Gå til innhold

Trenger litt tilkoblingshjelp


JULINGiKAKE

Anbefalte innlegg

Ok før du leser så har jeg lite teknisk innsikt i strømstyring, så dere må regne med tekniske termer som hvit dings osv..

 

 

 

 

Har to vanlige vifter på den stasjonære. En bak og en fremme.

 

Den bak har tatt kvelden... Vel den har ikke tatt kvelden men jeg vil at den skal ta kveld for den har problemer med å svirre rundt og det bråker noe i hampen.

 

Har en Stor Zalman cpukjøler rett ved siden av den bakre vifta så jeg tenkte at jeg bare skulle koble ut den bakre vifta. Den var koblet med en 3 pins sak på HK, så jeg nappa den ut og startet maskinen opp på nytt. Men neida det hjalp ikke, vifta ville ikke ta kveld.

 

Så at det var en ledning til som forsvant inn i et virvar av ledninger og prøvde å følge den etter beste evne. Det klarte jeg til slutt men fikk litt bange anelser når jeg så hvor den havnet.

 

Den havnet inn i en sånn hvit sak med flere ledninger som sannsynligvis er koblet til psu.

 

Jeg nappet den hvite saken ut og startet opp igjen.

 

Da ble det stille gitt. Var litt deilig. Kun Zalman vifta som kjører. Tempen på cpu er 24 grader og system 39 grader.

 

Men jeg er litt engstelig. Kunne tenkt meg at vifta fremme kjørte. Den hadde en trepins ledning hengende løst uten noen tilkobling så jeg koblet den til Hk. Men det ble fortsatt ikke liv i den.

 

Er litt usikker men føler at vifta inni psu har sluttet å svirre også.

 

Tror viftene, iallefall de fremme og bak var seriekoblet på et vis, men hvordan gjør jeg den fremme uavhengig av den bak

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Viftene er parallellkoblet og uavhengige av hverandre.

 

Koble inn vifter i 3 og 4 pins kontakter merket noe med FAN. Ofte "PWR_FAN", "SYS_FAN", "CPU_FAN" osv slik det er merket i min PC.

 

Noen vifter kan kobles i disse "hvite sakene" du snakker om, som kommer ut fra PSU. Slike vifter har gjerne en konstant hastighet, og kan ikke kontrolleres via HK (BIOS eller annet program for vifter du har installert), kun via fysiske styringer. Dog har man mulighet for regulering dersom denne egenskapen er innebygd i vifta.

 

Dersom du kobler til vifter til 3 og 4 pins kontakter merket FAN på HK og det ikke skjer noe, kontroller i BIOS at du ikke har deaktivert viftene som ikke kjører. Prøv gjerne å koble i vifta som ikke går i en kontakt du vet har spenning - da finner du ut om vifta i seg selv har spenning.

 

Dersom du ikke får spenning i en tilkobling og har sjekket i BIOS, er det en defekt på HK og det er ikke noe hvem som helst kan gjøre hjemme på rommet sitt.

 

Håper du finner ut av det :thumbup:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...