Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Arbeidsgiver konkurs, feriepenger og er totalt fraværende på selvangivelsen


SvennAndre

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Takk for at du tar deg tid til å lese mitt problem.

 

I 2010 jobbet jeg for firma A og firma B. Jobbet i firma A frem til 31 januar 2010, hvor jeg gikk over i ny jobb hos firma B 1 februar. Jobbet hos firma B fremtil 31 mai 2010.

 

Nå på selvangivelsen står det KUN oppført inntekt/forskuddstrekk fra firma A, firma B står ikke nevnt i det hele tatt, og når jeg sammenligner den siste lønnslippen jeg fikk fra firma B mangler det en betydelig sum på alle poster omtrent.

 

Fikk også nettop vite at firma B har slått seg konkurs, og at det har blitt oppgitt konkursbo med bostyrer og hele den greia der. Henvendte meg til bostyrer i forrige uke for å få i gang prosessen med feriepengene, da disse dekkes av staten om konkursboet ikke får betalt de, så den skal være rimelig grei (når jeg får svar fra bo-styreren hvertfall).

 

Men hva i alle dager skal jeg gjøre når det gjelder dette med selvangivelsen? Firmaet har jo mer eller mindre stjålet disse pengene fra meg og staten, og jeg mister vel pensjon på lang sikt(og siden dette gikk på tabell er jeg 90% sikker at jeg skal ha restskatt også).

 

Hvis noen glupe hoder kan komme med råd eller veiledning hadde jeg satt stor pris på det!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Blir nok riktig da feriepenger for 2010 kommer i 2011, så i selvangivelsen for 2011 (neste år) skal de med som inntekt.

Siden du ikke jobbet for firma B i 2009 mottok du ingen feriepenger i fra dem i 2010.

 

Men vanlig lønn skal jo med.

 

Det er du som er ansvarlig når du mottar lønn at skatten blir betalt.

Du slipper ikke unna skatt hvis ikke arbeidgiver har trekt og betalt inn skatt for deg.

Men hvis arbeidgiver har trekt skatt av deg og ikke betalt inn til staten så skal du være trygg.

 

Ikke så merkelig at det ikke er noen opplysninger i fra firma B på selvangivelsen din siden de er konkurs.

Arbeidgiveren sender ut etter 1 januar en lønns og trekkoppgave for 2010 denne sendes også til skatteetaten. Den viser skattetaten hva du har tjent og hvor mye du har betalt i skatt. Er de konkurs så gjør de jo ikke det. Da må du fylle inn det som er riktig på selvangivelsen.

Legg ved kopi av lønnsslippene med selvangivelsen.

 

Vil tro at skatteetaten må gå på konkursboet for penger. Har firmaet trekt deg for skatt og ikke betalt dette inn så tror jeg eierene av firmaet vil måtte betale dette hvis det ikke finnes penger i boet.

Tviler på at det går utover deg, men veldig viktig at du gjør ting rett.

Har du mottatt lønn uten at det er trekt skatt så har du mottat for mye i lønn og må betale skatt av dette.

Lenke til kommentar

Du er noko uklår her, så eg lyt ta føresetnader i svaret mitt.

 

Har du fått lønnsavrekning som stadfester skattetrekk, og fått nettoløna for februar-mai + sluttoppgjer, er alt i orden frå di side. Det einaste du då skal gjera er å la bustyrar få kopi av lønsavrekningane, og å føra brutto løn og evt anna på sjølvmeldinga sjølv. Sidan inkje er ført på sjølvmeldinga tyder det på at LT-oppgåver ikkje er skrivne. I prinsipp skal bustyrar senda ut LT-oppgåve då, og ho kjem nok, før eller (helst) sidan, men DU skal levare sjølvmeldinga i tide, og med opplysningane på plass. Finn du ikkje ut av kva som skal kor, tek du ein samtale med næraste skattekontor, og tek lønsslippane + eit prov på konkursen + gjerne ei kort skriftleg utgreiing med deg. Dei er hjelpsame nok i slike situasjonar.

 

Feriepengane du har tent opp i 2010 skulle du ha fått saman med siste løna i 2010. Har du ikkje det, må du melda det kravet i buet. Bustyrar hjelper deg, om han ikkje alt har gjort det. Det er såkalla krav av 1. klasse, og dei kjem før anna, bortsett frå kostnader til sjølve buoppgjeret. Oftast kan lønsgarantifondet gje eit forskot, om det er nokon sum å snakka om. Snakk med bustyrar.

 

Skulle det koma for ein dag at skatten du er trekt etter lønsavrekningane ikkje er sendt skattestyresmaktene, er det å rekna som underslag. Du treng ikkje gjera noko meir enn å varsla bustyrar (som du alt har gjort, forstår eg?) og gje han kopi, og du lid ikkje sjølv av den grunn, lønsavrekningane er og skattekvitteringar for deg. Her dekkjer lønsgarantifondet i fyrste omgang, om det ikkje finnest midel til å dekkja dette som prioritert krav. I neste omgang er det snakk om kor vidt det skal reisast sak for underslag mot leiar/styre. Det skal dei rekna med, men det er ei sak styresmaktene då krev reist.

Endret av Atlanterhavet
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...