Gå til innhold

Hurtigtast for "opp" og "ned" på hjul (ikke dss. PgUp/PgDn)


29989

Anbefalte innlegg

Når jeg leser digitaliserte bøker på Bokhylla.no, opplever jeg at skjermen jeg bruker, ikke er stor nok til å dekke én enkelt side. Jeg må derfor enten scrolle eller, hvis ting fungerte som jeg helst skulle ønske, bruke PgUp/PgDn-tastene. Sistnevnte skulle i utgangspunktet være mest effektivt, men problemet er at den tekniske løsningen hos Nasjonalbiblioteket fungerer slik at man forflytter seg én side ned om man trykker PgDn, ikke én skjermhøyde (PgUp fungerer tilsvarende). Derimot, om jeg endrer innstillingene for pc-mus i kontrollpanel og velger at ned-knappen på pc-hjulet skal føre en én skjermhøyde ned, vil jeg kunne benytte knappene på dette i stedet. Problemet er at jeg stort sett leser digitalisert litteratur på en bærbar pc-skjerm. Nyere bærbare pc-er har ikke egne knapper som ersatter hjulet på en ekstern mus, men i stedet gjerne et "dra-felt" på berøringsplaten som ikke fungerer for meg når jeg kun skal gå ned én eksakt skjermhøyde. Det jeg derfor er ute etter, er en (dvs. to) hurtigtast, som aller helst kan tilordnes "tilbake"- og "frem"-tastene til hhv. venstre og høyre for "pil opp" på f.eks. en ThinkPad T60 eller T61. Hvis ikke det fungerer, skulle det gå greit med noe litt mer tungvint som Ctrl+Shift+Alt+"pil høyre"/"pil venstre".

 

Etter noen beskjedne søk på Google er det mest relevante jeg finner, noen henvisninger til AutoHotKey-scripts, men det virket å være ganske mye å sette seg inn i. Hvis det finnes noen enklere løsning, evt. er noen som vet om en annen måte å omgå problemet på Bokhylla på for en som helst ikke vil bruke ekstern mus, setter jeg pris på svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du har jo mellomromstaten som skal flytte deg en skjermhøyde ned (shift + mellomrom for bakover).

Dette fungerer ikke på bokhylla.no. Derimot har jeg fått bekreftet at det fungerer å bruke hjulet på en ekstern mus på måten beskrevet ovenfor. Eksempel: Prøv å zoome inn denne siden inn til naturlig lesestørrelse på en pc-skjerm (velg "Enkelt side sammenhengende" og "Fullskjerm") - såpass stort at ikke hele siden dekkes i høyden.Trykker man da PgDn, går man én side ned, ikke én skjermhøyde. Trykker man mellomrom, skjer ingenting. Går man derimot til Kontrollpanel->Alle kontrollpanelelementer->Mus->Hjul->Loddrett rulling og haker av for "En skjermhøyde om gangen", vil man med hjulet på en pc-mus kunne gå nedover (eller oppover) på måten jeg ønsker. Det jeg altså vil ha, er en måte å gjøre dette på tastaturet.

 

Dette kan for så vidt være praktisk ikke bare på Bokhylla.no. Jeg har i hvert fall opplevd også andre steder at det ikke skjer noe om man trykker PgUp/PgDn, kanskje fordi det er umulig å markere hvilken del av skjermen man ønsker å bevege seg én skjermhøyde ned eller opp på, mens det derimot fungerer å bruke hjulet på tastaturet, enten å gjøre det samme eller å gå et visst antall linjer opp eller ned. Jeg antar at dette skyldes at denne funksjonen er knyttet til plasseringen av pilen på skjermen, mens PgUp/PgDn er knyttet til hvilket vindu, fane e.l. som er aktivt.

Endret av 29989
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...