Gå til innhold

Dele internettlinje med separate nettverk


Anbefalte innlegg

Hei,

jeg ønsker å dele internettlinje med naboen. Har bredbånd fra Get, enkleste boks uten innebygd ruter/trådløst.

 

Jeg ønsker at naboens nettverk er adskilt fra mitt eget, dvs. at han ikke kan aksessere mitt nettverk og enhetene på det, slik at han kun har tilgang til internett og enhetene på sitt eget nettverk. Det samme gjelder for meg, jeg trenger kun tilgang til internett og enhetene på mitt nettverk.

 

Trenger jeg noen spesielle (trådløse) ruter(e) for å få til dette, og hvordan settes det opp?

 

På forhånd takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har du prøvd å koble til flere maskiner med bare en vanlig switch? Hvilke IP-adresser blir de isåfall tildelt da? Hvis det er et rent "bridge modem" noe som det høres ut som det er, og du får tildelt flere offentlige IP-adresser, så trenger du egentlig bare en ruter til han, og en ruter til deg, som kobles til modemet med en switch. Hver ruter vil da få sin egen offentlige IP-adresse på WAN-siden, og sine egne adskilte private nettverk på LAN-siden.

 

Hvis du har litt kunnskap så kan du nok få dette til med bare 1 ruter også, men jeg synes likevel at 2 rutere er best i slike sammenhenger fordi man da kan tukle med innstillingene i sin egen ruter (f.eks port forwarding, restart av ruter osv) uten å ødelegge for naboen, eller krangle og diskutere hvem som skal ha tilgang.

Lenke til kommentar

Hei,

takk for svar. Kun en offentlig IP-adresse, alt må ordnes utenfor boksen til Get.

Jeg har funnet ut at en ruter med gjestenettsfunksjon vil kunne fungere, men ønsker et alternativ hvis jeg må strekke kabel over til han pga at en ruter ikke gir dekning begge plasser.

Er interessert i litt mer utdypende/konkret info enn at jeg kan få det til med en ruter og at det er best med 2 :)

Lenke til kommentar

Hvis du skaffer en ruter som støtter DD-WRT, så kan du flashe den med det, og lese deg fram og følge instruksjonene her:

 

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/VLAN_Detached_Networks_(Separate_Networks_With_Internet)

 

Edit: Kopier hele linken og lim den inn, ellers virker det ikke!

 

 

Jeg skulle gjerne ha hjulpet deg litt mer detaljert, men jeg har dessverre ingen ekstra ruter liggende og slenge, og jeg har ikke lyst til å tukle med hovedruteren min nå :)

 

Men det du tilslutt vil oppnå hvis du får det til å bli riktig, er at f.eks LAN port 1 blir ditt eget nettverk, mens LAN port 2 blir naboens nettverk. Alt som er koblet til port 1 vil få IPer på 192.168.1.x mens enheter på port 2 får IP-adresser som heter 192.168.2.x. For å fordele det videre er det bare å bruke 2 switcher, eller eventuelt tildele flere av portene på ruteren til et av nettverkene (slik at port 1 + 2 + 3 blir ditt, og port 4 hannes). På WAN-siden vil begge nettverkene dele den samme offentlige IPen.

 

 

Bare legg merke til at selvom det er 2 forskjellige subnets på LAN-siden, så vil ruteren fortsatt rute pakker mellom de 2 nettverkene, det er bare broadcast som ikke blir sendt mellom de.

Det betyr i praksis at hvis dere vet IP-adressene til en enheter på hverandres nett, så vil dere fortsatt kunne koble til, pinge osv, men dere vil ikke finne hverandres enheter hvis dere bruker programmer som "søker etter enheter", eller vise hverandres enheter når dere går innpå "Nettverk" i windows.

 

Hvis det er et problem og dere ønsker å isolere de helt, så er det mulig å blokkere dette i iptables på ruteren, men jeg husker ikke helt hva jeg gjorde for å få det til, og som sagt så har jeg ikke en ruter slengende til å teste det med akkurat nå :\

Endret av Scriptgutten
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...