Gå til innhold

Giftig sølvtunge, overtalt til selvmord


Anbefalte innlegg

Er det mord om jeg sier noe spydig når jeg spaserer forbi noen, og det er dråpen som får begeret til å tippe over?

 

Ikke mord. Ikke litt mord engang.

 

Jo, litt mord må det jo være, for det er jo teknisk sett å overtale noen til selvmord da.

 

Har du funnet deg en grense for hvor jeg burde holdes ansvarlig og ikke?

 

Hvis jeg ikke feks holder igjen heisdøren, og personen blir så lei seg at han tar sitt egent liv, så skal jo ikke jeg holdes ansvarlig på noen som helst måte?

 

Litt dårlig eksempel men dere skjønner vel poenget.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja jeg skjønner poenget ditt, men du ser ut til å ikke skjønne mitt poeng. Mitt poeng er at om du ikke holder heisdøren åpen så har du jo bidratt til stakar fyrens selvmord, ikke sant? Det er jo et ubetydelig lite bidrag selvfølgelig, men hvor går grensen? Hvordan finner vi den grensen?

Lenke til kommentar

For at du skal bli straffet for noe, så må du i første omgang ha blitt anmeldt/siktet for et forhold. I disse litt fantasifulle tilfellene dere finner opp ol. Ville det vært naturlig at politiet selv dersom de mener det er sjelig grunn til å tro at vedkommede har gjort noe straffbart dvs. Sammenheng mellom 2.persons handling og selvmordet (HER BRUKER DE SKJØNN, eller sunn fornuft om du vil) anmelder rette vedkommende. Og om de mener det er beviser nok til å underbygge en straffesak, tar ut en siktelse.

 

Føres saken til rettsprosess:

 

Henviser nok en gang til lovteksten som sier

Straffen etter første og annet ledd kan, dersom særlige grunner gjør seg gjeldende, likevel settes under minstestraffen eller til en mildere straffart enn det som følger av § 274 annet ledd og § 275.

 

Når strafferammen er alt fra 8år til livstid (21år), og man påpeker at man likevell kan gå under minstestraffen, åpnes det her altså for bruk av skjønn.

 

Det er jo noe av poenget med å ha en jury, og ikke bare dommere i en rettsprosses.

 

7 i juryen må stemme for domfellelse, for at en dom skal bli vedtatt.

 

Som dere ser er bruk av skjønn en svært vanlig, og ikke minst viktig del av rettsvesenet. Hadde man kun tatt lovene 100% bokstavelig ville vi hatt Justismord i flertallet av rettsakene i landet.

------------------------------------

 

Når dette er sagt: En spydig kommentar, og å ikke holde oppe en heisdør vil neppe bli behandlet som medvirkning til selvmord, ei heller blitt anmeldt eller kommet til en rettsak.

Endret av JLord
Lenke til kommentar

Ja jeg skjønner poenget ditt, men du ser ut til å ikke skjønne mitt poeng. Mitt poeng er at om du ikke holder heisdøren åpen så har du jo bidratt til stakar fyrens selvmord, ikke sant? Det er jo et ubetydelig lite bidrag selvfølgelig, men hvor går grensen? Hvordan finner vi den grensen?

 

Joda, skjønner poenget ditt, men skjønner ikke hvordan du mener at man bidrar til et selvmord.

 

 

1. Han ville sikkert uansett tatt selvmord hvis han var så ustabil, selvom du holdt oppe døra.

 

2. Hvis han var så ustabil at alt som skulle til var at noen ikke holdt igjen heisdøren hadde han vært nær døden svært ofte i samfunnet.

 

3. Når du ikke holdt igjen døren så var det ikke meningen at fyren skulle ta selvmord for den grunn.

 

4. Du kjenner ikke personen, og du har ikke noen som slags kontakt med han.

 

 

Med disse fire punktene syntes jeg at vedkommende ikke bør bli stilt ansvarlig for noe, men heller kanskje få seg en lærepenge hvordan man oppfører seg i samfunnet. I USA kunne han sikkert blitt dømt.

Lenke til kommentar

*snip*

 

Om man ser på formuleringen i loven så sidestilles vel oppfordring til selvmord omtrent med overlagt drap, noe som er logisk da det innebærer en viss grad premeditasjon, i mangel av bedre uttrykk.

 

Nei, man utfører ikke selve handlingen som medfører menneskets død, men man kan ikke akkurat stå der med henda i siden og si "hey, jeg trakk ikke av".

Lenke til kommentar

Fra straffeloven:

 

§ 236. Den, som medvirker til, at nogen berøver sig selv Livet eller tilføier sig betydelig Skade paa Legeme eller Helbred, straffes som for Medvirkning til Drab eller grov Legemsbeskadigelse, øvet mod en samtykkende.

(...)

 

Hamnli2: Hvordan grensene skal trekkes, kommer an på hvordan en definerer lovens medvirkningsbegrep. Normalt har man medvirket hvis resultatet ikke ville inntrådt - eller iallfall blitt annerledes - om man holdt seg passiv. Dessuten vil oppfordringer som styrker den andres forsett regnes som medvirkning.

 

Og i utgangspunktet vil det å holde oppe en heisdør kunne være medvirkning. Det er nok mulig at man må trekke en bagatellgrense, men en viktig begrensning av § 236 ligger i ag medvirkningen må være forsettlig. Det vil kort og upresist si at man ikke straffes hvis man ikke visste at fyren i heisen skulle ta livet av seg. Hvis du derimot visste hva han skulle da du holdt heisdøren oppe for ham... tja, kanskje du kan straffes, det er ikke godt å si.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...