Gå til innhold

Forklare aksjer for totalt uviten person


Maria1990

Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg er heeeelt 200 prosent blank når det gjelder peiling på aksjer ol.

 

Har noe lyst til å forklare meg; hvor mye må jeg inn med; kan jeg holde på med aksjer selv om jeg er an alminnelig student uten noen særlig verdier; eller må en ha utdannelse inne feltet osv?

Hvor mye penger må man ut med?

Når tjener man på å ha aksjer?

 

Evt kan dere tipse om noen sider som foklarer dette enkelt?

 

Takker på forhånd for alle svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Anbefaler deg å plukke opp et par bøker om emnet hvis du vil finne ut mer om det. Er vanskelig å få en fullgod innføring i aksjer i et svar i en forumtråd. Når det er sagt så kan jeg prøve å svare veldig kort ut ifra min forutsetning:

 

Først og fremst, hvis du er 200 prosent blank på aksjer og gjerne ikke har særlig med verdier, hva er motivasjonen din for å holde på med aksjer?

 

Hvor mye du må inn med kan være litt vanskelig å svare på. Det du må ta i betraktning er jo hvordan økonomien din ellers ser ut, men også kostnadene som aksjehandel fører med seg. Det kan være lurt å begynne litt i det små til du er trygg på hva du driver med. Hvis du skal drive relativt aktivt å handle med enkeltaksjer bør du ha minst 40-50 000 kr, helst mer. Jeg begynte selv med skarve 15 000 kr og fant fort ut at kurtasjen (utgiften for aksjehandel) spiste opp gevinsten min.

 

Du trenger ingen utdannelse innen feltet, men det er absolutt en del du bør sette deg inn i, f. eks regnskap og verdivurdering og eventuelt teknisk analyse.

 

Når man tjener på å ha aksjer? Ikke helt sikker på hva du spør etter her, men du tjener jo på å eie aksjer i et selskap når kursen eller verdien på selskapet går opp. Verdien på et selskap går opp når inntektene eller forventningene til inntektene går opp (derav det å lære seg å lese regnskap).

 

Siden du er helt helt fersk, kan det være et godt sted å starte å lese Oslo Børs sin "Aksjer for alle". Den kan du laste ned gratis på lenken nedenfor (PDF):

 

http://www.oslobors.no/obnewsletter/download/4fb499a1cc58b2aefc4424c3c0b1dfd8/file/file/Aksjer%20for%20alle%202011.pdf

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hei Maria.

 

Aksjer forklart enkelt:

 

 

Verdien av aksjer styres av etterspørsel, hvor mye folk er villig til å betale for å eie en bestemt aksje. Hvis mange vil kjøpe aksjer i et selskap, la oss si Apple, vil den stige i verdi. Gjør slskapet Apple det bra, vil det komme mer penger i det, og flere vil ha interesse i å kjøpe betale for en aksje i selskapet.

 

Derimot hvis Apple gjør det dårlig, vil kursen synke. Hvis da folk vil selge i stor skala vil kursen stupe (og ingen vil kjøpe en aksje som stuper).

 

Skal du inn i et aksjemarked er du nødt til å stole på hva andre sier er bra aksjer. Det krever mye kunnskap for å sette deg inn i aksjer, folk har sin ekspertise innen spesielle felt (olje, teknologi, gull) som de setter inn penger på. Skal du tjene gode penger må du klare å se forutse hva som vil skje i fremtiden - kjøpe rett før kursen stiger, og selge rett før kursen synker. Dette er svært risikofylt og ikke minst vanskelig å gjøre med stor presisjon.

Skal du høre på hva store aktører sier du bør sette penger inn i, er det faktisk sannsynlig at aksjen vil gå opp, hvis de foreslår det for mange. Dette er fordi det vil øke etterspørselen. Får store aktører med svært mange på en type aksjer, og aksjekursen stiger mye, vil aksjekursen ikke være i samsvar med selskapets virkelige verdi. Da vil, på et eller annet tidspunkt, kursen stupe og folk mister pengene sine, jobber, osv. (litt dramatisk, men det var det som skjedde ved blant annet børskrakket i 1929, der det var gunstig å ta opp lån for å kjøpe aksjer, og til slutt var det ingen samsvar mellom selskapenes faktiske verdi og aksjekursen, så brøt alt sammen)

 

Det som er, er at store aktører har mye makt i aksjer, og det hele er et spill for å være et steg foran. Det er umulig å forutse om du ikke innehar mye kunnskap - og det er vanskelig å vite hvilke råd som er genuine og ikke.

 

Når det er sagt, hvis du har mye penger og skal få med deg en megler på laget, er det lurt å huske på at megleren spiller med dine penger, og har på den måten ikke like mye å tape. Worst case scenario for en megler er å miste navn og rykte. En megler vil spille med dine penger, og tjene hvis du tjener. Samtidig vil han ikke bli med helt i bunn om det skulle skje - og de vil gjerne tillate seg å prøve seg på mer risikable aksjer for å få tak i de store premiene og få et godt rykte.

 

Husk også på at folk som driver med aksjer gjerne vil at flere skal gjøre det. Dette er fordi at det vil bli mer penger i omløp, og de store haiene som har vært med i aksjegamet i mange år vil tjene mer.

Hvis du ikke har god peiling er det sannsynlig at du blir spist opp og spyttet ut på den andre enden.

 

Likevel er det ikke noe å legge skjul på at du kan tjene betydelig mer penger på aksjer enn å ha pengene i banken, og i mange tilfeller er aksjer relativt trygt, men du bør vite hva du begir deg utpå.

 

Så har vi selvsagt den gamle regla om å spre risikoen. :)

Endret av superninja
  • Liker 5
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

 

 

 

Takk til dere alle for svar! Hyggelig!

 

 

@ Superninja; du er rå ass.

Tusen takk for et veldig bra og forklarende svar.

Forstod forresten aldri det med børskrakket da jeg gikk på skolen, men jeg tror jeg fikk en litt bedre forståelse etter din redegjørelse! Tusen hjertlig!

 

Grunnen til at jeg ville se litt på aksjer er at noen har sagt til meg at jeg burde kjøpe aksjer for sparepengene mine. Har i følge meg selv ikke noen særlig verdier, men etter det andre har sagt til meg er det nok betydelig mer enn det folk vanligvis har på min alder...

 

Men jeg har virkelig ikke råd til å miste penegene mine heller, så kanskje jeg burde holde meg unna, pga den faren for å bli spist og spyttet ut som du nevner :p

 

 

Takk igjen ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...