Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Eksamen: Politikk og menneskerettigheter VÅR 2012


Anbefalte innlegg

Kan noen finne ut hvordan valget i 2013 vill ende? hvem vil gå i regjering sammen osv.

 

Kan jo veta kva som eksakt kjem til å skje men her ein ein meiningsmåling om korleis det ligg ann no.

http://www.aardal.info/gallup.pdf

Kan likevel ikkje stole blindt på ein meiningsmåling ettersom målingane ikkje er heilt representativt. litt kjeldekritikk burde vera med.

Hva sier egentlig denne gallupen?
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dersom et parti får oppslutning under 4 %, fører dette til at de ikke får utjevningsmandater eller til at de ikke blir representert på Stortinget i det hele tatt?

Dei mistar utjamningsmandata. Nettopp dette gjordest med Venstre, som no har to representantar på tinget.

 

Lars Sponheim var for øvrig ein av dei som mista setet sitt, og han gjekk difor av som partileiar.

Lenke til kommentar

Fant en gammel sensorveiledning som kanskje dere kunne få bruk for. Direkte svar til studenter så dere får bare overse snakk om pensumlitteratur og hva det forventes at "vi" skal kunne :p Litt lang så jeg satt den i spoiler. Det er snakk om sammenligning mellom skandinaviske land, så dere får bare se hva som er relevant.

 

3. Hva menes med sentrumspartier eller mellompartier. Pek kort på hvilken type regjeringssamarbeid mellompartiene har iinngått i etter 1945 i de tre skandinaviske landene.

 

 

 

Sentrumspartiene/mellompartiene har sitt navn etter plassering på den økonomiske høyre-venstre skalaen. (I Norge tenker en i første rekke på Venstre, KrF og Senterpartiet; i Sverige i først rekke på Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokratiska samhällspartiet; i Danmark (blant de nåværende partiene)i første rekke Radikale Venstre og Kristeligdemokratene og også Liberal Allianse (knapt omtalt i pensum)). Som partier i sentrum skulle en forvente at de kan samarbeide både til venstre og til høyre.

 

Det er ikke forventet at en skal ha full oversikt over regjeringsdannelser, men at en er i stand til å slå ned på noen hovedtrekk som kan belyse samarbeidets retning.

I Norge er det bare et eksempel på at et sentrumsparti har vært i regjeringsposisjon med partier på venstrefløyen, nemlig SP fra 2005 og da sammen med Arbeiderpartiet og SV. I Sverige har Bondeförbundet/Centerpartiet på 1950-tallet vært i regjering med sosialdemokratene men aldri senere. I Danmark har Radikale Venstre en lang tradisjon med å være i regjering med Sosialdemokratene. Bortsett fra Danmark har utvilsomt det vanligste vært å samarbeide til høyre og ikke til venstre.

 

Et eget sentrumsalternativ – en sentrumsregjering – har vi opplevde to ganger i Norge, Korvald-regjeringen 1972-73 og Bondevik 1 – regjeringen (1997-2000). Bakgrunnen var begge ganger spesiell, et kabinettspørsmål i forbindelse med folkeavstemningen i 1972 (Bratteli-regjeringen) og et kabinettspørsmål i forbindelse med et valgresultat (Jagland-regjeringen 36,9 prosent). I Danmark er det derimot ingen eksempler på en sentrumsregjering, I Sverige er det en kort periode en sentrumsregjering. Moderata Samlingspartiet brøt ut av Fälldin-regjeringen som følge av uenighet om skattespørsmålet og det ble en regjering av Folkpartiet og Centerpartiet (1981-82). Dessuten var det en kort periode en regjering utelukkende bestående av Folkpartiet, Ullsten-regjeringen (1978-79). Men at slike detaljer som dette fra Sverige er kjent, kan ikke forventes.

 

Poenget er at en slår ned på at i Norge og i Sverige samarbeider sentrumspartiene i første rekke til høyre i koalisjonsregjeringer som enten er mindretalls- eller flertallsregjeringer. I Danmark har samarbeidets retning gått både til venstre og høyre. Det kunne også nevnes at sentrumspartiene, særlig i Norge, har vært i klar tilbakegang. Dessuten har det i Danmark siden 2001 vært en regjering som har flertall i Folketinget uten noe støtte fra sentrumspartiene, som dermed er kommet i en avmektig posisjon.

 

Lenke til kommentar

Dette gikk jo kjempe bra :D

Godt å høre! :D

 

Hvordan gikk det med dere andre?

 

Det var en typisk oppgave som ser enkel på papiret men som egentlig er utrolig omfattende uten at de fleste er klar over det. Jeg pleier alltid å skrive 12 sider på POM prøver men skrev i dag 9 sider. Jeg ligger selv mellom 5/6 i faget og syntes at denne prøven var veldig tung. Med andre ord så håper jeg at jeg består men i realiteten så kan jeg få alt fra en 6er til stryk - eller det føles slik.

Lenke til kommentar

Jeg er temmelig nervøs for hvordan denne gikk. Når jeg leser gjennom besvarelsen i ettertid, ser jeg at jeg i for stor grad har behandlet de tre sentrumspartiene som én enhet. Jeg gikk naturligvis gjennom forskjeller i politikk, ideologi og velgergrupper, men i gjennomgangen av mulig makt etter valget i 2013, har jeg skilt dem for lite fra hverandre. I tillegg er språket dårlig, men dette kan delvis forklares med den knappe tiden fem timer tross alt er!

 

Jeg skrev 3 sider.....FML

 

Ikke ta sorgene på forskudd.. Ikke tenk på noe som helst før du får vite karakteren.

 

Kvalitet er viktigere enn kvantitet.

 

Kvalitet er viktigere enn kvantitet, ja, men disse begrepene er ikke motsetninger. Min tese er at en besvarelse på tre sider i politikk og menneskerettigheter, og især på en så omfattende oppgave, ikke er grundig nok til å redde en "god" (selvsagt et relativt mål) karakter.

Lenke til kommentar

Kvalitet er viktigere enn kvantitet, ja, men disse begrepene er ikke motsetninger. Min tese er at en besvarelse på tre sider i politikk og menneskerettigheter, og især på en så omfattende oppgave, ikke er grundig nok til å redde en "god" (selvsagt et relativt mål) karakter.

 

Jeg er enig i det når det gjelder politikk og menneskerettigheter. Selv så skriver jeg 12 sider i gjennomsnitt da det er enormt mye man kan dra inn i en slik oppgave. Men det er faktisk besvarelser på 3 sider så har fått sekser fra tidligere eksamener men da er det av et ekstremt høyt nivå og veldig konkret - også enkelttilfeller.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...