Gå til innhold

Komtek (ntnu) vs informasjonssikkerhet (HiG)


Anbefalte innlegg

Jeg vurderer å gå linjene komtek på ntnu og fordjupe meg i informasjonssikkerhet eller gå HiG(høgskolen i gjøvik) og gå informasjonssikkerhet. Er det noen som kan fortelle meg hvilke linjer som er "best" med tanke på informasjonssikkerhet (jeg ønsker å ta master )? Jeg har lyst å jobbe innen it-sikkerhet med en ganske god lønn :). kanskje som systemutvikler med spesialisering med sikkerhet, eller kanskje noe med pentesting og lignende sikkerhetsjobber :)

 

trenger dere mer info? bare spørr!

takk

Endret av Hardgamer
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Først og fremst vil jeg si at min anbefalning kanskje er litt subjektiv, ettersom jeg selv studerer ved HiG (informasjonssikkerhet).

 

Utdannelsen (infosec) ved HiG er utrolig ettertraktet, og sterkt verdsatt i sikkerhetsmiljøet i norge. Dette gjelder spesielt på master nivået. Generelle konsulent firmaer som Accenture, Delloite og mange flere besøker skolen og holder presentasjoner / utlyser jobber. Det møter også opp sikkerhets-fokuserte bedrifter og statlige organisasjoner. Mnemonic rekuterer aktivt fra skolen også (en som var her forklarte at de fleste han jobba med hadde infosec utdannelse fra hig i en eller anna form).

 

Høgskolen i Gjøvik har også et stort sammarbeid med Forsvarets Ingenørhøgskole. FIH sender sine elever hit for å ta spesielle emner, og HiG sender lærer til FIH. Sjefen for FIG (Oblt. Roger Johnsen) er også foreleser i et emne ved HiG, "Informasjonskrigføring".

 

Hvis man søker litt rundt, så finner man utrolig mange som har utdannelse (og da spesielt master) fra HiG, innenfor sikkerhetsrelaterte firmaer. Noen kjappe søk på google og f.eks linkedin og man finner folk som jobber med alt fra malwareanalyse, nettverkssikkerhet, computernetwork defense, risikostyring, hendelsesplanleggning, personellsikkerhet, etc. Alt dette på steder som: Forsvaret, NSM, Mnemonic, Accenture, Delliote, Statoil, SeCode, Politiet, og egne firmaer som folk har starta.

 

God lønn får man som regel i denne bransjen, er bare snakk om å gjøre det bra, skille seg ut (personlig og kunnskapsmessig) samt være litt heldig med hva slags jobb man får. De fleste som går master har seg jobb lenge før de er ferdige, det samme gjelder også master, er minoriteten som ikke får seg en jobb etterpå (selv om det ikke nødvendigvis er sikkerhetsrelatert, for det er jo "bare" en bachelor, hvis du skjønner). Hørt om folk som er ferdige med bachelor, starter på 380,000.-, og folk på master som starter i 440,000.- i året, så det er ikke værst ^^

 

Ved HiG ligger også NisLab (Norewgian Information Security Lab) som er (hvis jeg ikke har gått glipp av noe da) så å si norges eneste lab på dette området, i den størrelsen. Det er også utrolig annerkjent internasjonalt, doktorgradsstudenter der kommer fra hele verden, Kina, USA, Tyskland, England, Spania, etc etc, og også Norge. Noen hundre meter unna HiG ligger også Norsis (norsk senter for informasjonssikring, finner mer om det på www.norsis.no). Det er også planlagt å etablere et slags "kompetanse senter" for noe infosec greier som skal være samarbeid mellom forsvaret, kripos, og hig eller noe sånt, men er vist enda et stykke unna.

 

Så det var ihvertfall den delen ^^ Jeg er utrolig fornøyd å gå på HiG, det er et utrolig bra fagmiljø, med utrolig mye undervurdert kompetanse når det kommer til informasjonssikkerhet. Ikke la "høgskole stempelet" skremme deg, og hvis noen bruker det som et eksemple for at HiG er dårligere enn f.eks NTNU på dette området, må du gjerne spørre dem om å vise deg hvor det står skrevet at hvis skolen har status som universitet så er den bedre på et bestemt fagområde, hehe.

 

NTNU er også en bra skole, har mange bekjent som går der. Det er jo mye større enn Gjøvik, for å si det mildt, hehe. Akkurat hvordan fagmiljøet er, og hvor "bra" det er der, aner jeg ikke. Men jeg må selv si at jeg har hørt lite om utdannelsen via både jobb og skole. Men så er det jo slik at det er en kommunikasjons teknologi linje, med fordypning på infosec, mens HiG er "infosec all the way" hehe.

 

Får håpe på at noen fra NTNU og som kanskje har erfaring fra akkurat den fordypningen kan forklare mer om skolen og linja, så kan du finne ut hva du føler er best ^^

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

God lønn får man som regel i denne bransjen, er bare snakk om å gjøre det bra, skille seg ut (personlig og kunnskapsmessig) samt være litt heldig med hva slags jobb man får. De fleste som går master har seg jobb lenge før de er ferdige, det samme gjelder også master, er minoriteten som ikke får seg en jobb etterpå (selv om det ikke nødvendigvis er sikkerhetsrelatert, for det er jo "bare" en bachelor, hvis du skjønner). Hørt om folk som er ferdige med bachelor, starter på 380,000.-, og folk på master som starter i 440,000.- i året, så det er ikke værst ^^

 

Hvor vanskelig er det "å skille seg ut" ? :) (gjelder dette faglig eller praktisk?). og er det "lett" å få jobb med god lønn selv om du ikke har spesielle evner? Dersom du må skille deg fra alle andre for å få jobb vet jeg ikke helt om jeg klarer det for å være helt ærlig x)

 

 

er det vanskelig å komme seg på linjen forresten? takk!

Lenke til kommentar

Jeg kan si litt om NTNU.

 

Institutt for telematikk, ITEM, driver relativt mye med det teknisk/matematisk tunge innen sikkerhet, typisk det som har med virus, inntrenging og nettverk generelt. Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap, IDI, driver litt med programvaresikkerhet og da spesielt sikkerhet under utviklingsprosessen for å hindre at informasjon kommer på avveie.

 

NTNU har Q2S - det eneste Center of Excellence innen IKT i Norge. Her forskes det på blant annet informasjonssikkerhet, og det skal være gode muligheter for å skrive masteroppgave ved senteret - spesielt om man studerer ved ITEM (komtek eller telematikk).

 

NTNU står generelt veldig sterkt innen mange grener, og har sterke bånd til Sintef som holder til i lokaler på universitetet. Uninett ligger et lite steinkast unna.

 

Studier som er relevante:

 

Kommunikasjonsteknologi - det vanligste. 5-årig eller 2-årig master

Telematikk - 2-årig internasjonal master i teknologi, som også er åpen for nordmenn

Datateknikk - 5-årig eller 2-årig master. Mest aktuelt om man vil drive med utvikling, men man kan til en viss grad spesialisere seg innen sikkerhet

Informatikk - 3-årig bachelor + 2-årig master. Kan i stor grad skreddersys på både bachelor og master. Mulighet for å ta flere emner innen sikkerhet, samt skrive masteroppgave innen sikkerhet. Bachelor har stort fokus på utvikling.

 

NTNU deltar også i NordSecMob, som er et studie støttet av EU. Dette er 2-årig master, som tas ved to universiteter.

Det kan også være andre studier som er relevante. Industriell økonomi og teknologiledelse med spesialisering i datateknikk og kommunikasjonsteknologi (populært kalt indøk data), f.eks.

 

Dersom du er interessert i å lese litt om hva studenter har gjort innenfor feltet, så kan du søke på masteroppgaver i DAIM. Det er en del interessante greier der.

Lenke til kommentar

Kult kult! Da har det blitt ganske bra beskrevet hva både HiG og NTNU har å tilby =)

 

NTNU har som regel den "du kan gå inn på sikkerhet etterhvert" metode. Mens HiG har rene informasjonsikkerhets studier fra Bahcelor opp til PhD.

 

Det er ikke slik at man må studere en linje som heter "informasjonssikkerhet" for å kunne jobbe med informasjonssikkerhet, langt i fra. NTNU har mange relavante sudier, HiG har et atraktivt studie. Det som egentlig skiller valget, er hva du selv føler passer for deg. Det jeg hadde anbefalt er å se på studieplanen (altså, hva de forskjellige studiene inneholder av fag, emner, etc), så bestemme deg deretter.

 

Om du vil studere på NTNU eller HiG. Trondheim eller Gjøvik. En kul student tid vil du nok få, og fagmiljøet er mer attraktivt enn noensinne =)

Lenke til kommentar

Jeg sier meg enig i det Valkyrex skriver, og kan legge til at NTNU er spesielt kjent for sine siv.ing.-linjer. Komtek vil gi et solid grunnlag innenfor ingeniørfag, som sannsynligvis vil være mer matematisk tung enn informasjonssikkerhet ved HiG.

 

De fleste høgskoler blir sett litt ned på av studenter ved NTNU, men akkurat når det gjelder sikkerhet så skal man nok være litt forsiktig med å dømme HiG. Jeg har snakket med folk som jobber innenfor sikkerhet, og de har respekt for både NTNU og HiG i denne sammenheng.

 

Uansett får du nok jobb. "Alle" sier at jobbmulighetene er veldig gode om man har en master innen IKT fra NTNU, og jeg tror nok at man ikke skal overvurdere spesialiseringen under studiene. Inntrykket jeg har fått under diverse jobbintervjuer er at man ikke får så mye bruk for det man lærte under studiene, men en master viser at man i det minste har lært å lære. I et fagfelt som hele tiden er i endring, så er det ekstremt viktig.

Lenke til kommentar

Det er vanskelig å si, og vil nok avhenge av hvilke emner du velger, men jeg vil tro at de første årene i hvert fall vil ha langt mer krevende matematikk om du starter på komtek. Nivået blant studentene vil nok også være en del høyere, siden alle kvalifiserte søkere pleier å komme inn på HiG og da vil det typisk bli en del folk som bare starter på noe for å prøve det. Komtek ved NTNU har høyere poenggrenser, men blant de laveste av siv.ing.-studiene og brukes derfor som springbrett til andre studier ved NTNU. De første to årene er det mange emner som er felles med mange andre studier som har høye poenggrenser, og det er flinke studenter som presser opp snittet. NTNU trekker jo mange av de med best karakterer fra videregående. Derfor kan det være vanskelig å hevde seg.

 

På masternivå tipper jeg at nivået jevner seg litt mer ut.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

NTNU er langt mer attraktivt inn HiG. Arbeidsgivere vil være mer hypp på deg hvis du er fra NTNU. Just saying.

 

Ja, NTNU er en fin skole med utrolig mange skapre hoder, innovasjon, og et godt rykte, men din påstand er kun et resultat av rykter og "hype". HiG har på en måte blitt norske senteret for informasjonssikkerhet (ref mye av det i mitt første innlegg hvor NISLab ol nevnes). Bachelor, Master og PhD muligheter innen informasjonssikkerhet. Mens ved andre skoler velges informasjonssikkerhet som ekstraemner eller valgemner. Ta en titt på emnene til master infosec ved HiG kontra Komtek NTNU (http://hig.no/studie...rity#emnetabell og http://www.komtek.nt...ppbygning/nt/is).

 

Jeg sier ikke at NTNU er en dårlig skole, eller at vi er bedre, et slik påstand hadde bare vært tåpelig. Det jeg prøver å få frem, er at det finnes for lite kunnskap om hva som faktisk foregår ved HiG, og hvor bra ansett det er innenfor miljøet, både nasjonalt og internasjonalt.

 

Men igjen, om man er en dårlig elev, så har det jo lite å si hvilken skole man kommer fra. NTNU er et universitet, HiG er høgskole. Men det gjør ikke den ene bedre enn den andre.

Endret av Valkyrex
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...