Gå til innhold

Hvordan oppstår elektrisiteten mellom nevronene?


Suppekatten

Anbefalte innlegg

God ettermiddag godtfolk ^^

Satt og begynte å undre på hvordan de elektriske impulsene i kroppene våre blir dannet? Tenker da på de impulsene som blir sendt ut fra nevronene.

Googlet litt og forstod det slik at de var de ulike grunnstoffene som Ka+ Na+ osv som gir ladningene. Makes sense, men ville gjerne hatt en litt fyldigere besvarelse ^^







Suppekatten

Endret av Suppekatten
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For å forstå dette må du også vite litt om de fysiske egenskapene til celler, membraner og hvordan dette fungerer. Cellemembranen er semipermeabel, det vil si noen stoffer kan diffundere gjennom (stoffer prøver og utlikne forskjeller) mens andre kun kommer igjennom hvis cellen "ønsker" det, gjennom utvalgte porter (proteiner). Det cellen gjør, og som er grunnen til at vi kan få en spenning over cellemembranen, er at den pumper 3 Na+ Ion-er ut av cellen, på samme tidspunkt som 2 K+ Ioner går inn. Denne forskjellen gjør at vi får en spenningsforskjell over membranen (~-70mV for nerveceller) der utsiden av cellen er mer positiv enn innsiden. Ved en impuls vil spenningsforskjellen minke (fordi Ca+, Na+ ect kommer inn i cellen), og hvis den når en bestemt verdi (for nerveceller rundt ~-55mV) vil noen Na+ proteiner i cellemembranen åpne seg, noe som gjør at Na+ fritt kan diffundere inn i cellen for å utgjevne forskjellen (husk: stoffer prøver alltid å fordele seg gjevnt i en løsning). Cellen vil da for et øyeblikk bli "positiv", mens utsiden blir "negativ". Denne omgjøringen fra positiv til negativ på utsiden av membranen, vil bre seg bortover, og kalles en impuls.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Nerve_signal

http://image.wistatutor.com/content/feed/tvcs/chapter2027-11.png

 

(Veldig forenklet, men det er vertfall grunnprinsippet)

 

EDIT; dobbelpost^^

Endret av eldavid
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...