Gå til innhold

Midtøsten og Storbritannia før 1956


Carlgutt

Anbefalte innlegg

Hei. Har seg slik at jeg har tullet det så bra til at jeg blir nødt til å spør om litt veiledning her for å komme i mål med en historie oppgave. Oppgaven er å drøfte Storbritannias hovedinteresser i Midtøsten før 1956. Dette er jo ganske bredt tema så det er forventet at jeg skal avgrense oppgaven. Jeg har ikke fått mulighet til å sette meg ordentlig inn i stoffet ennå, men med første overglans sliter jeg med å finne interesser, og klare motivasjoner for dem. Jeg vurderer å sette hovedfokuset på første verdenskrig og så videre til opprettelsen av Isreal siden det har vært en stor del av pensum generelt, men bortsett fra balfourerklæringen som bandt dem til stedet, ser jeg ikke helt hvilke interesser de skulle ha for Isreal - var det bare for et fotfeste i midtøsten? Er det muligens et annet område jeg burde velge som tyngdepunktet i oppgaven?

 

Hadde vært kjempe greit om noen kunne satt opp en liste, eller nevne noen av hovedinteressene til britene så jeg vet litt mer hva jeg skal se etter i pensum. Trenger på ingen måte å være et langt og utfyllende svar, bare noen pekere. Jeg får rett og slett ikke tid til å lese gjennom alt slik det er nå. Setter pris på hjelp, tusen takk!

Endret av Carlgutt
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hovedinteressen til britene var selvsagt olje, samt strategisk plassering i forhold til Inda. Balfour er forsåvidt grei, mulighet å sette det opp mot den samme lovnaden de hadde ovenfor araberne i området.

 

To nasjonalismer (arabisk og jødisk) i hodestupskollisjon, og britene i mellom som ikke forstod fullt ut den historiske komponenten.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Litt seint svar kanskje, men noe som er veldig interessant er hvordan britene behandlet Palestina-saken tidlig på 1900-tallet. De lagde tre forskjellige avtaler, med tre forskjellige interessegrupper om hvordan Palestina skulle se ut etter første verdenskrig.

 

- Balfourekrlæingen, med sionistene. Lovnad om å skape "et jødisk hjem" i Palestina-området etter krigen.

- McMahon-Hussein-avatalen, med sharifen av Mekka. Lovnad arabisk selvstyre i enkelte områder av araberverden etter krigen, som kunne bli tolket som også Palestina.

- Sykes-Picot-avtalen. En hemmelig avtale med franskmennene om fordeling av protekoratområder i området etter krigen.

 

Så kan man jo spørre seg om britene historisk sett er skyld i deler eller hele elendigheten som skjer i Israel/Palestina den dag i dag.

Endret av Hargo
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...