Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Hvordan fungerer internett, fra "kilde" til bruker? Hvordan kan flere ISPer bruke samme linje? ++


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Sikkert en dårlig forklaring, men jeg lurer på hvordan internett fungerer gjennom telefonlinjene? Hvordan kan f.eks Telenor og Nextgentel bruke den samme linjen og allikevel ha forskjellige abonnementer?

 

Hvis man deler sin egen internettlinje med andre i hjemmet, så blir jo nettet mye tregere, så hvordan er det mulig at 1 linje strekt mellom master ute og delt inn i mange boliger, ikke påvirkes av hvor mange som bruker linjen?

 

Hvor går egentlig linjene? Hvor er "kilden" og hva går linjene gjennom helt fram til du kan koble til modemet? Og hvordan vet eieren av linjene(Hvem er det?) hvem som bruker linjen og ikke, ettersom det finnes forskjellige leverandører? Er det egentlig slik at man bare fysisk kobler på og av en ledning i en eller annen boks ute når man ønsker internett slik som med strøm? En trenger f.eks ikke å betale strømabbonement om man kobler på strømmen selv, og ingen finner ut av det med mindre noen med en oversikt over betalende ser at den er koblet på. Er det slik med internettlinjer også? Hvem har isåfall en slik oversikt og hva forteller den?

 

Grunnen til at jeg spør er ikke fordi jeg vil "stjele" internett, men jeg bare lurer på hvordan det hele fungerer fra start til bruker.

 

Tusen takk for alle bidrag, på forhånd.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hei, Sikkert en dårlig forklaring, men jeg lurer på hvordan internett fungerer gjennom telefonlinjene? Hvordan kan f.eks Telenor og Nextgentel bruke den samme linjen og allikevel ha forskjellige abonnementer? Hvis man deler sin egen internettlinje med andre i hjemmet, så blir jo nettet mye tregere, så hvordan er det mulig at 1 linje strekt mellom master ute og delt inn i mange boliger, ikke påvirkes av hvor mange som bruker linjen?

 

Dette er ikke riktig, hver abonnent har et trådpar helt for seg selv mellom bolig og nærmeste sentral (normalt innenfor 0-3 km).

1 linje strekt mellom master inneholder mange trådpar.

i sentralen er hver abonnent tilkoplet egen inngang (adresse) i utstyret (DSLAM). Det vil ikke fungere å koble seg til andres linjer, kun ødelegge forbindelsen til abonnenten.

Endret av Fjelldal
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...