Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Skruehull i vegger etter leieforhold


pentogrent

Anbefalte innlegg

Hei

 

Har søkt litt på dette, men ikke funnet noe å bli skikkelig klok på.

 

Er en jente som har leid en leilighet i 3 år. Da hun flyttet inn var det noen, men relativt få skruehull i veggene.

 

I løpet av leieforholdet har hun tatt seg til rette og skrudd opp og ned hyller, bilder, braketter, gardinstenger (skrudd ned de som var og skrudd opp egne), kjøkkenstenger osv.

 

Vi var inne i leiligheten i forbindelsen med en visning og etterhvert som hun nå begynner å ta ned alle tingene sine ser vi at veggene ser ut som sveitserost og at stedet i praksis må sparkles og males før man kan flytte inn nye leieboere.

 

Å ta seg litt til rette i løpet av 3 år regner jeg som greit, men man snakker her om 100+ skruehull i en leilighet på 30kvm. Bare på kjøkkenet som er knappe 4kvm snakker vi om over 30 skruehull etter hun har skrudd ned alt hun har skrudd opp.

 

Kontrakten som er brukt er en standardkontrakt fra forbrukerombudet og det er ikke føyet til noe om skruer i veggene. Eneste formuleringer er vel at "leieren skal behandle husrommet med tilbørig aktsomhet".

 

I husleieloven står det vel ingen ting som kan anvendes direkte på dette, "samme stand som overtakelse minus alminnelig slit og elde".

 

Kan man kreve noe fra leietakeren, eller kan hun bare dra sin kos?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som en motvekt mot "trekk-fra-depositumet"-postene:

 

Å henge opp ting på veggene er normal bruk av en bolig, selv om denne leieboeren kanskje har vært litt ivrig.

Dersom det er snakk om lysmalte platekledde vegger, vil selv de minste skader etter en tegnestift eller x-krok være godt synlig, og det vil ikke være unormalt vedlikehold å sparkle og male litt etter tre år, spesielt ved skifte av beboer.

 

Om slitasjen på denne leiligheten oppfattes som spesielt stor, bør denne leieboeren som tydeligvis er flink med skrutrekker få tilbud om å sparkle og pusse litt før det kreves trekk fra depositum.

Lenke til kommentar

Det er snakk om lyse plater.

Vi har hatt veldig god erfaring med å kun ta inn venner og familie og således ikke brukt depositumskontoer. Kombinert med lav leie har vi aldri hatt problemer med leieboere.

 

Nå skal det sies at dette nok er en person som gjør opp for seg om krever noe, så mangel på depositum er ikke noe som bekymrer meg.

 

Jeg tror uansett ikke at man vil sette hardt mot hardt i denne saken, nekter hun kommer vi ikke til å lage noen sak av det (vi hadde nok ikke krevd penger fra depositumet dersom det eksisterte).

 

Vi kommer nok til å be om at det blir utbedret, evt en sum og la neste leieboer sparkle og male (han har sagt seg villig til dette) og deretter gi ham reduksjon i leien på tilsvarende beløp første måned.

 

OT: Hva er en x-krok?

Lenke til kommentar

OT: Hva er en x-krok?

Det er en liten messingfarget krok som festes med medfølgende stift på - tja - 1,5 mm tykkelse. Hodet på kroken og hullene i den er formet slik at stiften slås på skrå nedover i veggen, og den hkan holde oppe ganske tunge bilder med glass og ramme. Men den duger ikke til å feste hyller etc. med.

 

Ellers er det godt å høre at det ordner seg med sparkling og maling.

Lenke til kommentar

Dersom spriking i veggen ikke er eksplisitt regulert i leiekontrakt eller avtalt mellom partene på forhold, må et eventuelt erstatningsansvar vurderes ut fra den ulovfestede skyldregelen/culpanormen.

 

Spørsmålet er om leietager ved å henge opp ting på veggene, har lagt forholdene for skade til rette, og dermed overtrådt de handlingsnormer som en rimelig kan forvente av en leietager.

 

Eller for å si det på en annen måte, har overtrådt det du kaller "tilbørig aktsomhet".

 

Med andre ord avhenger det av en konkret helhetsvurdering i det aktuelle typetilfelle.

 

Men på generell basis er det nok vanlig å henge opp ting på veggene.

 

Forutsetningsvis, dersom leietager har holdt seg innenfor vanlig sikk og bruk, har jeg vanskeligheter med å se hvordan leietager har handlet uaktsomt, og på den måten er erstatningsansvarlig.

 

I så måte må hull i veggene regnes som normal slitasje.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dersom det er en skade som må utbedres og alle er enige om dette er vel det riktige at alt skal dekkes.

 

Enten gjør leieboeren jobben, eller så betaler man en maler for å gjøre jobben eller så får man kompensert tilsvarende som det anslagsvis ville koste, både i materialer, utstyr og arbeid.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...