Gå til innhold

16-18 fots skjærgårdsjeep. Tips meg om praktisk og god båt


Anbefalte innlegg

Jeg ønsker tips/ råd vedr. kjøp av skjærgårdsjeep. Vårt første bekjentskap med egen båt - en familie på 4 er vi. Barn 4 og 6 år gamle.

 

Har sondert og sjekket ut litt. Og har gått fra å ha RIB dilla til å lande på at vi starter med en skjærgårdsjeep i 16 - 18 fot sjangeren.

 

Den må være praktisk, god i sjø og sjøsikker, være av kvalitiet slik at min investering er fornuftig. Helst ikke noe særlig eldre 2005 - kanskje 2004. Videre ser jeg helst for meg at den kan gå opp mot ca 35 knop. Ikke for at jeg skal gjøre det så ofte. Men vil ha muligheten, samt kunne kjøre rolig rimelig økonomisk. I utgangspunktet så jeg for meg maks 120 - 130 tusen og håpte da det kunne bli en båt som ble prutet ned litt. Et såkalt høstkjøp. Helst med tralle og det vanligste utstyret.

 

I utgangspunktet har jeg mest lyst på en Askeladden, Morgan eller Nordkapp. Aller helst en Askeladden 525 exel, men den blir kanskje for dyr. Fristes litt av en båt som kan på fine dager gjøres om til soldekk foran.

 

Det kan ikke 16 foteren til Askeladden eller Morgan. Men Nordkapp Enduro klarer det. Dog skrytes det ikke like mye av sjøegenskapene til Nordkapp...

 

Det finnes jo mye båter i denne sjangeren, men ved nevnte merke tenkte jeg kanskje at 2 håndsverdien holdt seg best....

 

Satt nettopp i en Askeladden 475 freestyler og gikk rett over i en 17 fot Uttern S52 exclusive. Liker Uttern båten godt, men her var det rett og slett stor kvalitets forskjell i favør Askeladden. Alt var mer forseggjort.

 

Jeg henger meg nok alt for mye opp i tester, motorstørrelse, max knop hastighet osv... Hadde nok lyst til at båten kunne gjort greit opp mot 35 knopp hvertfall. Det klarer ikke 475 - den har max på 31 til 32 på 60 hk som er max av hva den leveres med. OG det er slik at ved 4 stk i båten må man liksom flytte på folka for å få plan...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei!

 

1. Ikke bry deg om båttester. Prøv selv, og gjør opp en mening. Etter dette, kan du evt. dobbeltsjekke med en båttest.

2. Askeladden er vell den som defineres som best mellom Uttern, Yamarin og Askeladden, men er etter min mening absolutt ikke god nok, ihvertfall ikke i henhold til prisen.

 

Har en White Shark 170 selv, dog 99-mod, og har kjørt mange forskjellige båter, i mange forskjellige størrelser. Må si Sharken har MYE bedre kjøreegenskaper enn alle de jeg har nevnt over, og har hatt Askeladden og Yamarin tidligere, og har prøvekjørt en god del modeller av alle de tre nevnte merkene.

Gjelder heller ikke bare i den størrelsen, men også Commuter 8 er det STOR forskjell på i forhold til NordStar Patrol 28 som vi har nå.

 

Jeg har selv lyst å "oppgradere" til Akseladden Wasper, men grunnet "dårlig" erfaring med Askeladden, vil jeg beholde min gode, gamle Hvithai.

 

Vanskelig å gi så mye veiledning egentlig, men finn frem noen båter du liker, prøvekjør, se på, ta på, tenk og spør rundt :)

 

Ryds kunne vell gjerne også vært noe for deg - solide båter!

Lenke til kommentar

Takk for svar!

 

Akkurat nå står det mellom en Askeladden 475 med 60 hk Mercury motor, en Nordkapp Enduro 500 med 75 hk Evenrude E-Tech motor, samt en Yamarin 4730 (el 50 Twin console (som den også kalles)) med 60 hk Yamaha. Alle 16 fot.

 

Alle båtene veier omtrent det samme. Yamarin lettest og går nok derfor litt bedre enn Askeladden. Nordkapp går nok omtrent likt som Yamarin siden den har 75 hk. Kanskje 33 - 35 knop, mens Askeladden ligger på ca 32. Betyr den forskjellen egentlig noe?

 

Askeladden er smalest - Nordkappen har fast bensin tank og mulighet for solseng foran (det virker digg på gode dager - men altså ikke viktigst) mens Yamarin har sånn Twin Console som jeg synes virker både og.

 

Yamarin kommer ofte godt ut på sjøegenskaper...

 

Gi meg et råd....

Endret av Reggy
Lenke til kommentar

Selv synes jeg såkalt twinconsole er veldig upersonlig.

 

Jeg har som sagt lyst å oppdatere, men har alltid trodd at Nordkapp blir for dyrt. Skal absolutt vurdere den Nordkappen der! Den var skikkelig gjennomført! :)

 

Du vil ikke merke noe forskjell på 32 og 35 knop.

 

Edit: Så nå at Nordkappen ikke har midtkonsoll. Det er nok dessverre noe som veier VELDIG mye hos meg :(

Endret av vbjornevik
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...