Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Feil på vitnemålet, men _svært_ positivt for meg


Anbefalte innlegg

Siste året på vgs. Har ikke fått vitnemålet enda, men har fått karakterer i alle fag på skolens nettsider, der standpunktkarakterene alltid har endt opp på slutten av året.

 

Før har denne/disse nettsidene alltid vært riktig, men nå er jeg stygt redd for at jeg har fått feil karakter i et fag. I dette faget fikk jeg beskjed om at jeg kunne vente meg en treer, kanskje en firer om jeg forbedret meg. Noe jeg er rimelig sikker på at jeg ikke gjorde. Som nedskreven standpunktkarakter til dags dato i dette faget har jeg fått 6. Kanskje følte læreren at jeg fortjente dette, eller kanskje han har gjort en (6 er jo skummelt nær 3 @ numpad) feil, men f... jeg er lykkelig.

 

Burde jeg spørre om dette? Redd for at et uskyldig og etisk riktig spørsmål vil ødelegge snittkarakteren min, noe som avgjøre om jeg kommer inn på førsteønsket til høsten eller ikke.

 

Er det noen som har hørt om feil som dette før? Eller kan jeg forvente en annen karakter når jeg mottar vitnemålet senere denne måneden?

 

Thank you, god.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I den forstand er det vel absolutt noe å ta høytidelig? :)

 

Tenkte på selve læren ... Du sier selv at du fortjener en treer, kanskje en firer, men du fikk likevel seks, så med tanke å faktisk lære stoffet og være forberedt for fremtidige studier og til slutt jobb narrer du deg selv, ikke sant, men siden videregående pensum er tafatte greie (etter min mening ihvertfall), så har det ikke så mye å si likevel. Hadde pensumet vært noe viktig i seg selv, hadde ikke jeg turt å stå frem med en sekser i et fag når ikke har den kompetansen. Noe i den dur. :)

Lenke til kommentar

Dette har du selvfølgelig rett i. At jeg reagerer med vantro og takker en gud jeg ikke tror på når det dukker om en sekser, sier vel sitt om mitt forhold til skolen. Delvis latskap, delvis store mangler i videregående skole, og på hvilken måte karakterer settes og hvor mye karakterer i diverse fag uten noen relevans til framtidig jobb eller studie skal avgjøre om en kommer inn på universitet eller ikke. For eksempel kjenner jeg flere med toppkarakterer i nesten alle fag, som mangler helt basiske allmennkunnskaper, og ikke evner å fungere sosialt. Dessverre ingenting å gjøre med dette.

Lenke til kommentar

Hvor relevant pensum er for videre utdanning / jobb er vel egentlig ikke interessant. Det må en ta igjenn senere uansett om man får bruk for manglende kompetanse.

 

Om folk med toppkarakterer ikke fungerer sosialt, mangler basis almenn kunskaper osv osv er totalt uinteressant. Når en har en målestokk der en bruker v.g.s karakterer for å bedømme hvem som skal komme inn på høyere utdanning, da må en forholde seg til det. Jeg kjenner mange med toppkarakterer fra v.g.s som klarer seg utmerket sosialt. Jeg er enig i at opptaket til høyere utdanning sikkert kan forbedres, siden veldig få fag fra v.g.s er direkte relevante for utdannelse/jobb, men igjenn, karakterer fra v.g.s er målestokken vi har per dags dato og da vil folk med ambisjoner for å komme inn på studieplasser med høye krav forholde seg til det. Da syntes jeg det blir feil om de som jobber knallhardt for å oppnå drømmen sin blir forbigått fordi noen lærere slurver og at noen rettferdigjør en mulig feil med at "de som får bare toppkarakterer fungerer jo sikkert ikke så bra sosialt".

 

Kansje skulle du få 6ere eller kansje skulle du få 3er eller 4er, ikke vet jeg.

Det som er spørsmålet er vel om du syntes det er moralsk riktig å stjele en annen sin studieplass (gitt at du skulle hatt 3er eller 4er) i det hypotetiske tilfellet der denne 6eren vipper deg forbi en annen kandidat som egentlig fortjener studieplassen mer enn deg.

 

Jeg skal ikke dømme verken den ene eller det andre veien, har kun utdybt det jeg mener om saken i prinsippet. Hva en gjør i praksis kan jeg ikke svare på da jeg ikke har vært i samme situasjon selv. Det er jo et relativt lite problem i det store og det hele vil jeg tro og at det er langt større urettferdigheter i karakterfordelingene fra skole til skole, og ellers i livet.

Endret av Ceburger
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Tror det kan være lurt å si fra. Jeg ville gjort det ene og alene fordi det finnes en mulighet for at andre har fått samme feil, og dersom noen av de varsler så kan du få spørsmål om hvorfor du ikke sa fra. Riktignok vil jeg ikke si at det er ditt ansvar at karakterene er korrekte, men hvor mye faller snittet ditt om én karakter settes ned fra 6 til 4?

 

Ved å sørge for å heve ditt snitt, som jo er hva du gjør ved å ikke si fra, så tar du plassen fra noen som har jobbet hardt for sine karakterer (eller mindre hardt, det vet vi jo ikke). Som du selv sier har du ikke jobbet deg halvt ihjel med skolearbeid, hvorfor skal du ha en fordel andre ikke får?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det moralske er nok å si i fra,

Det fornuftige er likevel å ikke si i fra, det hadde ihvertfal ikke jeg gjort.

 

Kanskje tar du studeieplassen til noen andre, men kanskje eneste grunnen til at han fikk høyere karakter er at han jukser på prøver, eller at han har et bedre forhold til læreren.

Lenke til kommentar

Ser heller ikke grunnen - som andre nevner ovenfor - til å si i fra. Dette blir helt på samme måte som å få en ufortjent karakter. For øvrig er det hvertfall hos våre læreres It's Learning-profil at karakterene settes ved hjelp av et nedtrekksmekanisme, og at de ikke skriver inn tallet direkte. Om det er slik hos dere også, er det vel naturlig å anta at du i de siste timene kan ha utmerka deg særdeles positivt, men slik jeg leser førsteinnlegget er dette - ganske - lite sannsynlig.

Lenke til kommentar

Kanskje tar du studeieplassen til noen andre, men kanskje eneste grunnen til at han fikk høyere karakter er at han jukser på prøver, eller at han har et bedre forhold til læreren.

Du har tydeligvis ikke hørt om å ta opp fag som privatist.

Jo. jeg kjenner til fenomenet, men hvorfor kommenterer du dette, og hva får deg til å tro at jeg ikke vet hva dette er?
Lenke til kommentar

Si i fra. Får deg til å føle deg bedre. Du slipper å gå og tenke på dette. Det ville i alle fall jeg gjort i ditt tilfelle. Og noen vil sikkert få vite det også.

 

"Hva slags karakterer fikk du?" *Kikke* "Fikk du seks der?!?! det er jo galskap. Hei, se her! Gnubert fikk seks i hydrofoksologikunnskap! Og det er jo tull!"

 

Jepp.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kanskje tar du studeieplassen til noen andre, men kanskje eneste grunnen til at han fikk høyere karakter er at han jukser på prøver, eller at han har et bedre forhold til læreren.

Du har tydeligvis ikke hørt om å ta opp fag som privatist.

Jo. jeg kjenner til fenomenet, men hvorfor kommenterer du dette, og hva får deg til å tro at jeg ikke vet hva dette er?

Sensor vet ikke hvem du er.

Lenke til kommentar

Vet dere om det kommer fravær fra hele grunnskolen(ungdomskolen) på vitnemålet, eller bare fra 10ende?

Isåfall har jeg skulket tre dager i 9ende(der jeg ikke hadde øvd t prøve), og foreldrene mine er kristne og tolererer ikke dette i det hele tatt, hva ska æ gjør når dem finner ut av det? kjem sikkert til å få husarrest hele sommerferien.

Lenke til kommentar

Takk for moralske og umoralske svar! Har til nå ikke gjort noe med saken, så flertallet her fikk bestemme.

 

@ Mattman16

Nei, fravær fra ungdomsskole (og karakter fra ungdomsskole etter at du er inne på vgs) har null og si på vitnemålet du får etter endt vgs. Vitnemålet du får i 10. klasse vet jeg ikke med, men ettersom dette ikke brukes at all i livet har foreldrene dine lite grunn til å reagere.

 

Og 3 dager... Hva hadde jeg vel ikke gjort for bare usle 3 dager på vitnemålet...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...