Gå til innhold

Panasonic HDC-SDX1, minnekort, bruk, behov


Anbefalte innlegg

Kjøpte nettopp et Panasonic HDC-SDX1 fra ScandinavianPhoto. Full HD, AVCHD, lagrer på SD-kort. SD-kort fulgte ikke med. Heller ikke norsk bruksanvisning, men ser nå i ettertid at det antakelig er en såkalt EU-modell. Mener jeg burde blitt opplyst om det når jeg bestilte, men nok om det.

 

Kameraet kan ta opp i AVCHD og MP4. Kan ikke noe om dette, men går ut ifra at AVCHD er best, og at MP4 er raskere og enklere å jobbe med i ettertid (overføre til pc og redigere). Kan noen bekrefte at det egentlig er bare AVCHD som gjelder?

 

Skal kjøpe SD-kort til kameraet. Ifølge bruksanvisning må kortet ha minimum Class 4. Ser at SDXC-kort er dyre. Er vel greit å gå for SDHC-kort? Hvor mye plass tar materialet når du filmer i beste oppløsning? Hva holder et 16GB eller 32GB-kort til?

 

Trenger hjelp/anbefalinger til hvilke kort som egner seg til mitt kamera. Klasse, størrelse, hastighet osv. Tenker å kanskje kjøpe 2 kort for å kunne bytte. 16+16GB eller 16+32GB eller 32+32GB. Ser at Transcend har noen rimelige i prisguiden, 16GB under 200,-.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

På ditt kamera brukes AVCHD til 1920x1080-oppløsningen, men med ulik bitrate. På lavere bitrate har du altså fortsatt den samme oppløsningen, men du vil få mer komprimeringsartefakter. Skal du av en eller annen grunn ta opp i lavere oppløsning (f.eks. 720p) må MP4 brukes. Du kan lese mer om dette i spesifikasjonene.

 

I følge spesifikasjonene kjører kameraet på 17 Mbps. Det utgjør litt over 2 MB/s. Én time video vil derfor ta ca. 7,5 GB. Et 16 GB-kort holder til omtrent to timer. Et 32 GB-kort holder til fire timer. Du trenger ikke SDXC. Bare gå for SDHC.

 

Transcend eller Kingston er billige kort som etter min erfaring duger bra nok. Jeg har hørt noen klage på at Kingston feiler. Jeg har selv Kingston på både speilreflekskameraet og videokameraet. Det har aldri oppstått feil på dem selv etter hyppig bruk og opptak på 6 timer kontinuerlig.

 

Satser du på SanDisk eller Lexar får du raskere kort, men må betale mer. Kvaliteten og opptakene blir nøyaktlig det samme som med de billige kortene. Den eneste forskjellen er at kopieringen til PCen går raskere. Du må da bruke minnekortleser for å oppnå raskere overføring. Plugger du kameraet til PCen med USB-kabelen vil det nok gå omtrent like tregt.

 

Jeg har klart meg fint med bare 16 GB. Når jeg har vært på reise har jeg alltid hatt med meg laptopen. Kameraet ble derfor tømt hver dag. De få gangene jeg trengte 32 GB var da jeg ønsket å filme 10-12 timer i strekk på laveste bitrate.

 

Drar du på ferie uten laptop vil du gå full selv om du har 3-4 minnekort på 16 GB med deg. Så den billigste og enkleste løsningen er å ta med deg laptop. Så i første omgang burde 16 GB holde, med mindre du har noen spesielle behov.

Lenke til kommentar

Tusen takk bb79, dette var til stor hjelp!

 

Tror kanskje jeg skal satse på 32 GB kort. Ett eller to stk.

 

Vet du, evt noen andre, sånn ca hvor lang tid det tar å overføre til pc. Det jeg er ute etter er vel hvor stor forskjell det blir mellom raske og trege kort. Ser at Sandisk har et med oppgitt hastighet på 15 MByte/s både for lese- og skrivehastighet. Det koster 830,-. Så har de et med 30 MByte/s les/skriv til kr 1194,-.

 

Jeg syns kanskje begge disse to blir litt dyr. Transcend har ett til bare 333,-, men jeg aner ikke hvor raskt/tregt dette er. Skulle likt å visst hvor lang tid det tar å overføre 32 GB til pc med et Transcend-kort, og tilsvarende med ett Sandisk 15/15-kort.

Lenke til kommentar

Prøvde meg kjapt på ei lita utregning. Kom fram til følgende (med stor sannsynlighet for feil):

 

32 GB tar ca 37 minutter å overføre til pc med hastighet 15 MByte/s

32 GB tar ca 2 timer og 20 minutter med hastighet 4 MByte/s

32 GB tar ca 18 minutter med hastighet 30 MByte/s.................

 

...eller er jeg helt bortreist?

 

Lagt til: Tror jeg går for ett eller to kort på 16 GB. Når det gjelder overføring, så tenker jeg å bruke en slik liten adapter-sak som følger med enkelte minnekort. Da går det kanskje tregt uansett om jeg kjøper et raskt kort?

Endret av tepe2
Lenke til kommentar

Utregningene dine stemmer. Ut ifra mine egne erfaringer med Canon HF-S100 så fikk jeg kun 4 MB/s da jeg brukte USB-kabelen. Dette var da med Kingston 16 GB class 4 SDHC. Med det samme kortet plugget i en minnekortleser gikk lesehastigheten opp til 17 MB/s. Dette kan jo variere fra kamera til kamera da. Men uansett tror jeg at minnekort direkte er raskere enn USB-kabel.

 

Jeg vil tippe at selv de billige Kingston eller Transcend vil ha en lesehastighet over 15 MB/s. For min det holder det i massevis. Å vente 1-2 timer på at 4 MB/s skal overføres er derimot altfor tregt. Men dette vil du nok aldri oppleve uansett hvor tregt kort du kjøper deg.

Lenke til kommentar

Takker igjen!

 

15 MB/s holder også for meg. Men ser jo at noen kort har oppgitt hastighet 4 MB/s:

 

https://prisguiden.no/product.php?productId=143334&cat_id=256

 

Og når jeg ser på 16 GB-kortene i prisguiden så har de rimeligste til Transcend 6 MB/s og Kingston 4 MB/s.

 

Går gjerne for de billigste kortene, men ikke hvis hastigheten kun er 4-6 MB/s. 15 MB/s derimot, er helt greit.

Lenke til kommentar

Jeg har sjekket lenken. Den informasjonen der er nok feil. Det som menes er minimum (garantert) skrivehastighet. Men selv Kingston-kortet mitt som bare er class 4 klarer 10 MB/s skriv. Dette er da under gode forhold. Det er ikke sikkert at kameraet klarer å oppnå den samme hastigheten.

 

Og uansett så har alle minnekort 1,5-2 ganger raskere lesehastighet enn skrivehastighet. Det du må regne med er at du får det du betaler for. Jeg har to stk class 4 kort, et fra Kingston og et dyrere fra SanDisk. SanDisk-kortet er raskere både på les og skriv selv om de går under samme class.

 

Edit: SanDisk-kortet mitt klarer faktisk 18 MB/s skriv (mot 10 MB/s på det andre kortet).

Endret av bb79
Lenke til kommentar

OK, da kan jeg trygt gå for to av de rimeligste. Har funnet 4 aktuelle 16 GB:

 

Transcend class 4 (6 MB/s les og skriv)

Transcend class 6 (6 MB/s les og skriv)

Kingston class 4 (4 MB/s les og skriv)

Kingston class 10 (10 MB/s kun les)

 

Siden det i praksis ikke er noen prisforskjell på disse (184-249,-) bør vel nødvendigvis det siste alternativet være det beste. Men samtidig kan man vel gå ut fra at Transcend class 6 er bedre enn samme i class 4?

 

Uansett, jeg er veldig godt hjulpet her, så igjen tusen takk!

Lenke til kommentar

Typisk meg å ombestemme meg et par ganger før kjøp. Har et par Sandisk fra før, og har trålet forumet ikveld/natt og funnet at tydeligvis er det Sandisk og Lexar som er de tryggeste kjøpene.

 

Endte opp med to stk. SanDisk Secure Digital Extreme® HD 16GB

Photo and Video, 20MB/s, SDHC, Class6

 

Bestilte fra Komplett, til ca 1150,- med frakt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...