Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Fraskilling av tomt i strandsonen (utmark) for hyttebygging


kozel

Anbefalte innlegg

Hei

 

Har fått tilbud om en praktisk talt gratis hyttetomt (i Nordland). Tomten må skilles fra et større utmarksområde som eies av en slektning.

 

Har fått beskjed om at en tomt på et par mål er greit, jeg må bare velge sted og ordne alt papirarbeidet og det praktiske. Er helt i startfasen av denne prosessen og prøver å få oversikt over hvordan jeg skal gå frem på best mulig måte. Prøver å skissere opp en "handlingsplan" for dette prosjektet.

 

Fikk nylig tomtetilbudet. Bygging av hytte er en relativt stor investering som må planlegges, derfor er det ikke aktuelt med hyttebygging i umiddelbar fremtid, men realistisk innen 5-7 år. Ønsker naturligvis uansett ikke å utsette prosessen med overtakelse av tomten til den tid.

 

1. Området jeg har "sett meg ut" ligger ved strandsonen, det er etter hva jeg observerer en nokså liberal politikk på bygging i strandsonen i området - men vil ha en garanti for at man faktisk kan bygge en hytte der om 5-7 år.

 

Hva er beste fremgangsmåten her? Sette opp et lite skur som kan stå der til den endelige hytten kommer på plass?

 

2.Har vært i kontakt med kommunen, men opplevde de som ikke overveldende hjelpsomme med rettleding og hint til hvor og hva man kan få byggetillatelse til. Beskjeden jeg fikk var at jeg måtte levere en komplett søknad og se hva vedtaket ble - og at dette i så fall måtte inn i kommuneplanen. Er også avhengig av båtplass siden dette er et veiløst område.

 

Dette kan slik jeg forstår det bli en svært tid -og ressurskrevende prosess dersom jeg først søker om et bygg for nær sjøen, får avslag og i teorien kan ende opp med å søke på nytt og nytt gjennom flere kommuneplaner. Tips til fremgangsmåten her (og tips om ressurser rundt dette temaet) setter jeg STOR pris på!

 

 

Må man søke kommunen med ferdige byggeplaner for hvert enkelt tomtealternativ (har noen alternativ innen et avgrenset område på 4-5 mål)

 

3.Er det i dette tilfellet mest praktisk at nåværende grunneier formelt sett søker kommunen om byggetillatelse for deretter å fraskille og tinglyse tomten?

 

 

4.Om det er andre momenter jeg ikke har tenkt på her men som jeg BØR vite om, setter jeg umåtelig stor pris på tips fra folk som har erfaring med dette/er kjent med praksisen på dette området.

 

TAKK FOR SVAR!

Endret av kozel
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Rådene du spør om koster normalt ca. 500 kr/t. + MVA, i sentrale strøk! Men jeg kan komme med noen kommentarer, selv om jeg ikke har lokalkunskap om din landsdel og kommune. Jeg kommer ikke til å utdype så mye, det vil ta for mye tid.

 

I slike saker, er det viktig at tiltakshavere (du) er presise. Eks. om hytta er påtenkt i strandsoenen, eller utenfor! Båtplass må likevel bli i strandsonen, men det går ann å bygge uten båtplass! Strandsonen har i mange år, vært ganske "fredet" område, selv om kommunene har praktisert dette noe forskjellig. Nå er det fra sentralt hold åpnet for lempninger, utenfor pressområder og spessielle værneområder. Så muligheten for en positiv søknad, er tilstede. Vil likevel bemerke, at dette vil ta tid og resurser, hvis du ikke overlater dette til proffe firmaer. Eks, arkitekter, ingeniører, hytteprodusent, o.l., som arbeider med dette til daglig.

 

1) Du får ingen garranti fra kommunen, om at du kan bygge om 5 - 7 år. En godkjent Søknad om Tiltak, varer i 3 år. Du kan søke om forlengelse av den tilatelsen, da normalt med en fremdriftsplan, men etter 3 år kan det ha blitt endringer i lovverk, eller kommunal praksis og du kan da få avslag. Så, ingen garanti! Og om du søker på en liten hytte og får det innvilget, er det ikke sikkert du får innvilget en utvidelse senere. Et "skur" har en annen funksjon og da må det senere søkes, om en Endring av Tiltak. Og resultatet her er også usikkert.

 

2) Kommunene kan ikke drive søknadsarbeid, for potensielle hus- og hyttebyggere. Så rådene de kommer med, blir ofte gennerelle og kun veiledende. Mer bindende blir det, hvis du (helst) søker om en Forhånskonferanse. Men skal du få noe eksakt å forholde deg til i ettertid, bør også søknaden være tilnærmet ferdig, min. tegninger og forslag til Situasjonsplan. Hvis ikke, blir det skriftelige referatet ganske "svevende" og lite verdt.

 

Hvis ikke kommunen har "åpnet" for bygging i Strandsonen, må dette vedtaes først. Og det kan gjøres i Reguleringsplan, Kommuneplan, o.l., eller utarbeide en egen Reguleringsplan for et område. Og av det du skriver, så må kommuneplanen endres og vedtas i Kommunestyret. Men ingen må ta hensyn til dette, før du har en godkjent byggesøknad! Det er forskjell på byggesøknad og søknad om regulerings endringer/endring av kommuneplan. Men kommunen kan på eget initativ, endre nødvendige planer/bestemmelser.

 

Det er ikke sikkert du får brygge/båtplass, selv om dette er et "veiløst" område. Her finnes andre alternativ og folk får likevel bygget hytter selv om det ikke er vei, eller fast båt plass. Mange som må gå et stykke, til hyttene sine. Og materialene er fraktet inn på forskjellig måte.

 

Når "du" leverer inne en "proff" søknad, vil dette behandles av "Teknisk etat" (navn kan varriere) og hvis de godkjenner søknaden, har du også gode muligheter for å få godkjent resten av saksgangen, med omregulering og Vedtak i kommunestyret, hvis du følger kravene, som ofte er en betingelse for godkjenning. Dette kan gjøres trinnvis, med først "byggesøknad" og så søknad om Endring av Kommuneplan, eller samlet. Får du avslag på en "proff" søknad, kan du anke til Fylkesmannen. En "ikke proff" søknad, er det tull å anke på. Søknaden må/bør være formelt riktig, med alle nødvendige vedlegg. Få privatpersoner klarer dette selv, så det er normalt en jobb for proffe firmaer.

 

Søknaden må være komplett, med tegninger, Situasjonsplan (hvor huset er inntegnet, i terrenget) og med alle nødvedige vedlegg. Er du usikker på resultatet, kan det søkes om en Rammetillatelse først. Da sliper du en del vedlegg, som bl.a. Søknad om ansvarsrett, for div firmaer, o.l.

 

3) Hvis ikke grunneier skal oppføre bygget, er det tull at han søker byggetillatelse. Han kan søke om fradeling først, men det har ikke mye hensikt her. Bedre at dette blir et vedlegg, i din søknad. Men da du har flere alternativer, ville jeg eventuelt skissert hytteplassering (på en kopi av Situasjonskartet), de alternativene du tenker på og pressentert dem for "Teknisk etat" og hørt med dem, hva som ville bli enklet å få godkjent. Situasjonskartet koster en del penger og har begrenset varighet.

 

Ønsker du tips fra ditt område, bør du oppgi din kommune, da praktisering av lover/forskrifter kan være noe forskjellig. Selv bor jeg sentralt på Østlandet.

 

Edit: Har korrigert noe slurv. :)

Endret av geco5
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hei

 

Takk for nyttig innspill. Forsøker som sagt i første omgang å få en oversikt over prosessen, må ty til profesjonelle aktører etterhvert.

 

Innlegget ditt var mer utfyllende enn jeg hadde forventet meg, mange takk for at du tok deg til til å skrive det!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...