Gå til innhold

Tildelt førstegangstjeneste - kanskje tjenesteudyktig?


Skinkestek

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Har fått innkalling til førstegangstjeneste etter å ha vært inne til sesjon 2. Gikk igjennom alle testene på sesjonssenteret, og alt utenom legesjekken var feilfritt.

 

På legesjekken var alt utenom hørselen karakter 9 av 9. Fikk vite at jeg hadde redusert hørsel på det ene øret, og det ble målt til karakteren 6 av 9. Usikker på om dette var samlet for begge ørene, eller om det kun gjaldt for det med redusert hørsel. Tror jeg egentlig hadde dårligere hørsel på øret enn karakter 6: pipene kom med jevnt mellomrom, og trykket da innimellom en ekstra gang etter siste biip fordi det var en slags rytme i det.

 

Etter hørselstesten var legen veldig seriøs under praten. Hun henviste meg til fastlege/ørespesialist, og lurte på om det var noen spesielle tjenester jeg hadde sett for meg - det virket da som om det var en del tjenester jeg ikke kunne utføre pga. dårlig hørsel. Sa at jeg ikke hadde noen spesielle ønsker, og det var det.

 

På slutten av dagen var det samtale med offiser. Ga dem litt kontaktinformasjon, ble fortalt resultatene på de teoretiske testene, fortalte om hobbier og så spurte de om jeg ønsket noen spesiell tjeneste. Sa at jeg syntes "grønn tjeneste" hørtes mest spennende ut, og nevnte sambandsbataljonen - samme minutt var en inkalling printet ut, og jeg fikk vite at jeg skal få informasjonsbrev senest to måneder før oppmøte. Hele samtalen varte vel 3-5 minutter.

 

Det var rart at offiseren ikke nevnte hørselen i det hele tatt, ettersom legen var så seriøs angående den. Før sesjonen leste jeg på et forum at Forsvaret ikke ville ha førstegangssoldater med dårlig hørsel på grunn av at hørselen kunne forverres av smell og støy, og de (førstegangssoldatene) kunne da søke erstatningskrav ved eventuelle ulykker.

 

Har tenkt å sjekke hørselen hos fastlege/ørespesialist ettersom jeg aldri har merket noe til at jeg har redusert hørsel. Spurte ikke offisererne om hørselen under samtalen, fordi jeg er usikker på hva det vil si å bli stemplet som "tjenesteudyktig". Vet ikke om de mente at karakter 6 var godt nok, om de trodde 6-tallet var et 9-tall eller om de kanskje overså den totalt.

 

Har tre spørsmål:

1. Hva er karaktergrensen på hørselstesten for å bli tjenesteudyktig?

2. Har dette stempelet noe å si for framtidige arbeidsgivere, universiteter, høyskoler etc. etc? Har ingen planer om å få meg jobb innen Forsvaret senere, og hadde heller ikke noen spesiell plan angående verneplikten - tok det i grunn bare som det kom.

3. Hvis jeg har en legesjekk og finner ut at det er noe som kan opereres - kan jeg bli erklært tjenesteudyktig, for så å operere øret, eller er jeg pliktet til å operere og møte opp til førstegangstjeneste?

 

Takk på forhånd!

Endret av Skinkestek
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hørselsproblemer er noe herk. Spesielt i Forsvaret. En jeg bodde på rom med i rekrutten ble sendt hjem etter et par uker grunnet hørselen.

 

1. Karaktergrensen for hørsel er jeg usikker på. Som regel er det 5 på helsetesten som gjelder, men når det kommer til hørsel tror jeg det er ganske strengt. Som du selv nevner i innlegget ditt er det flere grunner til at Forsvaret ikke vil ta inne de med hørselshemninger.

 

2. Det har ingenting å si for fremtidige studier/jobber. Skoler/arbeidsgivere får ikke tilgang på dokumenter fra sesjon(med mindre det er jobb i Forsvaret, som du sier er utelukket uansett).

 

3. Tvilsomt er det noe som kan opereres. Om det er ille nok kan du få tilpasset høreapparat, men dette gjør deg igjen diskvalifisert for tjeneste i Forsvaret. Eneste operasjonen man kan få for hørselen er, så vidt jeg vet, noe som heter cochlea-implantat. Dette er dog noe som kun gjennomføres på de som er født døve, for å bla hjelpe dem med å utvikle språk.

Nå vet ikke jeg om du sliter med det til hverdags, eller om dette er noe som kun dukket opp nå på sesjon? Om det er noe du sliter med råder jeg deg til å oppsøke lege og få det sjekket hos en øre/nese/hals-avdeling.

 

Det er verdt å nevne at man kan gjøre det forskjellig på hørselstester, og ved å ta en ny hørselstest kan du utelukke om det bare var 'dagsformen' som var problemet.

 

Edit: Leste litt mer nøye igjennom innlegget ditt!!

Endret av HOK
Lenke til kommentar

Hørsel er viktig, du har ikke sagt noe om hvilken gren du har søkt til, men spesielt i Luftforsvaret er det mange stillinger med "utsatt for støy" stempelet. Grunnet ferdsel rundt flymotorer osv. Det er jo også en del skyting i førstegangstjenesten, fort gjort at noen fyrer av et skudd og du har ikke rukket å ta på hørselsvern, eller feks. vådeskudd.

Hørsel er noe de tar alvorlig rett og slett grunnet statistikk, mange sliter med det etter tjenesten, noe som absolutt ikke er rart!

Endret av Alekpowah
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...