man kjører arbeidsgruppe (Workgroup) er det nemlig bare lokale brukerkontoer som gjelder. Dersom man kjører domene, holder det at man har en brukerkonto registrert i domenet. Da er det en server (domenekontroller) som håndterer all pålogging/adgangskontroll i domenet.

 

Jeg håper dette var klargjørende. ;)

Lenke til kommentar

Husker ikke helt i farten, men jeg trooor at du enten må tillate anonym tilgang og gjøre slik at anonyme brukere kan få tilgang til shares, eller tillate tilgang gjennom gjestekontoen uten passord. XP sperrer i utgangspunktet for ekstern tilgang gjennom kontoer som ikke har passord.

 

Den enkleste er vel å skru på gjestkontoen slik du har gjort. Deretter: Start regedit og naviger til:

 

HKLM\System\CurrentControlSet\Control\LSA

 

Sett "limitblankpassworduse" til 0.

Lenke til kommentar
Hmm, rart at man må inn å rote i registeret! Jaja, får forsøke videre når jeg kommer meg på skolen (har IT i første økt).

 

Takker for hjelpen :woot:

Bare tull å begynne å hacke i registeret. Opprett en lokal bruker på din maskin som har rettighet til mappen, og få vedkommende som skal koble seg til å benytte dette brukernavnet og passordet ved tilkobling. (Connect as....)

 

Kan litt om dette. Er MCP.

Lenke til kommentar

Hmm, er det virkelig ikke mulig å lage et "åpent" område slik at hvem som helst som forsøker å nå det har tilgang uten å videre spesifisere brukernavn?

 

Vi hadde også et annet problem: når vi forsøkte å logge på maskinen (start, kjør, \\maskin\mappe) sto Gjest (norsk :shrug: ) som brukernavn, og det var ikke mulig å endre dette. Hva er grunnen til det?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...