Gå til innhold

Tsjetsjensk (Noahtsjoa) kultur (arkitektur, gamle myter, klær)


Anbefalte innlegg

c9b7a889e521.jpg

 

Festningen Itån-kel(Itum kel), konstruerte av en ridder Itån, sønnen til Itån ifølge myte het Leån. Borgen tilhører et tsjetsjensk smafunn Tsjænte (se lokalt området til ett generisk samfunn heter måhk, mehk, merk, mark, eller hele lande kan også bli kalt til Day-Mohk /Dajn-Mark > Fedrelandet)

-----------------------------------------

 

a596ab52f462.jpg

8048717d076c.jpg

 

Stein søyle som heter Lekha Tsjort/Otsi-Tsjort/Ozi-Tsjort. Tsjetsjenere som bor på grensene til tribal samfunn og land sette slike stein søler. Denne stolpen står i forfedrenes klan samfunn Ækkha / Æha /Doha

------------------------------------------

 

cdf083999fda.jpg

Borgen Lar-s i Darial (Lamaha/Lamækka/Ækkhyjn lam), før den tilhørte den berømte tsjetsjenske (noahtsjij) ridderen Den Gale Dodar (han var utrolig tapper mann), han tilhørte tsjetsjenske klanen ækkhe og til slutt ble hersker over en del av Ossetia og ble etterpå godkjent som adelsmann over ossetinere i Tagauria.

Endret av Pretorianer100
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Gravlunden i Mizir-kort som ble bygd av kriger Ækbærg/Ækberd/Akke/Æhå/Dahå/Ækemir (han er kjent under mange navn) og han var en berømt tsjetsjensk helt. Ækber høret til en tsjetsjensk stamme lamaho//æhå/lamæke/ækhe/ække:

 

596743e6efab.jpg

 

Ifølge mytene ekte tsjetsjener var en ridder med høy og god moral, ridder har gode røtter, og til og med sitt eget fjell, borg, torn, rustning, gravlund og lange røtter tilbake.

Hvordan ble begravd etniske noahtsjo (tsjetsjenee)?

I hvert hus hver enkel famiie hadde kurv (toskar), og om man tenkte seg at han er nok gammel da satte seg i kurv. Og et medlem av familie skulle bringe ham/hun til familien sin gravlunden og deretter ble han/hun satt av. Selv om den som ble satt av i gravlunden var i live, men fikk han/hun verken lov å snakke, spise eller bevege seg til og med å blunke, ellers var det en skam for hele familien. I gravlunden sin vente den "døde" på ekte døden. Det shikke/tradisjon varte helt til 1944 hos noen noahtsjåj (tsjetsjenrne) som holdte seg til gamle religion.

Lenke til kommentar

______________________________

 

d5c62854fc86.jpg

 

Borgen Zinngal i Noahtsjitsjø (Tsjetsjenia). Ruiner til borgen Zinngal ligger i Ækha området. Den ble ruinert av barbarer som andre borgene . Arkitektur ifølge historiker er alansk, selv tsjetsjenere kaller seg: vi er nasjonen noahtjå og æla(n)/elijn - nah.

 

_______________________________________

 

b119100c9c38.jpg

Foto av byen Itir khæl // Ittyr khæl i Akhe området (Tsjetsjenia/Noatsjitsjø). 1977

 

 

3e4ef42b8261.jpg

Kirkegård i Ittyr khæl

 

Ifølge myten Faren til Ækber het Ga (Ha, den lydnr fins i norsk dialekt sammenlign med R i Kristiansand).

Ga/Ha kjempet for frihet mot mongolere og til slutt mongolere brukte uærlige metoder mot riddere og ødelagte brorskap hos kaukasiske motstandere og deretter mongolere klarte seg å erobre store deler av Tsjetsjensk Ælij Land - Noatsjitsjø. Og Leder Ga/Ha måtte ta med seg resten av sin familie, det var 4 sønner som het: Halha/Galga, Æho/Akbærg/Ækhe, Mælhist, Noahtsjmohk og flyttet til fjellområdet hvor bodde en del av tsjetsjenerne.

 

Denne borge ble bygd opp av an sønnen til krigeren den berømte krigeren Ækbærg. Han het Ityr eller Itiar. Borgen heter Itar-khæl. Den var større, men ble ruinert store deler av den helt til 1944.

Ha/Ga > Ækberd/Ækberg > Noahtsjmed/Med > brødre: Zinng, Itiar, Fåtting/Hatting, Kij, Wøge

 

De gamle sier mongole fikk overraskende slag og ble kastet tilbake, de bare flyttet da ridderne gikk til angrep, men til slutt overtok de neste hele Kaukasus brotsett fra fjellområdet av Nåhtsjitsjø. Om det skriver og nøaktig peker på grenser franske monken Rubruk: ... alanere (i fjelldelen av Tsjetsjenia) har ikke gitt seg, de har fine borger og gode rustninger...

Endret av Pretorianer100
Lenke til kommentar

_________________________________________

 

4ccbf31a65fe.jpg

Ruinene av 2 borgene Tkoest og Whowge, og ved siden av Whowge (den vises ikke) ligger borgen (ruiner) av Nasj-håj borgen. Her er området Ækhe.

De 3 borgene ble ruinert av forskjellige erobrere, men de var godt bevært helt til 1944 tallet...

 

PS det fins også området (måhk) - Nash-håj som består av de 6 store borger.

Også det fins borgen Nashåj i området (måhk) Ækhe.

 

Ifølge arkeologer, de gamle, og historiker noahtsjij (tsjetsjerne) i gamle dager helt tl middelalderen hadde nesten 4 000 borg og torn! Om det skriver gjennomreisende i den tiden, de beskriver tsjetsjenrne som alaner. Alle veit at tsjetsjenrne ble kalt med ulike navn dzudzokker, alaner, michigi osv

 

PS : I gamle dager helt til Alanere ble knust av mongoler tsjetsjenrne bygde opp og grunnla store borger og byer, men de tornenesom kom etter, tiden fra 8 til 11 århunret etter Kr. var den beste gjennomtenkt av alle forsvarbyggninger. Og tsjetsjerne foretrakk istedenfor store byer og borger å bygge torn. I torn trengte man mindre folk og lite resurser. Det ble forsynt med vann (hemmelig under jord gikk vannrøret til torn, og de hadde do som ble skylt av vann), innganen til torn var i andre etasje. Alle tsjetsjenske torn i borger ble knyttet til ett system som ble kalt det store alansk varsel linje som førte til Mehk-khel (parlament).

 

Det finns også både i Tsjetsjenia og Georgia Cyclopean borgene, ifølge mytene de ble bygd opp av uvanlig store og tapre mennesker som tsjetsjenerne til idah kaller nart-arst-håj. Ifølge de gamle i Tsjetsjenia stammen nart- arst-håj er etterkommerne av den store Arsthå som kommer fra klanen ækhe.

Endret av Pretorianer100
Lenke til kommentar

____________________________________________________________________

 

 

Området Tsjænta. Ifølge myten er stammen (tsjænte) etterkommerne av en ridder Itån, hans sønn het Leån.

 

Her er et eksempel av an del av såkalt Det Store Sygnal Varsel Alanske Systeme som ble bygd av tsjetsjerne mot mongoler, nomader, iranere, arabere og Timur osv. Fra torn til torn de kunne sende sygnal (røyk, ill, rop, visuelt) helt til Mehkan Khiell (Parlament). Der hos parlament de gamle bestemte seg hvor skal sendes strykene og hvem som trenger mest hjelp, hvor skal gå til angrep såkalte amasoner (tsjetsjensk jentene som har gitt seg til an avgud Ars og ble klat til mehkare/meh-karij, en del av brysten ble skåret av og fra fødselen til ble opplært å krige). De red på hester og var lynraske og ustoppelige. Og idarg hvis jenter er flink kaller de dem mehkarij, det utrykke kommer derfra.

 

ead95c03bb17.jpg

Tazbitsjo/Tazbitsjø-Dør i Tsjænta.

 

Med spesielle lyd, brann og ulike typer visuell kontakt gjennom tsjetsjenerne bygde deres store alarm system i forsvar av landet og motta oppdateringer og nyeste informasjonen fra hele landet, grenser etc. I det store forsvar beskyttende system som verden kaller alansk varsel siganl system var inkludert i tillegg krigstårn og bolig tårn, festninger og slott. Defensiv linje tsjetsjenere besto av 4000 fort og tårn i samsvar med sine tradisjoner og strakte seg fra det kaspiske kysten til MountKazbek. Til idag husker tsjetsjerne de folkene sine forfedre som har bygd dette systeme og festninger med tårn.

 

18e0527e4399.jpg

 

38abdb526e15.jpg

 

25f702fdf762.jpg

Endret av Pretorianer100
Lenke til kommentar

________________________________

8b485a7582db.jpg

Området Sjut /Sjuta

 

I noatsjij/nåhtsjå språk har man de spesielle lydene som i norsk språk: æ, u, ø men lyden y har de i bare noen ord.

 

---------

 

1ccad4cd8609.jpg

Ruiner av borgen Håj i området (måhk) Tsjebarla

 

Håj betyr - på vakten, beskytte, stå på vakt osv

 

---------

 

74d8c3d0077c.jpg

Tazbitsju (Tsjænta)

 

----------

 

aa9eab43c1c3.jpg

Ruiner av borgen Wowga/Whuøga (Ækka)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

______________________________________

 

196-web.jpg

 

En statue av gudinne Tosjåli. Ble funnet i Vijlah (Vijlah tilhørte området Ækhe men ble selvstendig etter hvert). Kilde:

(Расы и народы, Институт этнографии имени Н.Н. Миклухо-Маклая. Наука, 2006, с. 35).

 

Hun Tosjåli var dattera til den store avguden Dela/Dæla, og hun var eneste av avguder som brukte maske.

I noahtsji historie fins forskjellige avguder: Thor, Thornana, Sela, Ars, Khi-Nan, O-Nan osv.

 

---------------------------------

630131528e78.jpg

Området Kij/Kej (Ækka)

 

827e3775026b.jpg

Borgen Kij/Kej. Etter hvert den ble selvstendig av gamle Ækhe området og ble slevstendig området (måhk) Kij/Kej. Bildet av 1977-

 

Iføge myten ridder Kij var en av sønnene til Med / Noahtsj-Medd, Med var selv sønnet til Ækbærg/Ækberg.

 

Da de kjempet mot mongolere og bare bitte liten resten av hæren flyttet tilbaket til fjelland Noahtsjitsjø /Tsjetsjenia. Ifølge tsjetsjensk myten rett etter mongolere kom til Kaukasus nomadiske folk som kjent nå under navn kumykere. Og de spurte hos han ridder Kij om de får lov å bosette seg her i Kaukasus. Selv om tsjetsjenrne ble jaget av mongolere og drev opp til fjelland måttet kumykere spørre om lov. Grunnen var ifølge fransk monke Rubruk som besøkte Kaukasus at i fjell i Tsjetsjenia fantes folk alaner som ikke gitt seg og angrep hver natt mongolere. Derfor var det lurt av nomadere kumykere spørre om lov hos tsjetsjenere får å sikre seg. Og ridder Kij kalte seg kongen over kumykiske folket og mongolere var svært sint på ham. Mongolere ifølge franske monken holdet store delen av sine styrker for å stoppe stadig angrep av tsjetsjerne.

Endret av Pretorianer100
Lenke til kommentar

______________________________________

 

5d0ef8caff68.jpg

Gravlunden i Kår-tah

 

---------------------------------

145c77c0e01f.jpg

Borgen Sahana i området (måhk) Mælhist(Melhist)

 

Da tsjetsjerne ble sendt til Sibir og Kasakstan (hele folket) de fleste borg, torn, gravlunder, hellig steder ble sprengt og ødelagt... men ingen vet av hvem.

Endret av Pretorianer100
Lenke til kommentar

14beee9e0726.jpg

 

63842f016bb7.jpg

 

Håj/Khåj, området Tsjebarla

 

-------------------------------

Mozårga i området Ækha/Ække. Litt dårlig bildet av. Langt innerst i bildet ser vi på høyden borgen til ridder Gartsj

og gravlund som ble bygd av Ækberg

3a04db5ce8be.jpg

 

57f74d7d178f.jpg

 

Områdene Ækka, Mælhist, Galajn, Mersja, Yalhar, Kij, Pesh-ha, Nasj-ha osv kalles Galan-Tsjosh eller Gamle Nasj-ha. Det området ble stengt og folket herfra deportert til, de fleste borgene, torn, gravlunder ble srpengt av myndigheter.

Endret av Pretorianer100
Lenke til kommentar

-----------------------------------------

 

width=646 height=800http://s42.radikal.ru/i097/1008/08/aa824d10b97b.jpg[/img]

Mesji, 1977

 

width=616 height=800http://i078.radikal.ru/1008/e1/3ea99db84e61.jpg[/img]

Mesji, 1977

 

-----------------------------------------

 

b7ba0dbe0fe6.jpg

Mozårg (merk/måhk-området Ækka). Det ble bygd av mannen som het Dys-hi. 1977

 

---------

 

width=800 height=604http://s45.radikal.ru/i108/1009/0f/61feaf85f9a8.jpg[/img]

 

Ter-ta (merk/måhk Mælhist)

---------

 

width=800 height=532http://img-fotki.yandex.ru/get/4909/kerlin.1d/0_56f38_93f54d3e_XXL[/img]

 

Tårn i fjellet - Nihalåj

 

---------

01.JPG

 

Måcar

 

----------

 

shikaroevskiy%20arh%20komleks.JPG

Sjikaråj

 

____________________________

 

width=800 height=520http://s003.radikal.ru/i201/1008/19/6c749a007fad.jpg[/img]

 

width=800 height=600http://i052.radikal.ru/1008/8d/aa3afbde56ad.jpg[/img]

 

Haratsjåj

 

___________________________________________

 

width=800 height=494http://s61.radikal.ru/i171/1008/4a/20c7910e8343.jpg[/img]

Mesji

Endret av Pretorianer100
Lenke til kommentar

______________________________________

 

196-web.jpg

 

En statue av gudinne Tosjåli. Ble funnet i Vijlah (Vijlah tilhørte området Ækhe men ble selvstendig etter hvert). Kilde:

(Расы и народы, Институт этнографии имени Н.Н. Миклухо-Маклая. Наука, 2006, с. 35).

 

Hun Tosjåli var dattera til den store avguden Dela/Dæla, og hun var eneste av avguder som brukte maske.

I noahtsji historie fins forskjellige avguder: Thor, Thornana, Sela, Ars, Khi-Nan, O-Nan osv.

 

cefcb84e564a.jpg

Masket til gudinne Tosjåli

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...