Gå til innhold

Oppgradering med lite budsjett


Anbefalte innlegg

Det kan vel oppsummeres som: bør jeg kjøpe et USB-lydkort eller er det ikke noe poeng. Jeg har Koss PortaPro headset, og bruker nå et Intel/Conexant lydkort som er integrert i en laptop.

 

Jeg så denne interessante meldingen ang. saken "Godlyd for bærbare"

Dårlig samplingfrekvens og for få bits, en vanlig HD Audio-brikke er vesentlig bedre enn de greiene der, så godlyd vil jeg ikke kalle det.

....

Til hodesett som de fleste vil bruke et slikt lydkort til, så vil de fleste laptoper i dag gi bedre lyd fra sine utganger og dette lydkortet er bortkastede penger, legg heller kronene i ordentlig headsett.

 

Jeg må si jeg tviler på at ting som samplingsfrekvens og 16/24-bit har noen særlig effekt i denne prisklassen, og at de analoge komponentene er mer viktige. Men det er basert på ~ 0 erfaring, så hvis noen har testet dette, og det virkelig ikke er noen vits å kjøpe noe sånt USB-kort, kan jo det spare meg 500 kr.

 

Jeg hadde håpet på en liten forbedring i bassen, og litt klarere lyd, over Intel-lydkortet. Kansje det er bedre å bruke pengene på headset, men jeg er egentlig ganske fornøyd, og mener bestemt at lyden var bedre med et USB SoundBlaster Live 24bit (som tragisk tok kvelden)

 

Jeg vet veldig lite om PC-lyd, og er veldig takknemlig hvis noen kan hjelpe.

Endret av fa2001
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har dessverre ikke tid til å svare utfyllende i dag, men minn meg på det en gang etter mandag så skal jeg gi deg noe litt mer utfyllende.

 

Kort sagt, har du HD Audio-kompatibelt lydkort så har du 192kHz/32-bit for to kanaler, noen som ikke er fullverdig implementasjon har 24-bit. Det er uansett vesentlig mer enn hva dette eksterne lydkortet har, pluss at Terratec er et "jallamerke"(uten at jeg vil utdype akkurat det). Koss PortaPro er et elendig hodesett med tanke på lydkvalitet og byggekvalitet. Men uansett så tror jeg maskinen din har HD Audio og da er dette eksterne lydkortet dårligere. Jeg ser ingen god grunn til å bytte med mindre du vil ha surround, men den blir ikke bra uansett med så lav lydkvalitet.

Lenke til kommentar

Jeg har dessverre ikke tid til å svare utfyllende i dag, men minn meg på det en gang etter mandag så skal jeg gi deg noe litt mer utfyllende.

 

Jeg tror det her er nok begrunnelse for meg for å skrinlegge planer om nytt lydkort ;)

Kort sagt, har du HD Audio-kompatibelt lydkort så har du 192kHz/32-bit for to kanaler, noen som ikke er fullverdig implementasjon har 24-bit. Det er uansett vesentlig mer enn hva dette eksterne lydkortet har, pluss at Terratec er et "jallamerke"(uten at jeg vil utdype akkurat det).

Heh det kan nok stemme. Ser at de til og med "glemte" å nevne hodetelefonutgangen i produktbeskrivelsen. Jeg er fotsatt ikke overbevist om at det interne lydkortet er av god kvalitet, men det er kansje umulig å høre forskjell med så "begrensede" headset.

 

Koss PortaPro er et elendig hodesett med tanke på lydkvalitet og byggekvalitet. Men uansett så tror jeg maskinen din har HD Audio og da er dette eksterne lydkortet dårligere. Jeg ser ingen god grunn til å bytte med mindre du vil ha surround, men den blir ikke bra uansett med så lav lydkvalitet.

Ja, surround trenger jeg ikke (enda). Turte ikke å slå til på det kjempebra tilbudet i går (https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1281349).

 

Da er det vel bare å se på hodesett i "mellomklassen" (ikke så proffe at jeg trenger headphone-amp i hvert fall;)

 

Mange takk for intelligent svar!

 

oppdatering: Jeg får vel spesifisere hvilket lydkort jeg har: "Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio" står det. Det er i en Thinkpad 410i

Endret av fa2001
Lenke til kommentar

Hovedpoenget mitt var at akkurat dette eksterne lydkortet aller mest sannsynlig er dårligere enn lydkortet i maskinen din, og da er det ingen poeng å bytte til dette uansett. Det finnes eksterne lydkort av høyere kvalitet, selv har jeg et eksternt lydkort til 2000 kr og et studioheadsett (AKG K271 MKII til 1800 kr) og jeg har selv prøvd å finne svakheter med min laptop som har en billig HD Audio-sak(Realtek) og tilsvarende i min stasjonære. I følge en hørseltest for over 2 år siden skal jeg ha ganske god hørsel, så den er nok fremdeles brukbar. Etter omfattende lytting i over et halvt år har jeg funnet ut at lydkvaliteten på musikken jeg spiller er begrensningen i de fleste tilfeller, altså kvaliteten på opptaket, jeg vil si at i over 90% av tilfellene ligger begrensningen her når lydkortet er av HD Audio eller bedre. Den eneste forskjellen jeg klarte å finne mellom lydkortene var at laptopen hadde et svakt hint av susing i bakgrunnen som følge av støy fra maskinen, dette var dog med såpass høyt volum at det ble ubehagelig å høre på, og det var bare noen få plater. De fleste plater har susing/knitring eller lignende på innspillingen som er hørbart lenge før dette.

 

Det er likevel enkelte stasjonære som har problemer med støy på lydutganger i front. Hvis lydkortet er av HD Audio eller bedre så skyldes dette at kabelen går gjennom hele maskinen og ikke lydkortet i seg selv, jeg anbefaler derfor å koble til headsett direkte på I/O shield på hovedkortet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Velvel. Ikke alle proffe headset trenger amp... Har selv ett sett med proffe øreplugger fra Starkey (ERM-3)(koster ca 2500kr) som ikke trenger amp eller noe. Med de er det lydkortet og cd/fil-kvaliteten som er flaskehalsen. Kan for eksempel ikke rippe i mp3 format om jeg vil utnytte headsettet fullt ut... må kjøre plate eller lossless format som flac eller apple lossless.

 

Kjøpte for ca 3 år siden en Creative X-Fi mobility USB for å oppgradere lydkvaliteten på macbooken eg hadde da. Men nå kjøpte jeg nettop MSI GX660 med realtek HD audio, og realtek-en er MYE bedre. Creativen har en iriterende susing som jeg kunn oppfatter med det headsettet i det lydkortet... Andre headset som shure, og Ultimate Ears hadde ikke den susingen fra lydkortet... Bruker kun creativen på film og spill da jeg kan få en simulert 3d effekt, og lydkvaliteten på spill er så som så uansett.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Hovedpoenget mitt var at akkurat dette eksterne lydkortet aller mest sannsynlig er dårligere enn lydkortet i maskinen din, og da er det ingen poeng å bytte til dette uansett.

Herlig! Jeg tenkte ikke på det før,men det er mye mer praktisk for meg å ha et USB-kort. Så lenge det ikke er dårligere enn det interne, er det en oppgradering. Ser på ASUS XONAR U1.

 

Ang. HD Audio, så er det en standard som forskjellige produsenter implementerer (Realtek, SigmaTel, Conexant..). Jeg fant flere positive omtaler av Realtek-kodeker, men det er ingen som sier noe om Conexant* (selv når folk spør om det http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=249644 ). Vet ikke om HD Audio-standarden er streng nok til å gjøre forskjellene små, kunne ikke finne noe om det heller på nettet. Jeg klarer ikke avgjøre om lyden på pcen kunne vært bedre, fordi jeg har ingenting å sammenligne med :S

 

Kildematerialet er litt forskjellig, men det blir en del MP3 og sånt :( Jeg får med en musikktjeneste som heter deezer i internett-abonnementet, som har "høy kvalitet", og det høres bra ut, men de sier ikke hvilken bitrate/kodek det er.

 

Jeg ser selvfølgelig etter hodetelefoner i tillegg, er ikke helt dum. Jeg tenkte å søke litt på forumet senere, det må da være fullt av tråder om hodetelefoner i 500-1000 kr-klassen.

 

* Glemte å si: jeg har en Conexant CX20585

Endret av fa2001
Lenke til kommentar

Det er ganske håpløst å finne noe om Conexant, men jeg fant ut at din brikke bruker HD Audio-driver for Linux, så den ser ut til å være HD Audio-kompatibel, det meste som er mindre enn 3-4 år gammelt er det.

 

Xonar U1 er et gammelt kort, og Asus vil ikke oppgi detaljer på nettsidene sine en gang. Jeg er redd det stiller seg i samme kategori som Terratec-kortet.

 

Mitt råd er, kjøp deg et ordentlig headsett fra AKG, Beyerdynamic, Sennheiser eller visse modeller fra Shure, og nå snakker jeg om modeller til gjerne over 1000 kr og muligens studiobruk. Prøv så med noe god musikk av høy kvalitet (uten fuzz selvsagt), mener du at lydkvaliteten er for dårlig så prøv med et dyrere lydkort. Men bare så det er sagt, du skal ha veldig god musikk og et godt headsett før et HD Audio-lydkort (eller bedre) er for dårlig, jeg har vansker for å tro at lydkortet i seg selv er begrensningen her, det er mer sannsynlig skade på utgangen eller på merkelig vis uvanlig med støy. Så lenge du har et greit lydkort på 96 kHz/24-bit eller mer så skal det mye til før lydkortet er begrensningen. For så og si alle privatbrukere og meg selv inkludert (som driver litt med opptak og miksing) så er et HD Audio-kort mer enn nok til avspilling, grunnen til at jeg har et bedre er for opptak, men det bruker jeg ikke fast. Du bør ha god grunn for å kjøpe et ekstra lydkort. Sagt på en annen måte, jeg kan garantere at i minst 98% av tilfellene vil et dyrere headsett gi bedre lydopplevelse enn f.eks. et lydkort til 600 kr + et headsett til 800-1200 kr, forutsatt at lydkortet er minimum HD Audio og ikke støyende utgang.

 

Når det gjelder musikkvalitet så bør du se på følgende i prioritert rekkefølge:

* Kvaliteten på opptaket.

* Lossless over MP3 (fortsatt at lydfilen er i LAME med 320 kbit/s, 256 kbit/s kan gå men er absolutt et minimum.)

 

Hører du på mye rock med fuzz eller metal så vil en godt enkodet MP3-fil være greit nok. Sitter du med et Koss PortaPro så er dette en vesentlig større begrensning enn kodeken så lenge den er av akseptabel kvalitet. Svakheten med MP3 er primært at den mister klang ved lyse toner, men det er ikke mye musikk som er av en slik opptakskvalitet at dette blir plagsomt.

Lenke til kommentar

Hei, takk for info, sånt er ubetalelig i en bransje full av myter og litt uærlig markedsføring.

Xonar U1 er [...] stiller seg i samme kategori som Terratec-kortet.

Gah! trodde jeg var inne på noe der :(

 

Mitt råd er, kjøp deg et ordentlig headsett [...]. Prøv så med noe god musikk av høy kvalitet (uten fuzz selvsagt), mener du at lydkvaliteten er for dårlig så prøv med et dyrere lydkort.

Ok lurt. Problemet er å vite om det kunne vært bedre (jeg har jo ikke så mye erfaring... Det er noen andre PCer osv der hjemme, så jeg kan eksperimentere litt) Jeg kommer til Norge til jul, så det blir en liten ventetid (foretrekker faktisk å kjøpe i Norge pga. bytterett o.l.). Jeg får poste en konklusjon hvis jeg husker det.

Så lenge du har et greit lydkort på 96 kHz/24-bit eller mer så skal det mye til før lydkortet er begrensningen.

Kan ikke si noe på det der ;)

Du bør ha god grunn for å kjøpe et ekstra lydkort.

Så jeg må finne ut om 1) lettere docking av PCen, 2) mic-inngang, 3) muligens dårligere lydkvalitet :O er verd 600 kr .

Sagt på en annen måte, jeg kan garantere at i minst 98% av tilfellene vil et dyrere headsett gi bedre lydopplevelse enn f.eks. et lydkort til 600 kr + et headsett til 800-1200 kr, forutsatt at lydkortet er minimum HD Audio og ikke støyende utgang.

Igjen takk for info! Jeg trodde kvaliteten flatet ut litt over 1000 kr, men hadde ikke noen grunn for å tro det :S

Når det gjelder musikkvalitet så bør du se på følgende i prioritert rekkefølge:

* Kvaliteten på opptaket.

* Lossless over MP3 (fortsatt at lydfilen er i LAME med 320 kbit/s, 256 kbit/s kan gå men er absolutt et minimum.)

 

Hører du på mye rock med fuzz eller metal så vil en godt enkodet MP3-fil være greit nok. Sitter du med et Koss PortaPro så er dette en vesentlig større begrensning enn kodeken så lenge den er av akseptabel kvalitet. Svakheten med MP3 er primært at den mister klang ved lyse toner, men det er ikke mye musikk som er av en slik opptakskvalitet at dette blir plagsomt.

Jeg hører på elektronisk musikk (house, etc) og litt rock og metal. Ripper alltid i FLAC, men jeg har ikke kjøpt så mange CDer i det siste. Jeg mener at jeg kan høre forskjell på 128k MP3er og de med høyere kvalitet (du sa ikke noe i mot det), og en god mp3 med 192 eller 320kbps er nok uadskillelig fra ukomprimert på de hodetelefonene jeg har nå.

Lenke til kommentar

128 kbit/s hører du nok god forskjell på selv med PortaPro, som sagt vil jeg si 256 kbit/s er minimum, 320 kbit/s med LAME er godt nok til å høre på under de fleste omstendigheter. (Nå skal det sies at PortaPro er dårlig på høye frekvenser, har opplevd at det har forverret ting ved lav bitrate sammenlignet med bedre headsett, dette er snakk om enkelttilfeller)

 

At du ripper i flac er glimrende, for om du i fremtiden skulle få behov for å konvertere til noe annet så slipper du at du allerede har forringet kvaliteten. Om du f.eks. har rippet til MP3, og så ripper til noe annet, f.eks. vorbis og senere til noe annet så taper kvaliteten seg drastisk. Flac tar uansett typisk 3 ganger så stor plass som grei MP3, og lagringsbehovet er ingen problem i dag.

 

Jeg vil hevde kvaliteten på headsett flater ut rundt 1500 kr, men det varierer fra merke til merke. Er du glad i å nyte musikk er studioheadsett en sikker vinner. Du får greie til rundt 1000 kr.

 

Nå er jeg ingen kjenner innen metal eller elektronisk musikk, men jeg vet det er enkelte melodier fra metallica (spesielt gitarsoloer) som det er hørbare forskjeller mellom MP3 og flac, uten at jeg husker hvilke. Min smak går mer i rock, country, blues og noe klassisk, og det er hørbar forskjell i enkelte melodier, spesielt i gitarsoloer igjen. Jeg hører spesielt mye på pedal steel, dvs. timesvis daglig (i tillegg til at jeg spiller det selv), og det er særlig der jeg hører det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...