Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Hjelp med tannlegeskrekk


Cleafox

Anbefalte innlegg

Huff ja, jeg får begynne rolig og forsiktig.

Jeg har en enorm tannlege-skrekk. Bare tanken av at et apparat borrer hull i tennene mine, og at det er sprøyter involvert får meg til å grøsse. Når jeg var litt yngre hadde jeg ingenting imot tannlegen, hadde ingen hull da, men når hullene begynte å dukke opp i hytt å pine og det ble stadig mer borring, har jeg fått helt fobi for dette. Dette er jo selvsagt selvforskyldt, alt for mye godteri, brus, potetgull ol. og ikke for å glemme alt for dårlig tannpuss. I fjor fylte jeg 18 år, og bestemte endelig over min egen tannlegebehandling, noe som førte til at jeg ikke gikk til tannlegen (for jeg viste jeg hadde hull).

 

Nå har det kommet til det nivået at en fylling har falt ut og et gigantisk hull har kommet til syne. Hullet gjør ikke noe vondt eller iser eller noe, men noen av de andre hullene gjør det. Jeg er også litt redd for å dra til tannlegen for de minner meg alltid på det med tannpuss å dårlig munnhygiene, for siden jeg er en røyker og er dårlig med munnhygiene, fører jo det selvsagt til gule og stygge tenner.

 

Uansett, ringte et tannlege kontor i Sandvika forrige uke, og i morgen skal jeg dit på "sjekk". Hvorfor jeg valgte dette tannlegekontoret er fordi dem tilbyr full narkose (kall meg gjerne en pyse). Jeg har også hørt om Magic Wand, men noe sier meg at dette ikke bedøver godt nok. Tar jeg feil, eller bedøver Magic Want godt nok? Noen som har noen erfaringer med enten Magic Wand eller full narkose hos tannlegen?

 

Lurer også på om dere har noen tips til hva jeg skal tenke eller ikke tenke når jeg sitter med munnen åpen for tannlegen i morgen (kun for sjekk). Jeg setter utrolig pris på alle svar jeg kan hente ut av dere, kjenner det bare kribler i hele kroppen og at sommerfuglene i magen tar helt av.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikkje lett å berolige nokon som har ei sperre for slikt, og eg veit kor fæl redselen kan vere - men tru meg på mitt ord, det er ikkje noko vondt.

Min metode er oftast å tenke verste moglege tilfelle ennå eg veit det ikkje er det, for så å bli positivt overraska når det berre er "småplukk".

 

Uansett. Å fylle i tennene er ikkje noko særleg smertefult.

Den helvetes sprøyta både ser og lukter jævleg, men noko særleg vondt er det ikkje. Eg hugser eg fekk noko middel eg "snusa" (type bommul under leppa) før dei satt sprøyta på meg (i tannkjøtet). Ikkje noko vondt.

Det var noko bedøvelser greier, skulle jammen meg hatt noko sånn å dyppa snusen i!

 

Nei men tenk deg no om, og lag gjerne ei liste over kva det aller verste du kunne tenke deg å gjere i heile jævla verden er.

Kor høgt kjem tannlegen?

 

Personleg har eg meir redsel for narkose enn intens smerte. Faktisk har eg fleire gongar gjort inngrep utan bedøvelse då eg ikkje taklar å få sprøyte i kjeften.

Men. Det går greitt. Tenk på ei herleg sommarnatt med kald pils og fint ver.

Lenke til kommentar

Kunne ha tenkt på en herlig sommernatt med kald pils, men siden jeg ikke liker øl noe særlig, får jeg bare bytte ut pilsen med den flaska som har noe blankt i seg, hehe. Uansett, bare den følelsen av borring og ising er såpass ille i mitt syn at jeg heller vil sove når de gjør det enn å kjenne på det. Ikke heller tåler jeg å se sprøyter, har en gang tatt 9 sprøyter i munnen for å trekke 2 tenner, men det er så absolutt den aller, aller siste gangen jeg tar noen sprøyte i munn. Også derfor vurderer jeg den Magic Wand metoden, men vil bare forsikre meg om at denne fungerer akkurat som den skal.

 

Tannlegen kommer rimelig høyt opp på lista mi :p

Lenke til kommentar

Jeg har vært under full narkose 2 ganger på grunn av tannlege behandling, har kraftig fobi etter et par uheldige episoder kan man si.

 

Vis du går inn i full narkose, prat med tannlegen som skal gjøre det og bli enig på ALT før han gjør noe, så du ikke våkner opp som jeg og fikk vite at de trakk en tann fordi den ikke var bra nok til og reparer, noe de ikke nevnte på sjekken (*sigh*) men heldigvis var det en av de innerste tennene så gjorde ikke noe spesielt, men litt ubehagelige er det jo.

 

Vil anbefale deg og ha med deg noen når du våkner, gjerne noen som kan kjøre deg hjem, ta bussen etter narkose når du er kvalm er ikke noe digg, og kan fort ende med at du spyr en god del.

 

Men var ikke noe spesielt ellers med narkosen, du merker ingen ting og det som er "vondt" er det som kommer etterpå og med litt smertestillende går det fint ^^ vis du har veldig fobi kan jeg anbefale det

Lenke til kommentar

Flott, takk for at du beskrev hvordan det var, DaXoN! Min mor kommer til å kjøre meg både frem og tilbake, selv om hun ikke er særlig glad for å kjøre Drøbak - Sandvika et par ganger. Har du noen gang merket intens kvalme når du har blitt kjørt? Eller i worst case scenario; spydd? Takk for tipset om å snakke med tannlegen før han gjør noe, dette vil jeg så absolutt gjøre! Kostnader vil ikke bli noe problem da jeg fortsatt er under "barnevernet" (ettervern) og de er så og si pliktig til å betale for lege, tannlege ol. Regner med at dem tar regningen.

 

Noen aning om hvordan prisen kommer til å være?

- Full narkose

- Sjekk osv

- Fiksing av hull i 3-4 tenner

 

 

EDIT: Takk til deg som endret tittel btw, var "tittelløs" under skrekken, hehe.

Endret av Cleafox
Lenke til kommentar

Jeg husker kun en av gangene ordentlig og det jeg husker er at jeg var trøtt/sliten/kvalm under buss turen, og på slutten av bussturen måtte jeg løpe ut og spøy opp en god del blod/spy.

 

Siden de trakk en tann / og jeg sov så lenge vil jeg tippe jeg svelget litt for mye blod, så det mixet med en is som jeg fikk av sykepleieren *yay* :p endte ikke bra.

 

Men vil tippe det går helt fint, bare husk og avtale hvor mye han skal gjøre, om han har noen formeninger på hvor mye smerte / tabletter du bør ta (kanskje du kan se om du kan få noen litt sterkere saker til bruk rett etterpå) spørs jo hvilket arbeid de gjør.

 

Og pris vet jeg ikke, betalte ingen ting jeg siden det ble dekket.

Lenke til kommentar

Hvis du snakker med tannlegen i forkant av timens så er det mulig å bestille lystgass til de aller fleste.

 

Det andre du kan gjøre er å gå til fastlegen din å fortelle hvor urolig og nervøs du er for tannlegen så kan h*n skrive ut beroligende til deg.

 

Var personlig til fastlegen min for noen dager siden å fikk utskrevet vival 2mg (samme som valium) for flyskrekk. Klarer ikke å fly, begynner å svette og skjelver som bare fa** mange timer før jeg skal reise. Det hadde nådd punktet hvor jeg så vidt klarte å gå ombord i flyet. Kom med fly i går og pillene hjalp utrolig mye. Tok 4mg en time før avgang og for første gang på flere år kunne jeg se ut av vinduet og faktisk nyte turen, hjertet dunket litt fortere enn normalt under take-off, men alt av redsel og nervøsitet var borte.

 

Vil anbefale deg vival på det sterkeste hvis du ikke har noen andre muligheter. Vet selv hvor jævlig det er å ha skrekk ovenfor noe! Eneste du må huske hvis du får utskrevet vival, valium m.m er at dette er ikke noe du bruker i lengden! Det er utrolig avhengighetsskapene så det er kun til høyt spesielle ting det burde brukes!

 

Du får se litt på muligheten du har.

 

Good luck!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...